web analytics
zondag, mei 15

The Dark Tower dvd – Druppel in de zee die Stephen King heet

Het magnum opus The Dark Tower van horrorauteur Stephen King is een feestmaaltijd voor fans van de schrijver. De gelijknamige verfilming is nu op blu-ray en dvd verschenen. Maar hoe prop je een verhaal dat bestaat uit acht boeken, korte verhalen en verschillende stripboeken in een film van ongeveer anderhalf uur? King liefhebber Karen betreed de Donkere Toren om dit uit te vinden.

Het eerste deel van de boekenserie The Dark Tower – The Gunslinger getiteld – van Stephen King stamt uit 1982. In de daaropvolgende 30 jaar zijn er zeven nieuwe delen van de serie verschenen, waarvan het achtste boek (of deel 4.5 als je de serie leest zoals Stephen King bedoeld heeft) – The Wind Through The Keyhole – in 2012 verscheen. Daarnaast verschenen er van stripuitgeverij Marvel zo’n 15 The Dark Tower-titels die het verhaal voorafgaande en rondom de boeken vertellen. Als je daarbij bedenkt dat de wereld in The Dark Tower de verhalen uit het gehele oeuvre van Stephen King met elkaar verbindt (we hebben het dan alleen al over meer dan 40 boeken, ander werk niet meegerekend), begrijp je dat een verfilming van The Dark Tower best een uitdaging is.

Stephen King naar J.R.R. Tolkien

Stephen King zelf vergelijkt zijn The Dark Tower serie in opzet met The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien. Maar daar waar regisseur Peter Jackson de verfilming van dat epos meteen als trilogie oppakte, staat de eerste The Dark Tower film redelijk op zichzelf. De film pakt elementen uit alle delen in de boekenreeks en zet je als kijker meteen middenin het verhaal. Heb je de boeken niet gelezen, dan kan deze opzet verwarrend werken, aangezien de film als stand-alone verhaal heel veel van jou als kijker verlangt. Het begin van de film is warrig; in grote lijnen wordt uitleg gegeven dat het verhaal op gang brengt, maar het wordt niet echt duidelijk hoe het The Dark Tower universum in elkaar steekt. Zo moet je maar zien te begrijpen wat ‘Keystone Earth’ betekent en hoe groot het multiversum in het verhaal nu eigenlijk is en wie zich waar bevindt.

Scherpschutter

In The Dark Tower volgen we Roland Deschain – The Gunslinger – gespeeld door Idris Elba. Hij vergezelt de jongen Jake. Jake is op de vlucht voor de jagers van Walter Padick, de rechterhand van The Crimson King. Padick, de demonische tovenaar in het zwart, wordt gespeeld door Matthew McConaughey. Jake heeft visioenen die hij uittekent en mee weet te communiceren, dan wel zaken te herkennen. Hierdoor belandt hij per ongeluk in de wereld van de Gunslinger. Roland wordt vervolgens meegenomen op zijn vlucht. Roland heeft echter ook een eigen missie: het vinden van ‘De Donkere Toren’ en deze beschermen tegen de kwade krachten van The Crimson King, oftewel het ultieme kwaad.

Veel te kort

Walter Padick steelt de show in The Dark Tower, het personage intrigeert en speelt een rol waar je meer van wil weten. Eigenlijk geldt dit ook voor Roland zelf, de band die hij opbouwt met Jake is onderhoudend, maar ook hier vraag je je soms af naar de diepte van zijn achtergrond. De film is eigenlijk veel te kort voor de scope die je als wortel wordt voorgehouden.

The Dark Tower: alles-in-een

The Dark Tower is een duister avonturenverhaal, met een fijne mix van western, horror, sciencefiction en fantasy elementen. Stephen King fans zullen genieten van alle hints naar zijn andere verhalen, maar ook als filmliefhebber die zijn geschreven werk niet per se kent zal er alsnog een lampje kunnen gaan branden als je bepaalde verwijzingen voorbij ziet komen. Zo zal het spreken over de Shine je vast bekend voorkomen en ook Portaal 1408 is een duidelijke aanwijzing.

Film als pilot?

Onder de streep is The Dark Tower best vermakelijk, maar er had veel meer in kunnen zitten. Zaken als de ‘All Hail the Crimson King’ graffiti had wel meer uitleg mogen krijgen, maar vooral het grotere geheel van het multiversum blijft onderbelicht. Elba doet zijn best als Roland, maar de actie is vaak voor de vorm: ook al weet Roland dat het geen zin heeft, hij blijft schieten. Een vervolg op deze The Dark Tower film is zeer welkom, al ziet het er momenteel naar uit dat het The Dark Tower universum als televisieserie verder wordt geproduceerd. Kijk je naar deze eerste film en weet je uit de boeken wat allemaal niet gebruikt is, dan is een televisieserie met meerdere seizoenen een zeer goed idee. Mocht deze The Dark Tower verfilming daarmee een pilot voor de tv-serie worden, dan is er al een goed begin.

The Dark Tower Extra’s

Deze recensie is geschreven op basis van de dvd-uitvoering. Hierop vind je in de extra’s een Blooper Reel en twee documentaires: De Man in het Zwart – Hoe Matthew McConaughey zich voorbereidde op de rol van Walter en De Scherpschutter in actie – Idris Elba en het stuntteam in voorbereiding op de strijd. De echt interessante extra’s vind je echter op de blu-ray terug, daarop staan weggelaten scènes en vier documentaires die meer vertellen over de wereld van The Dark Tower. Wil je na het zien van de film meer weten over het verhaal, ga dan voor de blu-ray.

 

 

 

Titel: The Dark Tower

Regisseur: Nikolaj Arcel

Acteurs: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, Katheryn Winnick

Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment

Medium: DVD

Fantasize service: Koop The Dark Tower op Bol.com

© 2015-2022 Fantasize