web analytics
dinsdag, mei 28

De ‘fantastische’ boekenkast van… Astrid Coumans

Door Isabelle Plomteux

© Zef Oudendorp

Het is weer tijd voor een ‘fantastische’ boekenkast. We wandelen langs de verzameling van Astrid Coumans, die zelf ook fantasy schrijft. De bijgaande illustratie is gemaakt door Zef Oudendorp.

 

Astrid Coumans voor haar boekenkast

Dit is de ‘fantastische’ boekenkast/e-reader/ luisterboekenvoorraad van:
Mijn naam is Astrid Coumans, ik ben 46 jaar. Ik woon met mijn twee pubers in Veenendaal in de provincie Utrecht. In mijn dagelijks leven werk ik bij een administratiekantoor en ik ben op het moment druk bezig met het schrijven van het tweede deel van mijn fantasyserie: de Liv MacKenzie-reeks. Mijn eerste boek De inlener is net een paar weken uit. Ik lees graag, houd van schilderen en koop meer boeken dan dat ik tijd heb om te lezen.

Welke ‘fantastische’ genres lees je en in welke vorm (papieren boek/e-book/luisterboek)?
Ik lees het liefste fantasy, van dark fantasy tot high en urban, zolang het maar een goed verhaal is. Hier en daar maak ik graag een uitstapje naar thrillers of romans. Ik heb onlangs nog sciencefiction geprobeerd, maar op de een of andere manier lopen mijn hersenen daarbij spaak en verlies ik al heel snel de aandacht. Als ik lees, doe ik dat het liefst in een papieren boek. Ik heb ergens een e-reader liggen (met de nadruk op “ergens”), al is die in geen jaren aan geweest. Met een e-reader mis ik het boekgevoel, het omslaan van bladzijden, de geur… bovendien staan boeken heel mooi in de kast.

In welke taal of talen lees je?
Ik heb heel lang alleen in het Engels gelezen, sinds kort dan ook in het Nederlands. In het Nederlands lees ik alleen werk van Nederlandse auteurs, geen vertalingen.

Waar koop je jouw papieren boeken/e-boeken/luisterboeken?
De meeste boeken die ik koop, komen van Bol.com (hun Engelstalige voorraad is net wat groter en toegankelijker, vind ik), maar ik koop ook veel boeken op fantasyevenementen. Als ik daar ben geweest, kom ik nooit thuis zonder een nieuw boek. Boeken kopen is echt mijn guilty pleasure, met als gevolg dat mijn TBR-lijst (to be read – red.) de laatste tijd wel heel hard gegroeid is.

Waar haal je inspiratie voor je aankopen vandaan?
Veelal haal ik mijn inspiratie bij Bol.com vandaan, maar tegenwoordig ook bij de facebookgroep Science Fiction & Fantasy Boekenclub, waar we een fantastisch draadje hebben wat iedereen aan het lezen is. Ik heb daar al heel wat mooie boeken voorbij zien komen die nu op mijn TBR-lijstje staan.

Heb je favoriete auteurs/titels?
Jazeker! Mijn favoriete boeken/auteurs zijn:
– De Harry Potter-serie van J.K. Rowling (schrijftechnisch gezien vind ik de boeken waanzinnig goed geschreven)
Decadentie van Anaïd Haen en Django Mathijsen (vind ik een kunstwerk. Het verhaal liet me niet meer los)
The Night Circus van Erin Morgenstern (heerlijk boek, heerlijk verhaal. Ik had moeite hem weg te leggen)

Aan welke boeken uit je collectie ben je het meest gehecht?
Alle boeken die ik heb, zijn mij dierbaar, maar als ik dan toch moet kiezen, worden het mijn rijtje boeken van Tolkien (vooral Lord of the Rings, The Hobbit, en Roverandom). Die hebben allemaal een zwarte kaft en ik vind ze erg mooi. Ze waren ook de eerste boeken die ik ooit zelf gekocht heb en zijn uit de periode 1998-2002. Daarvoor leende ik vooral boeken uit de bibliotheek.

Hoe heb je je boekenkast/e-reader/luisterboeken-app ingedeeld?
Mijn boekenkast is ingedeeld naar hoe goed ik de verhalen vind. Zeg maar, een soort supermarktidee: op ooghoogte en iets hoger de beste boeken. De hoogste planken zijn gevuld met de boeken die ik minder interessant vind en er zijn twee planken voor uitgeverij Zilverspoor/Zilverbron. Verder staan ze op auteur. Op het moment liggen er op de onderste planken nog een aantal van mijzelf die nog verstuurd moeten worden.
Afgezien van boeken heb ik nog wat andere dingen in de boekenkast staan, namelijk wat goodies die ik bij boeken heb ontvangen en replica’s van toverstaffen en andere Harry Potterdingen.
Ik heb glazen deuren voor mijn boekenkast tegen het stof.

Waar ben je online te vinden voor mede-boekenliefhebbers?
Zoals ik al aangaf, ben ik te vinden bij de Facebookgroep Science Fiction & Fantasy Boekenclub, maar onder andere ook bij de Zilverboekenclub. Verder heb ik een Facebookpagina, website en Instagram voor mijn eigen boeken.

Wat betekenen jouw ‘fantastische’ boeken voor je?
Fantastische boeken zijn voor mij ontspanning, even wegdromen in een andere wereld en aan de huidige ontsnappen. Bij sommige verhalen word je aan het denken gezet, wat ik ook fijn vind.

 

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page