web analytics
donderdag, mei 19

Special Tijdreizen: Filmbespreking – Somewhere in Time

Door Karen van den Andel

Deze romantische fantasyfilm uit 1980 is de verfilming door regisseur Jeannot Szwarc van de roman Bid Time Return uit 1975 van Richard Matheson, die ook het scenario schreef.
Toneelschrijver Richard Collier (Christopher Reeve – Superman) wordt na de première van zijn nieuwste toneelstuk door een oude vrouw benaderd. Ze uit de woorden ‘kom bij mij terug’, drukt hem een zakhorloge in de hand en verdwijnt.
Na de première neemt Collier een paar dagen rust en boekt een hotel in de omgeving van Chicago, aan op een eiland in het Huronmeer. Het hotel is al meer dan een eeuw oud en heeft dan ook een hele rijke geschiedenis. Als Collier rustig door het pand loopt, komt hij een ruimte tegen met bewaarstukken uit de historie van het hotel. Aan de muur hangt een portret van een vrouw, die hem meteen fascineert. Bij navraag blijkt dat dit een foto is van de toen beroemde actrice Elise McKenna (Jane Seymour – Forever), die in 1912 in het theater van het hotel in een toneelstuk speelde.

Omdat hij meer over Elise wil weten gaat hij naar de lokale bibliotheek om research over haar te doen en ontdekt dat zij de oude vrouw was die hem bij zijn première had benaderd. Na contact met haar huishoudster blijkt dat Elise in de nacht dat zij hem aansprak is overleden. In haar huis ziet hij een boek over tijdverplaatsing, door een wetenschapper en oud professor van hem, dokter Gerard Finney geschreven. Hij spreekt met Finney en krijgt te horen dat tijdreizen of –verplaatsing in theorie ook mogelijk zou zijn door de kracht van zelfhypnose. Omdat Collier vastberaden is Elise te ontmoeten, besluit hij dit te gaan proberen, koopt muntgeld uit dat jaar, een herenkostuum, bolhoed en schoenen uit die periode.

De eerste poging faalt en gefrustreerd gaat Collier door het hotel lopen. De conciërge van het hotel, inmiddels een oude man, is opgegroeid tijdens de periode dat Elise daar haar optreden had en verwijst Collier naar de zolder, waar hij een oud gastenboek uit 1912 ontdekt. Hij kan zijn verbazing niet onderdrukken als hij ziet dat zijn naam in zijn handschrift is geregistreerd en gaat met hernieuwde wilskracht terug naar zijn kamer om de zelfhypnose nogmaals te proberen.
Als hij wakker wordt blijkt het te zijn gelukt en hij gaat op zoek naar de vrouw op wie hij meer dan 70 jaar later verliefd is geworden.

Somewhere in Time is en blijft voor mij een prachtige kostuumfilm met sterke rollen van Reeve, Seymour en Christopher Plummer (The Sound of Music, Starcrash) als de beschermheer van Elise. Toen ik deze voor het eerst zag, was ik verbaasd dat Reeve de hoofdrol had. Ik kende hem natuurlijk uit de Superman-reeks, maar ook met Mark Hamill in Village of the Damned. Romantische fantasy had ik bij hem niet kunnen plaatsen, maar hij blijft de aandoenlijke onschuld die we zo goed van hem kennen als Clark Kent, consequent vasthouden en daardoor werkte de film zo goed voor mij.

Binnen de Special Tijdreizen sluit deze titel ook goed aan, want tijdreizen kan op meerdere manieren in plaats van enkel met een machine of een ruimteschip. Als je maar hard genoeg wil, komen er ook genoeg mogelijkheden voor je vrij.

 

Fantasize Service:

 

© 2020 – 2022 Fantasize & Karen van den Andel