web analytics
vrijdag, mei 24

Hoofdredactioneel: Halloween 2020

Het is weer oktober. Het is herfstig, soms nat, de lucht wordt frisser en het begint ‘s avonds voelbaar kouder te worden. Op droge dagen knispert de bladerval onder je voeten en als het heeft geregend dagen verandert alles in een glibberig roestkleurige massa. Het landschap verandert van groen naar rood, bruin en oranje. Het is een hele mooie periode, als je het geluid van de bladblazers even van je af weet te zetten.

Oktober is niet alleen maar een herfstmaand, het is ook de maand van Halloween.
Ik persoonlijk hou van allebei, terwijl anderen de herfst geen pretje vinden. Daarnaast zijn er ook mensen die niks met Halloween hebben, om verschillende redenen. Ik hoor mensen zich vooral verzuchten over de commercie, maar ook het Amerikaanse sausje staat hen tegen. Daarbovenop is er nog het duistere, soms macabere aspect, maar dat maakt het ook meteen bijzonder. Men viert met Halloween juist vooral het leven, niet de dood.

Ondanks de weerstand zie ik elk jaar steeds meer huizen in de stemming gebracht worden en steeds meer evenementen opduiken, zoals nu in de Pathé- en Euroscoop-bioscopen, die een nacht met respectievelijk de lange versie van The Shining (1980) en Insidious (2010) presenteren. Daarnaast is er voor jong en oud ook op andere locaties iets te doen: de Disney-parken zijn sfeervol aangekleed en over heel (West-)Europa vind je kleine of grote evenementen, activiteiten en initiatieven rond Halloween.

Doordat we momenteel in een vreemde periode leven worden veel grotere evenementen wel afgeschaald, aangepast of geannuleerd, zoals bij de Halloween Fright Nights in Walibi Holland, echter verwacht ik niet dat dat voor altijd zal zijn.

Dit doet dat niets af aan de groeiende populariteit van het feest, dat oorspronkelijk uit Europa stamt. Dit heeft onze Zadok uitgezocht voor een Verdieping. Voor mijzelf geeft dit een gevoel van thuiskomen, Halloween is naar haar geboortegrond teruggekeerd.
Fantasize viert dit feest dan ook volop met iedereen mee, door middel van een Verdieping, een  Vertelling, de nieuwe Drabbles en natuurlijk de prachtige bijbehorende illustraties.
Wij plaatsende achterliggende boodschap voor het commerciële plaatje en dat geeft ons juist het plezier dat wij vinden bij het maken van dit magazine.

Ik heet jullie, onze lezers, dan ook van harte welkom bij het Fantasize-Thema: Halloween.

Karen van den Andel, hoofdredacteur

© 2020-2024 Fantasize

You cannot copy content of this page