web analytics
woensdag, februari 28

Fantasize Special: Tijdreizen

Het reizen door de tijd is een begrip, vaardigheid of fenomeen dat ons als mensheid al heel lang bezighoudt. In de fictie of in de wetenschap, het is een onderwerp waar we grip op willen krijgen.
Waar de een denkt aan tijdreismachines, zoals die van professor Barabas uit Suske en Wiske of die van H.G. Welles, wordt er ook gesproken over mentale reizen, wormgaten of snelheden groter dan die van het licht.
Fantasize besloot eens dieper in het onderwerp te duiken, resulterend in deze bomvolle special.

Wist je dat:
8 december is het “Pretend to be a time traveler” Day. Deze feestdag werd in 2007 door de online community Koala Wallup in het leven geroepen. De achterliggende reden: fascinatie met het tijdreizen. Het gebeurt niet alleen in de sciencefiction, maar bijvoorbeeld ook in de Hindoestaanse mythologie.

Hoe vier je PTBATT-dag? Het leukste is om met een groep vrienden de stad in te gaan en volledig op te gaan in je tijdreisavontuur. Tijdreiskostuums en speciale apparatuur mogen niet ontbreken. Ben je een reiziger uit de toekomst die naar het verleden ging? Of kom je uit het verleden en is dit je eerste kennismaking met de toekomst? Leef je uit en vraag voorbijgangers welk jaar het is, schrik van auto’s of schud je hoofd bij het zien van zo veel ouderwetse kleding. Kortom: maak plezier.

Wij hopen dat je veel plezier beleeft aan deze special.

Naar de special Tijdreizen:

Het redactioneel is je gids in deze special.
© Pexels
© Pexels
Kan tijdreizen eigenlijk wel? Wie zijn die mysterieuze Watchers toch? En hoe werkt tijdreizen in Star Trek eigenlijk? Hier vind je de achtergronden bij het tijdreizen. Klik op een titel om het artikel te lezen.
© Pexels
Tijdreizen in boeken, comic books, tv-series en films is onverminderd populair. Hoe geven de schrijvers en makers een draai aan het gegeven? Je ontdekt in de onderstaande besprekingen.
Wil je iets luchtigers lezen na de verdiepingen en besprekingen? Dat kan hier.
© Pexels
© Gidion van der Swaluw
Jasper Polane schreef het verhaal Witruimte, dat de Edge-Zero-award van 2018 won. Fantasize mocht het verhaal voor deze special opnieuw publiceren. Mike Jansen dook in zijn archief en vond Retrometheus, een verhaal (of korte novelle) uit 1991 dat hij samen met wijlen Paul Harland heeft geschreven. Zij geven een unieke kijk op tijdreizen ... Speciaal voor Fantasize schreven Anaïd Haen & Django Mathijsen het verhaal Niet Hitler.... Wat als je met een apparaat naar je jongere zelf kunt springen? Je leest het hier! Natuurlijk hebben onze illustratoren deze vertellingen weer van hun kunstwerken voorzien.
We hebben nog meer!

 

© 2020 – 2024 Fantasize

You cannot copy content of this page