web analytics
dinsdag, mei 28

‘Einde van de Mensheid’- Special: Bespreking ‘Geostorm’

Door Zadok Samson

In Geostorm speelt Gerard Butler (300, The Phantom of the Opera) de rol van wetenschapper Jake Lawson. Doordat het globale klimaat totaal verstoord is geraakt, met vernietigende stormen tot gevolg, heeft Jake een peperdure operatie op touw gezet. Hoog in de ruimte zweeft een groep satellieten, gedoopt tot “Dutch Boy”, die het weer onder controle moeten krijgen. De naam verwijst naar de legende van Hansje Brinker, het jongetje uit de vertelling die zijn duim in de dijk stak om Nederland voor een watersnoodramp te behoeden. De satellieten doen hun werk, al is Jake iets te enthousiast geweest door Dutch Boy aan te zetten zonder hier officiële toestemming voor te hebben gehad. Als Jake zich tegenover de senaat moet verantwoorden kiest hij voor de aanval. Volgens hem is nu juist bewezen dat Dutch Boy werkt, dus waar gaat het nou over? Hij wordt van zijn project afgehaald en vervangen door broer Max (Jim Sturgess – Stonehearst Asylum, Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole). Drie jaar later is Jake nog steeds intens verbitterd en Max nog steeds de nieuwe baas, als er iets vreemds gebeurt; het weer raakt opnieuw ontregeld. Schijnbaar is er iets mis met Dutch Boy.

Jake wordt door Max benaderd om op onderzoek uit te gaan. Op het eerste gezicht is er weinig aan de hand, tot blijkt dat de software van Dutch Boy is getroffen door een virus. Wie is hier verantwoordelijk voor? Nog vreemder is dat noch Jake, noch Max nog toegang hebben tot de software van Dutch Boy. De satellieten slaan op deze manier nog meer op hol, met als resultaat een superstorm die de wereld kan verwoesten; een zogeheten Geostorm. Het wordt een race tegen de klok om te ontdekken wie achter deze sabotage zit en hoe deze Geostorm voorkomen kan worden.

Op papier klinkt het allemaal veelbelovend. Hoe aanlokkelijk is het om de actuele klimaatproblematiek zo door te trekken, te fantaseren over mogelijke oplossingen? Dat de oplossingen mogelijk kunnen leiden tot het eind van de wereld, maakt dat Geostorm perfect is voor onze special over het eind van de mensheid. Doe daar nog spierbundel Butler bij en je hebt op zijn minst een vermakelijke actiefilm. Zo eentje met spectaculaire effecten, iets in de stijl van rampenfilmspecialist Roland Emmerich. De nieuwe Day after Tomorrow, misschien? Helaas, op papier is Geostorm een stuk spannender dan in de uitvoering.

Om te beginnen ziet het er meer uit als futloze B-film dan groots opgezet spektakelwerk. De effecten lijken uit een goedkope computer te komen. Het treurig dieptepunt zijn de auto-explosies tijdens de “bloedstollende” achtervolging richting het eind. Op de tweede plaats is er het melige en soapige script wat bol staat van clichés. Er worden flauwe grappen gemaakt over de relatie tussen Max en agente Sarah Wilson (Abbie Cornish – Limitless, Robocop), natuurlijk heeft Jake een bijdehante dochter (Talitha Eliana Bateman – Annabelle: Creation, The Fifth Wave, Robert de Bruce) en moeten wij op het eind ons afvragen of de missie al dan niet is geslaagd. De ontknoping is helemaal idioot. Ik zal niets verklappen, maar het heeft te maken met de president.

Wat ik mij ook afvroeg is hoe het nou precies zit met die satellieten. Ik wil graag geloven dat Dutch Boy het weer controleert, maar hoe werkt het dan? Het zijn details die gewoonlijk niet opvallen (zeker niet in dit soort films), toch kon ik er moeilijk in meegaan. Bovendien, je hebt een project dat miljoenen (zo niet miljarden) dollars heeft gekost en struikelt vervolgens over iets lulligs als een virus? Had er geen betere bescherming moeten komen?

Ik weet zeker dat regisseur Dean Devlin (The Librarians, Bad Samaritan) goede bedoelingen had met Geostorm. Gezien de klimaatproblematiek waarmee wij nu te maken hebben zou het bovendien perfect passen in de special over het eind van de mensheid. Maar op vrijwel alle fronten is zijn film mislukt. Butler weet met zijn sarcastische humor nog wat te vermaken, daarmee is ook alles gezegd.

Fantasize Service: koop de film op Bol.com

Wil je meer artikelen uit deze Special lezen? Klik hier voor het overzicht.

© 2020-2024 Fantasize & Zadok Samson

You cannot copy content of this page