web analytics
dinsdag, februari 27

Special Tijdreizen: Bespreking – X-men Days of Future Present – Chris Claremont, Louise Simonson

Door Loraine Bito

Franklin Richards’ dood in Days of Future Past overviel niet alleen hem maar ook de fans van het Marvel Universum. De zoon van de door kosmische straling begiftigde Fantastic Four-leden Susan Storm-Richards (The Invisible Woman) en Reed Richards (Mr. Fantastic) geldt als één van de machtigste mutanten op aarde. De plotselinge uitschakeling van een ogenschijnlijk weerloze volwassen Franklin tijdens de ontsnapping uit het kamp was dan ook een schok voor vele Fantastic Four-fans. In het vierdelig vervolg Days of Future Present bestaande uit de Marvel-annuals The Fantastic Four nr. 23, X-Factor nr.5, The New Mutants nr. 6 en X-Men nr. 14 doet ‘wijlen’ Franklin zelf een poging om de uitroeiing van de mutanten in de toekomst en zo ook zijn onverwachte dood te voorkomen.

Hij vlucht terug in de tijd. Met de afgetapte astraleprojectiekracht van de jonge Franklin en de Phoenix Force (de kosmische manifestatie van dood en wedergeboorte gesymboliseerd door een vuurvogel) van zijn geliefde uit de toekomst, Rachel Summers, probeert hij een eigen plekje te creëren in deze alternatieve tijdlijn. Terwijl hij op zoek gaat naar zijn ouders en bekenden uit zijn jeugd, zet hij dingen die niet overeenkomen met zijn herinneringen met zijn kosmische krachten recht. Zo verandert hij het nieuwe Fantastic Four-hoofdkwartier Four Freedom Plaza in het oude Baxter-gebouw waarin Franklin is opgegroeid en brengt hij de recent verwoeste Xavier’s School for Gifted Youngsters terug in de oude staat.

Ook de Sentinels zitten niet stil en nemen maatregelen om het tijdreizigers onmogelijk te maken de toekomst te veranderen. Ahab, the Master of the Hounds, is aangesteld om de huidige tijdlijn te bewaken vanuit een pantemporal nexus (ruimtetijdbubbel). Evenals het personage in Moby Dick is deze Ahab zo geobsedeerd door zijn ‘witte walvis’ (de totale uitroeiing van de mutanten) dat de jacht hem zijn been heeft gekost. Met zijn hounds (fysiek en psychisch geconditioneerde mutanten) speurt hij zijn prooi op wiens lot vervolgens is bezegeld. Rachel Summers, die door de Phoenix Force erin geslaagd is om niet alleen psychisch maar ook fysiek naar deze alternatieve tijdlijn te reizen, was het eerste prototype van het Hound-programma waardoor ze kampt met een groot schuldgevoel. Na haar ‘dienstweigering’ werd ze in hetzelfde concentratiekamp als Franklin geplaatst waar hun jeugdliefde weer opbloeide. Ahab zet zijn jacht op de twee voort en neemt op een onbewaakt moment Franklins moeder Susan Storm-Richards en Scott Summers (in Ahabs tijdlijn de vader van Rachel Summers) gevangen en transformeert hen in hounds.

Ondertussen houden de aanwezige X-Men hun adem in wanneer de telepathisch en telekinetisch begaafde Jean Grey (Marvel Girl) oog in oog komt te staan met Rachel, haar dochter uit een alternatieve toekomst. Waar Cyclops (Scott Summers) zich slechts verwondert over het feit dat hij de gelijkenis niet eerder heeft gezien, keert Jean zich in een heftige reactie van hun dochter af. Na het cross-overevent X-Men: Inferno bezit Jean namelijk de herinneringen van Phoenix die zich lange tijd voorgedaan heeft als Jean en Madelyne Pryor (haar kloon en ex-echtgenote van Scott Summers). Beide vrouwen koesteren diepere gevoelens voor Scott Summers evenals Jean zelf. De ontdekking van het bestaan van hun dochter uit de toekomst geeft haar het verstikkende gevoel dat de toekomst een voldongen feit is en haar vrije wil haar uit handen is genomen. Een voorbeeld van het begrip ‘determinisme’ waar het stuk van Sigrid-Lensink-Damen dieper op ingaat.

Haar bloedverwantschap met Franklin stelt ‘hound’ Susan Storm-Richards in staat het paar snel te vinden en Ahab overvalt het herenigde tweetal tijdens een idyllisch uitje. Terwijl Ahab zijn gevangenen ‘ondervraagt’, vallen de leden van The New Mutants, X-Factor, The X-Men en The Fantastic Four de basis van Ahab binnen en bevrijden de volwassen Franklin. Ahab schakelt iedereen met een meesterzet uit behalve… Franklin Richards. Weer een bevestiging dat Franklin een van de machtigste mutanten op aarde is.

Na zijn nederlaag slaat Ahab op de vlucht. Maar hij laat als reminder aan de vreselijke toekomst die hen te wachten staat de hounds Susan Richards en Scott Summers achter. Reed Richards, zich bewust van de wijze waarop de ‘geest’ van Franklin heeft kunnen overleven, wijst Franklin erop dat Rachel en de jonge versie van Franklin met de minuut verzwakken. Franklin besluit na wikken en wegen de afgetapte energie terug te laten vloeien waardoor zijn jongere ik ontwaakt uit zijn coma en Rachel weer over de volle Phoenix Force beschikt. Zij gebruikt de kracht om Susan Richards en Scott Summers moleculair te ‘herschikken’ in de volle verwachting dat zij net als de Franklins geest uit de tijdlijn zal verdwijnen. Helaas is dat niet het geval en de enige overlevende mutant van de toekomst is, na nogmaals te zijn ‘afgewezen’ door haar ‘toekomstige moeder’ Jean, gedwongen alleen een toekomst op te bouwen in een verleden dat niet de hare is.

De complexe verhaallijn en de verschillende subplots maken het vervolg op Days of Future Past moeilijk toegankelijk voor nieuwe lezers. Het gebruik van verschillende tekenaars in de vier annuals strekt ook niet tot aanbeveling. Voor oudgedienden maken het voorproefje van Franklins’ Omega-levelgaven (gaven zonder limiet) en het hoge soap-operagehalte veel goed. De worsteling van Jean met haar gevoelens voor Scott en haar verlangen naar autonomie doet denken aan Brooke en Ridge in The Bold and the Beautiful. Iedereen weet dat de soulmates ondanks alle drama voor elkaar zullen kiezen (tijdverspilling). De geliefden Franklin en Rachel zijn zich daarentegen er terdege van bewust dat elk moment van kortstondig geluk met beide handen gegrepen moet worden. De lezer wordt hierdoor met de neus op het feit gedrukt dat het uiteindelijk niet gaat om de bestemming, maar om de reis ernaartoe.

In de trade paperback X-Men Days of Future Past is waarschijnlijk als achtergrondinformatie, naast het originele verhaal en het vervolg, een aantal nummers van Excalibur opgenomen om het verhaal toch te kunnen volgen zonder de gehele X-Men-serie te hebben gelezen. In nummer 52 zijn de connecties van Jean Grey en Rachel Summers met de Phoenix Force nader verklaard.
Over het lot van Kate Rasputin wordt verder uitgeweid in nummers 66 en 67 van Excalibur. In Days of Futures Yet to Come hebben de Sentinels door de tijdreisactiviteiten van de X-Men het multiversum (verzameling van alternatieve tijdlijnen) ontdekt waarin het wemelt van mutanten. Om deze nieuwe dreiging effectief te kunnen bestrijden rolt binnenkort een geavanceerde versie van de Sentinels van de band: Nimrod (‘groot jager’ in het Hebreeuws). Waar echter niet op is gerekend, zijn de Phoenix Force die Rachel nu tot haar beschikking heeft en, naast haar genialiteit, de programmeervaardigheden van Kate Rasputin.
Voor de fascinerende driehoeksverhouding tussen Jean Grey, Madelyne Pryor en de Phoenix Force is de lezer echter aangewezen op andere trade paperbacks die het cross-overevent X-Men Inferno bevatten of de gelijknamige omnibus die maart 2021 verschijnt.

Titel: X-Men Days of Future Past (2014), Engelse versie
Inhoud: Uncanny X-Men 141-142; New Mutants Annual 6; X-Factor Annual 5; X-Men Annual 14; Excalibur (1988) 52, 66-67; Wolverine: Days of Future Past 1-3; Material from Fantastic Four Annual 23, Hulk: Broken Worlds 2
Formaat: Trade paperback
Auteurs: Chris Claremont & Louise Simonson
Uitgever: Marvel
Genre: Superhelden

 

Fantasize Service: Reserveer dit boek op Bol.com

© 2020 – 2024 Fantasize & Loraine Bito

You cannot copy content of this page