web analytics
vrijdag, juni 14

‘Einde van de Mensheid’- Special: Bonus bespreking ‘ Outbreak’

Door Karen van den Andel

Geregisseerd door Wolfgang Petersen (Das Boot, Troy, Neverending Story, Enemy Mine) en met een hoge bioscoopopbrengst in 1995 was dit een van de meer populaire bioscoopfilms in zijn soort.

Zaïre, Afrika in 1967. Oorlog in de Motaba-vallei. In een militair kamp worden Amerikaanse soldaten ziek door een nieuw virus. De Amerikaanse legertop reageert hier op dodelijke wijze op.

Ruim 30 jaar later krijgt kolonel Daniels (Dustin Hoffman – Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events, Finding Neverland, Hook), doorgewinterd viroloog bij het USAMRIID (United States Army Medical Research Institute of Infectious Diseases), de militaire equivalent van het CDC (Centre for Disease Control), opdracht om een ‘nieuwe’virusuitbraak in Zaïre te gaan onderzoeken. Bij wat hij aantreft is hij diep geschokt; dit virus doodt binnen 24 uur en overtreft qua effectiviteit alle tot dusver bekende dodelijke virussen. Terug in de VS probeert hij zijn meerdere en vriend, generaal Billy Ford (Morgan Freeman – The Nutcracker and the Four Realms, Lucy, Transcendence, Oblivion, The Dark Knight), te overtuigen alle medici te waarschuwen, maar hij krijgt nul op het rekest.

Ondertussen runt Jimbo Scott (Patrick Dempsey – Transformers: Dark of the Moon, Enchanted, Scream 3), een medewerker van een dieren-quarantaine zijn eigen zaakjes met exotische dieren. Hij steelt deze exoten op bestelling om zwart te verhandelen.  In dit geval gaat het – zonder dat Jimbo zich dit realiseert-  om een capucijnaapje dat recentelijk in de Motaba-vallei is gevangen en per boot naar de VS is vervoerd. Hij brengt het aapje met de auto naar het stadje Cedar Creek in Californië, maar tijdens de reis spuugt het beestje hem in het gezicht. De beoogde heler, de eigenaar van een dierenwinkel, weigert de koop echter, omdat het diertje niet het goede geslacht heeft om mee te fokken. Uiteindelijk moet Jimbo het beestje in de bossen rondom Cedar Creek vrij laten.

Daniels’ inmiddels ex-vrouw, Robby Keough (Rene Russo – Avengers: Endgame, Nightcrawler, Thor: The Dark World) heeft onslag genomen bij het AMRIID voor een positie bij het CDC. Omdat Billy niet wil luisteren, probeert hij via Robby een waarschuwing vanuit het CDC uit te laten gaan, maar ook daar krijgt hij weinig gehoor.

Tot overmaat van ramp wordt hij van het zogeheten Motaba-virus afgehaald om in New Mexico een andere virus-uitbraak af te handelen. Dit nadat Billy met een tot dusver schaduwachtige officier, Majoor Generaal Donald McClintock (Donald Sutherland – The Hunger Games, Treasure Island, An American Haunting) over de uitbraak van het virus en de afhandeling hiervan in 1967 heeft gesproken. Nadat Billy het monster dat Daniels mee terug heeft gebracht en het monster uit ’67 laat vergelijken, blijkt dat het hetzelfde virus is.

Door een ronde missers krijgt het virus in Cedar Creek voet aan de grond en de melding van een ernstig onbeheersbare ziekte belandt bij het CDC. Als Robbie in Cedar Creek aankomt, is de situatie al vrijwel onbeheersbaar. Gelukkig heeft Daniels de order van Billy naast zich neergelegd en is ook in het stadje aanwezig, bezig met zijn eigen onderzoek.  Ze bundelen de krachten samen met Daniel’s team, Casey Schuler (Kevin Spacey – Moon, Superman Returns, Se7en, The Usual Suspects) en Majoor Salt (Cuba Gooding jr.- American Horror Story, The Devil’s Tomb, What Dreams May Come) om onder grote tijdsdruk het virus te isoleren, de paniek onder controle te brengen en een vaccin tegen de dodelijke ziekte te vinden.

Toen ik deze film bij het uitkomen in 1995 in de bioscoop zag, vond ik hem mateloos spannend. Ook de Hollywood-actie sprak mij enorm aan, vooral een helikopter-scene die mij nog steeds doet terugdenken aan de wekelijkse adrenalineboost die ik altijd bij Airwolf kreeg. Echter, nu ben ik een stuk ouder en we zitten met het corona-virus te kijken. Nog vind ik de opgebouwde spanningsboog in Outbreak spannend, alleen nu kijk ik anders tegen de oplossing aan. Er gaan nu berichten rond dat het bij bestrijden van het coronavirus nog zeker wel een aantal jaar kan duren voordat er een vaccin is gevonden, voordat het gedistribueerd kan worden en voordat we weten hoe dit vaccin de ziekte onder controle gaat krijgen.

Wat we bij het ebolavirus zien is dat het lang kan duren voordat er weer een uitbraak is, ik verwacht zelf dat vanwege de effectiviteit van corona er hetzelfde kan gaan gebeuren. Daarbij vraag ik mij ook af of het coronavirus, evenals het motaba-virus uit de film, niet zou kunnen muteren. Hollywood biedt daar een makkelijke oplossing voor, maar daarmee gaat de geloofwaardigheid van de film wel met rasse schreden achteruit.  Als het om mensheid bedreigende films gaat zou ik nu eerder kiezen om nog eens voor ‘The Andromeda Strain’ te gaan zitten en, ook al voert ‘Outbreak’ op dit moment de lijsten aan van meest bekeken rampenfilm, ga ik deze voor de komende periode even laten voor wat het is: een film.

Wil je meer artikelen uit deze Special lezen? Klik hier voor het overzicht.

Fantasize Service: koop de film (tweedehands) bij Bol.com

© 2020-2024 Fantasize

You cannot copy content of this page