web analytics
dinsdag, maart 19

Special Tijdreizen: Superman, niet vaststaand in tijd

Door Karen van den Andel

Voor veel lezers van Fantasize zal het geen nieuws zijn dat ik een groot liefhebber van Superman ben. Nu zou je kunnen denken, waarom binnen deze special Tijdreizen een artikel over Superman? Wat heeft hij daar nu mee te maken? Waarop ik zeg: meer dan genoeg.

In dit artikel geef ik een aantal voorbeelden waarin Superman, direct of indirect, met een wijziging in de tijd te maken heeft, soms met grote gevolgen.

 

  1. Superman I, 1978 (Christopher Reeve, Richard Donner)

Gedurende de gesprekken tussen de jonge Kal-El en zijn vader Jor-El in het Fortress of Solitude en de lessen die hij van hem krijgt en tijdens deze morele en filosofische lessen wordt Kal duidelijk gemaakt dat hij zich niet mag bemoeien met de historie van de mensheid, hij mag dus niet terug in de tijd gaan om gebeurtenissen te veranderen of te beïnvloeden.

Als later in de film Lex Luthor (Gene Hackman) een bizarre aanval op de aarde doet door twee raketten in verschillende richtingen af te vuren om Superman te dwingen een moeilijke keuze te maken, is hij door zijn belofte aan Miss Tessmacher (Valerie Ritchie Perrine) gebonden om de raket te stoppen die haar moeder bedreigt.

Deze beslissing wordt Lois Lane fataal, doordat zij in een scheur in de aarde en een aardverschuiving vast komt te zitten en door verstikking om het leven komt.

Als Superman haar dan vindt, besluit hij in een moment van absolute wanhoop en verdriet de wereld tegen haar as in te draaien, zodat hij alsnog de kans krijgt om haar leven te redden.

Het is een groot misverstand om te denken dat Superman in deze scène de tijd zelf terugdraait, dus aan de geschiedenis tornt. Wat hij hier feitelijk doet is het gebruik maken van de ruimtetijd. Er is een lopende wetenschappelijke theorie dat als je in de buurt komt van de waarnemingshorizon van een zwart gat (de rand rondom een zwart gat) je langzamer gaat dan de tijd op aarde. Doordat Superman deze snelheden dus kan manipuleren door in een baan om de aarde tegen de klok in te vliegen, zou hij de tijd hebben vertraagd in deze scène. Houd rekening met het feit dat dit voorlopig enkel speculatie is over de krachten die hij heeft. Wat de liefhebbers tot dusver hebben uitgedokterd is dat hij op aarde tussen de twintig en vijfendertig procent van zijn totale krachten en capaciteit gebruikt.

Zo hebben fans berekend dat Supermans maximale vliegsnelheid binnen de atmosfeer van de aarde op mach 9350 (3.207.050 m/s) uitkomt. In het vacuüm van de ruimte kan hij boven de lichtsnelheid uitkomen, dit is voor zover berekend op 3.218.688 km/s (lichtsnelheid is afgerond300.000 km/s).

Dit fragment geeft mij een onmiskenbaar kijkje in zijn krachten en is daarom zeker de moeite waard om aan jullie te melden.

 

  1. Voorbeelden uit (oude) comics:
Superman #146 (1961), by Jerry Siegel & Al Plastino
DC Comics Rebirth and Action Comics #992 – Superman on Cosmic Treadmill

 

  1. Superman: Red Son (animatiefilm, 2020 – Regisseur: Sam Liu)

Dit is de verfilming van de comic Red Son uit 2003 (geschreven door Mark Millar), uit de Elseworlds-reeks.

In 1945 groeit Kal-El op op het platteland van de Sovjet-Unie (USSR). Zijn leven daar is gelijk aan wat we kennen in Kansas; hier wordt verder niet veel in verduidelijkt.

Tien jaar later gaan Russische propagandabeelden de wereld over, met als hoofdrolspeler de voor ons zo bekende Superman, in blauw en rood. Hij is achter het ijzeren gordijn persoonlijk door Stalin getraind en gekoesterd, zijn doelstelling is nog steeds het beschermen van de mensheid, maar dan volgens het principe van communistische orde. Daarbij hoort ook een rotsvast vertrouwen in de oprechtheid van het regime.

Na een incident met een Russische satelliet, die op de VS dreigde neer te storten, ontmoeten de Amerikanen, onder wie Lois Luthor-Lane, deze zogeheten Red Son. Lois, als de immer scherpe journaliste, vraagt hem om een exclusief interview, maar krijgt op dat moment nul op het rekest.

In een later gesprek tussen haar en Superman op het dak van de Daily Planet, geeft zij hem een dossier met bewijs dat Stalin een verborgen agenda heeft. De behandeling van Svetlana, het jeugdvriendinnetje van Superman, in een clandestien werkkamp, omdat zij zijn ware identiteit kent, maar ook de gewone Russische burger die om niets worden vastgezet, is iets waar Superman van gruwt.

Als hij later Stalin hiermee confronteert, ontdekt hij dat Stalin hier ten eerste vanaf wist, maar ook dat hij de oprichting van deze werkkampen heeft bevolen. In een vlaag van woede doodt Superman Stalin en neemt de macht over de Sovjet-Unie over.

Jaren van terreur volgen, anders dan onder het bewind van Stalin, maar de orde in het land wordt door Superman met stalen vuist gehandhaafd. Als blijkt dat Batman zich onder het verzet bevindt en Wonder Woman hier in de confrontatie wordt betrokken, wordt Superman gedwongen eens goed in de spiegel te kijken.

 

  1. Superman: Kal (comic uit de Elseworlds-serie, 1995)

Superman: Kal – Dave Gibbons & José Luis García-López (1995)

In deze alternatieve realiteit stort de capsule van Kal-El neer in de middeleeuwen. Het kind wordt door boeren opgevoed, terwijl hij steeds sterker en sterker wordt. De beroepskeuze valt dan ook op ijzersmid. Zijn lichaamskracht begint op te vallen en Kal wordt uitgedaagd om aan een toernooi deel te nemen. Onvermijdelijk trekt hij de aandacht van Lady Loisse, de dochter van de beschermheer van het dorp en voor wie het toernooi is georganiseerd. We missen natuurlijk niet de interesse van de dictatoriale Baron Luthor, die zijn oog al enige tijd op de nu zestienjarige Loisse heeft laten vallen. Dit resulteert in een zeer gespannen situatie, nu Loisse en Kal verliefd op elkaar zijn geworden en willen trouwen.

Naar aanleiding van het conflict om Loisse dwingt Luthor Kal het metaal van de capsule naar een pantser om te smeden, vanwege Kals gevoeligheid voor een groen kristal dat Luthor draagt. Als na het huwelijk van Loisse en Kal Luthor de huwelijksnacht opeist en Loisse tijdens de verkrachting vermoordt, barst de bom en resulteert het conflict in een treffen tussen de twee aartsvijanden.

Nee, de bovenstaande twee stukken draaien niet per se om tijdreizen of de beïnvloeding van de tijdlijn, maar geven een beklemmend beeld van wat er zou kunnen gebeuren als Superman niet in onze huidige tijd in de VS was geland. Altijd blijkt wel dat hij goed van hart is, maar soms duurt het langer voordat hij tot die realisatie komt. In de Elseworlds-series is het een wisseling van tijdsverloop, universums of realiteiten waarin griezelig naar voren komt hoe de kracht van Superman aangepast of gemanipuleerd kan worden en dat is wat ik met dit artikel duidelijk wil maken. Superman staat vast, zijn kunnen ook, maar de tijd waarin hij zich bevindt niet.

Fantasize Service: koop Superman I op Bol.com:

Fantasize Service: koop Superman: Red Son bij Bol.com
© 2020 – 2024 Fantasize & Karen van den Andel

You cannot copy content of this page