web analytics
zondag, mei 22

Fantasize wenst je fijne feestdagen toe

Illustratie door Anne de Swart

FANTASIZE WENST JE FIJNE FEESTDAGEN TOE!

Als in Rusland de winter in aantocht is, voelen de mensen de aanwezigheid van Ded Moroz – Grootvader Vorst. Deze legendarische figuur, vergelijkbaar met de Kerstman, heeft een heidense oorsprong en stond in de oudheid bekend als Morozko, de wrede god van sneeuw en ijs. Hij bevroor het hele land als het nodig was en kon volledige legers door de sneeuw doen omkeren. Ded Moroz is echter vriendelijker, en gaat gekleed in blauw en wit, met een bontmuts en warme laarzen. Zijn troika wordt getrokken door drie witte paarden, die symbool staan voor de drie winterse maanden van het jaar. Heb je iets uitgespookt, dan geeft Ded Moroz je altijd een tweede kans om je leven te beteren. Blijf je echter een stijfkop, dan word je alsnog bevroren …

Fantasize wenst je een fijne Kerst en een geweldig Nieuwjaar, met veel wijsheid, ingegeven door de mythes en legendes uit het cultureel erfgoed van onze wereld, zoals hierboven beschreven.

Hiervoor ben je in 2018 bij Fantasize aan het goede adres: ons digitaal magazine over Fantasy, Sciencefiction en aanverwante onderwerpen heeft een explosieve groei doorgemaakt. We zijn vast van plan om Fantasize nog verder uit te gaan bouwen. Naast epiek uit de hele wereld is Fantasize dé plek waar je recensies en reportages kunt lezen over films, boeken, strips en festivals, met nét dat beetje meer diepgang.

Do svidaniya / Dostojevski! (The Flash – Justice League 2017)

Het team van Fantasize.

Ded Moroz door Viktor Vasnetsov (1848 – 1926)