web analytics
dinsdag, februari 27

Interview met Han Peeters – initiatiefnemer Fantascifi Boekenfestival

Door Isabelle Plomteux

Op zaterdag 27 januari (deze zaterdag dus!) vindt in Zalencentrum Ermelo het Fantascifi Boekenfestival plaats. Wij wilden weten wat er allemaal te beleven valt en spraken met de initiatiefnemer Han Peeters.

Fantascifi

Dag Han, kun je jezelf even voorstellen?
Op 17 november 2009 begon ik met de dood op mijn hielen te schrijven. Het was puur therapeutisch, maar gaandeweg kreeg ik er lol in en 18 dagen later was het manuscript Afscheidsboek af met alle redenen om uit het leven te stappen en ook waarom ik het niet deed. Als een razende roeland schreef ik er meteen twee boeken achteraan: De eieren van de keizer en De laatste profeet. Ik had een schrijfvirus opgelopen, kon niet meer stoppen en zocht er gerenommeerde uitgevers voor die ik niet kon vinden. Dus ik besloot het zelf maar te doen. Nu, 15 jaar later, heeft dat prille begin geresulteerd in 10 uitgeverijen (labels) waar momenteel zo’n 2.600 boeken, e-boeken, luisterboeken en podcasts worden uitgeven. O ja, op mijn 13e begon ik mijn carrière met een krantenwijk. Sorry: zo stereotiep dit.

Op de website van het festival lees ik dat Fantascifi een collectief is. Je organiseert het festival dus niet alleen, veronderstel ik?
We zijn ongelooflijk blij met Kirstin Rozema en Diane Kooistra die ook de organisatie van onze andere boekenfestivals organiseren (Valentijnprijs en de JUNO kinderboekenprijs). Het zijn echte kanjers.

Wat valt er op 27 januari allemaal te beleven?
We willen het graag als verrassing houden, maar wel een tipje van de sluier oplichten: muziek, het bekendmaken van de winnaar van de schrijfwedstrijd. Een fantastisch gesprek met Kim ten Tusscher, die ons gaat vertellen over haar manier van werken en over Vertellingen van de ondergang. De bekendmaking van de uitreiking van de Fantascifi Award voor het beste boek. En voor de rest van het programma raden we je vooral aan om te komen en het zelf te ervaren.

Hoe kwamen jullie op het idee om een nieuwe prijs voor beste fantasy- en sciencefictionboek in het leven te roepen?
Na Harry Potter viel er weinig meer te beleven in het fantastische boekengenre, terwijl de lezers blijven hunkeren naar dit soort boeken. Het werd dus tijd er wat nieuw leven in te blazen en te proberen er een sterker geprofileerd genre van te maken. In de filmwereld zijn fantasy, horror en sciencefiction niet weg te denken, maar in de boekenwereld zie je daar te weinig van terug. Vandaar ook dat we er een uitgeverij met een gelijkluidende naam voor in het leven hebben geroepen, waarbij meteen bekende schrijvers zich aanmeldde. Zoals Koos Verkaik en Bavo Dhooge. Van Bavo verschijnt de komende maanden de serie Styx op Netflix.

Hoe hebben jullie de jurering aangepakt?
Onze jury’s bestaan uit recensenten, auteurs en lezers. We stellen hen hoge eisen, vragen gedegen rapporten op te stellen en hanteren een strak protocol voor het beoordelen van de boeken. Ons doel is om nieuwe auteurs een kans te geven met meer aandacht voor het genre.

Genomineerden

Welke boeken staan op de shortlist voor de prijs van beste fantasy- en sciencefictionboek?
In willekeurige volgorde de 5 shortlisters:
Marieke Pallada – Steen der schaduwen
Jasper Polane – Zwartruimte
Eva Linden – De zeven zonderlingen – Duisternis
Thomas Olde Heuvelt – November
Rani de Vadder – De gifgave

Daarnaast organiseerden jullie ook een verhalenschrijfwedstrijd?
Ja, naast de uitreiking van het beste boek is aan elk festival tevens een schrijfwedstrijd verbonden. De verhalen verschijnen in bundels als boek, e-boek en als luisterboek. De winnaar ontvangt € 250 plus een uitgeefcontract voor een boek, inclusief redactie.

Wordt het festival (en de bijhorende prijsuitreikingen) een weerkerend iets?
Ja, dat is wel de bedoeling.

Waar kunnen mensen een kaartje kopen?
Via www.fantascifi.nl of aan de zaal (contant of gepast betalen).

Waar kunnen mensen meer informatie vinden?
Op de website.

Heeft jullie collectief nog meer ‘fantastische’ plannen?
Met veel enthousiasme zijn we naast de voorbereidingen voor het Fantascifi Festival al druk bezig met het Valentijn Festival dat we op 11 mei 2024 vieren, het festival voor de beste feelgood. Ook de Juno Kinderboekenprijs (29 juni 2024) is in volle voorbereiding.

Dank voor het interview!

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page