web analytics
maandag, juni 17

Fantasize Special: ‘Het Einde van de Mensheid’

Fantasize Special: Einde van de Mensheid

Er is op dit moment geen enkel thema dat zo actueel is als de dreiging van het einde der tijden of het einde van de mensheid.  

Binnen de fantasy is dit thema of vrijwel iedere vorm van apocalyps een heel populair onderwerp, we zien voorbeelden binnen de sf, maar ook historisch en in gewone fictie. Films als 2012, Day after Tomorrow, Armageddon, the Day the Earth stood still en Independance Day scoorden hoog in de bioscopen toen ze uitkwamen. Nu, tijdens de wereldwijde corona-crisis, is de interesse in rampen- en dystopische films en boeken weer erg groot.  

De redactie van Fantasize is op zoek gegaan naar aanknopingspunten tussen de fantasy en het heden en neemt je op deze zoektocht in de resulterende Special ‘Het Einde van de Mensheid’ mee.  

De redactie heeft rond dit thema onderling een gesprek gevoerd, wat was ieders gedachte en gevoel hierover? Waar waren de raakvlakken en waar lag de verdeling? Dit interessante gesprek kun je lezen, we hebben een historisch overzicht van de grootste natuurrampen uit de historie van de mensheid samengesteld in de almanak en we hebben films bijeengezocht die ieder een andere oorzaak binnen dit thema dragen. Welkom bij de Fantasize Special: ‘Het Einde van de Mensheid?’  

Laat ook je eigen gedachten bij ons achter op social media, we zijn benieuwd naar wat jij vindt!
Spreken over “het einde van de mensheid” is controversieel, zeker in de huidige tijd met corona, maar toch zal het moeten gebeuren. We zullen het taboe hieromtrent moeten doorbreken en een open gesprek met elkaar moeten aangaan.  

Daarom geeft de redactie van Fantasize vast het goede voorbeeld: Karen van den Andel, Sigrid Lensink-Damen en Zadok Samson gaan dit gesprek met elkaar aan.  

Lees de uitkomst hiervan hier.
Het corona-virus heeft dan wel de directe aanleiding gegeven voor deze Special, maar dit is niet de enige ramp die de mensheid hard heeft getroffen. Door de eeuwen heen zijn er heftige en soms opvallende rampen voorgekomen, die elk hun sporen op het land of de mensheid na hebben gelaten. Fantasize neemt een kijkje bij enkele van deze rampen.  

Klik hier voor de Almanak.
Fantasize zou haar reputatie geen eer aan doen als we niet in de geschiedenis zouden duiken.

In deze Special hebben we zelfs twee Verdiepingen voor je; 'Zwarte Humor' over de Pest en 'Vuurspuwende Bergen', waarin we de uitbarstingen van de Vesuvius, de Tambora en de Krakatau eens nader bekijken.
Natuurlijk is er een grote verscheidenheid aan films in dit thema; met onderwerpen van zombies tot en met natuurrampen.

Onze redactie heeft per onderwerp één film voor je uitgelicht:

12 Monkeys
2012
The Andromeda Strain
Melancholia
World War Z
Geostorm
Bonus bespreking: Outbreak

You cannot copy content of this page