web analytics
zaterdag, juni 22

De Middag van het Fantastische Boek

Door Isabelle Plomteux

Persoonlijk heb ik nog nooit een Middag, Dag of Week (was het maar waar!) van het Fantastische Boek bijgewoond. Ik wilde graag weten waar ik me op 25 februari tussen 13.30 uur en 18.00 uur aan kan verwachten, en ging te rade bij Martijn Lindeboom en Heidi van der Vloet, die de Middag namens Stichting Fantastisch Genre samen met Hebban.nl en Bibliotheek Utrecht organiseren.
De Middag gaat door in Bibliotheek Neude, op het gelijknamige plein midden in de stad. De bibliotheek, een voormalig postkantoor, is een imposant gebouw met een massieve centrale hal. In die Grote Hal wordt op de Middag doorlopend een boekenmarkt georganiseerd met ‘fantastische’ boeken van boekhandel Broese, kleine uitgeverijen en auteurs. Ook stelt de bibliotheek haar uitleenaanbod voor. De boekenmarkt is vrij toegankelijk.

Zowel zelfpublicerende als regulier uitgegeven auteurs kunnen hun boeken op de boekenmarkt laten verkopen door medewerkers van Stichting Fantastisch Genre, zodat ze niet de hele Middag aan hun tafeltje gekluisterd zijn. Ik vroeg aan Martijn Lindeboom hoe dat in zijn werk gaat:
‘Je kunt als auteur max. drie boeken aanmelden. Per boek biedt je maximaal zeven exemplaren aan. Je boeken worden verkocht via de kraam van de Stichting Fantastisch Genre in de hal van de bibliotheek Utrecht. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanlevering van je boeken en voor het ophalen van je boeken aan het eind van de dag. De handlingkosten per verkocht boek zijn € 2,-. Ca. twee weken na de Middag krijg je de bedragen minus de handlingkosten op je rekening gestort. Er is nog plaats, aanmelden kan nog!’
Doe je hier graag aan mee? Onderaan dit artikel vind je een link naar het inschrijvingsformulier.

Terug naar de Grote Hal. Heidi vertelt me wat er nog te beleven valt:
‘Er is doorlopend cosplay – heb je zin om je uit te dossen als je favoriete personage: vooral doen! Ook zijn er kraampjes met fantasykunst, zal de boekenclub van het NCSF (Nederlands Contactcentrum voor Science Fiction, red.) aanwezig zijn met een stand en kan je het spel Dungeons & Dragons meemaken.’

Daarnaast organiseert Tais Teng in het Laboratorium op de Begane Grond (geen idee wat voor plek dit is, maar ik zie meteen allerlei ‘fantastische dingen’ voor me) van 13.30 uur tot 14.30 uur een gratis schrijfworkshop over ziltpunk. Ziltpunk is een subgenre binnen de sciencefiction. Teng, schrijver en illustrator van heel veel fantasy- en sciencefictionboeken, bedacht en introduceerde ziltpunk samen met Jaap Boekestein. Leuk! Helaas is de workshop al vol, dat wordt dus iets voor een volgende keer.

Gelukkig is er voor de schrijvers onder ons op hetzelfde moment ook dit, wederom op de Begane Grond (tribune, naast de Grote Hal): een gesprek met oud-winnaars van de Harland Awards. Hoe zorg je voor een winnend verhaal? En een goede clou? Mascha Schoonakker (winnaar 2018), Jeroen de Leeuw (2020) en Gerthein Boersma (2021) gaan hierover in gesprek met auteur Roderick Leeuwenhart, die in 2016 zelf ook de Harland Awards won.
Voor wie nog meer schrijftips van oud-winnaars zoekt: voor Fantasize interviewde ik in september 2022 oud-winnaars Sophia Drenth, Christien Boomsma, Boukje Balder, Erik Betten, Roderick Leeuwenhart en Rob Geukens en meer recentelijk internationaal bestsellerauteur Thomas Olde Heuvelt, die aan het begin van zijn carrière ook twee keer de Harland Awards won.

Hoogtepunt van de Middag is natuurlijk de uitreiking van de huidige Harland Awards, van 15.00 uur tot 16.30 uur in het Theater. Hier wordt de top vijf (deze verhalen worden nadien gepubliceerd op Hebban) en de winnaar (die de hoofdprijs van 500 euro en eeuwige roem ontvangt) bekengemaakt. Tijdens de uitreiking kan je genieten van een optreden van het magisch duo Magic Tom en Yuri en futurist Christiaan Fruneaux van De Chrononauten, een panel over klimaatfictie en een korte fantastische film, geselecteerd door Chris Oostrom van Imagine Film Festival.

Martijn: ‘We dagen alle deelnemers aan de huidige editie uit om de beste alinea uit hun inzending te selecteren, zodat als ze bij de top 5 zitten, dat stukje kunnen voordragen (of laten voordragen) op het podium.’
Nou, deelnemers, jullie weten wat te doen. Zal ik wat verklappen? Stiekem ben ik best blij dat mijn verhaal in 2020 derde werd, toen de publieke prijsuitreiking door de pandemie niet kon doorgaan. Ik ga op 25 februari lekker in de zaal zitten en (uitgesteld) genieten.

Tot slot: voor de filmliefhebbers zorgt Filmzaal Hoogt in bieb Neude samen met Imagine Film Festival de hele dag voor een passend fantastisch filmaanbod. Het programma bestaat uit drie internationale speculatieve films: Vesper, Attachment en Sick of Myself. Kaartverkoop is los van de Middag van het Fantastische Boek.

Kortom, een bommetjevol programma. Zie ik je daar?

Nog even praktisch : kaartjes voor de Middag kosten 10 euro (deelnemers aan de HA betalen slechts 5 euro) en zijn hier te koop bij de bibliotheek. Voor mensen die net als ik uit België komen: betalen kan helaas enkel met iDeal, maar als je naar de bib mailt, reserveren ze een kaartje voor je. Of je zoekt – net als ik – een Nederlandse vriend of vriendin die het kaartje bereidwillig voor je koopt, waarna je het verschuldigde bedrag natuurlijk meteen netjes naar zijn of haar rekening overmaakt…

Voor auteurs die hun boeken willen laten verkopen op de boekenmarkt in de Grote Hal, hier is de link naar het inschrijvingsformulier.

Meer info over de Middag zelf vind je op Hebban en op de site van bibliotheek Utrecht.

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

 

You cannot copy content of this page