web analytics
vrijdag, maart 29

Special Tijdreizen: Boekbespreking – Kruistocht in spijkerbroek

Door Carmen Lensink

Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman gaat over een jongen, Dolf, die terug in de tijd wordt gestuurd om een riddergevecht in Montgivray in Midden-Frankrijk bij te wonen, gehouden door de hertog van Dampierre in 1212. Maar tijdens de sprong gaat er iets fout, Dolf komt niet terecht in Frankrijk, maar in Duitsland, bij Spiers (Speyer).
Om 5 uur diezelfde middag zou hij terug moeten zijn op de plek waar hij naartoe werd geflitst, maar omdat juist op dat moment een Kinderkruistocht voorbij trok, kwam hij niet op tijd bij de plek aan. Hij was gestrand in een eeuw die niet de zijne was. Dus voor Dolf zat er niks anders op dan om zich aan te sluiten bij het slecht georganiseerde kinderleger.

Toen hij zag dat er onderweg kinderen dood neervielen, wist hij dat hij actie moest ondernemen. Hij ging naar de leiders van de kruistocht en schreeuwde dat ze blind waren en iets voor de kinderen moesten doen. Zagen ze dan niet dat ze uitgehongerd waren? Toen Dolf doorkreeg dat de leiders er niets aan wilden doen, ging hij zelf maar zorgen dat de kinderen de tocht zouden overleven. Hij deelde de kinderen in in groepen, ieder had een eigen taak. Het werd allemaal iets overzichtelijker en de kinderen kregen te eten. Ze gingen zelf voor hun eten zorgen, ze waren niet meer zo afhankelijk van anderen. In het begin ging het nog moeizaam, maar langzamerhand wisten de kinderen beter wat ze moesten doen tot ze uiteindelijk uitkwamen bij Genua. En als je wilt weten wat er daarna gebeurt en of Dolf nog terugkomt in zijn eigen eeuw, moet je het boek maar zelf lezen (al denk ik dat je dat al wel een keer hebt gedaan).

Het verhaal zou heel anders zijn als er geen tijdmachine was gebruikt. Hoe anders? Als er geen tijdmachine was gebruikt, zou de hoofdpersoon (waarschijnlijk) een doodnormaal iemand zijn die meereist met de andere kinderen. Die iemand heeft geen gevoel voor verantwoordelijkheid, zoals kinderen nu hebben. De kinderen toen volgden de regels, ze wisten niet beter. Het was hun aangeleerd dat sommige mensen beter zijn dan andere, de adel staat boven de burgers en de geestelijken boven de adel. Iemand uit die tijd weet niet wat gelijkheid betekent. Dolf ziet in iedereen iets wat ze goed kunnen en wat maakt wie ze zijn, en hij brengt dat naar boven. Een normaal kind uit de middeleeuwen had dat niet gezien. Daarom is het goed dat er een tijdmachine is gebruikt. Je kan je beter inleven in de hoofdpersoon omdat jij beter snapt wat er in zijn hoofd omgaat dan in het hoofd van een goedgelovig kind uit de middeleeuwen.

Over de auteur
Ik ben Carmen Lensink en ik ben 14 jaar. Ik zit op het Murmellius Gymnasium in Alkmaar en ik hou heel erg van lezen. Mijn moeder (Sigrid Lensink-Damen van de redactie) heeft mij gevraagd een stukje te schrijven over tijdreizen en ze stelde voor dat ik dat deed aan de hand van Kruistocht in spijkerbroek. Dus ik heb dat met plezier geschreven. 🙂

Fantasize Service: koop het boek op Bol.com

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Carmen Lensink

You cannot copy content of this page