web analytics
zaterdag, juni 22

In Memoriam

Wouter van Gorp
1990 – 2023

 

Vorig jaar ontvingen we op de redactie van Fantasize een korte e-mail van Wouter van Gorp met daarin een voorstel voor een schrijfwedstrijd rondom zijn boek Zomerwoorden. Na enige aarzeling vanuit de redactie (we stonden al met één been in de vakantie) besloten we toch samen de schrijfwedstrijd te organiseren. Aan de hand van de coverillustratie moesten de kandidaten een verhaal van 500 woorden schrijven over een van de personages op de cover. Het leverde enkele hilarische, grimmige en bijzondere verhalen op. Wouter stelde twee boeken ter beschikking voor de winnaars.

Onze schrik was dan ook groot toen we hoorden van het overlijden van Wouter van Gorp op 2 juni 2023. We herinneren hem als een vriendelijke, spontane man die niet heel erg opviel in de ‘fantastische’ community, maar wel zijn stempel op het genre drukte met zijn verhalen en zijn positieve houding.

Nadat Wouter een Engelstalige roman, The Wanderers – part I: Spinner’s soldier, in 2015 in eigen beheer uitgaf, sloot hij zich in 2018 aan bij schrijverscoöperatie en uitgeverij Nimisa. Daar verschenen Schemerwoorden en Zomerwoorden. Ook werkte hij mee aan verschillende verhalenbundels, waaronder Voorbij de storm, Achterblijvers en Legenden uit de Liemers, waarin de plaatselijke sagen en legenden van de Liemers, een streek ten oosten van Arnhem, worden herverteld.
Wouter eindigde hoog op de ranglijst van verschillende schrijfwedstrijden in het ‘fantastische’ genre. Zo werd hij onder andere tweede bij de Harland Awards (tegenwoordig Harland Prijs) van 2017 met het verhaal Jongen van elf en in 2020 werd hij eveneens tweede bij de Waterloper-wedstrijd met Tien dagen politici plagen.
Een overzicht van zijn romans en verhalen is te vinden op zijn website en op de website van Edge Zero zijn de verhalen De beste bedoelingen en Voor het ongeluk geboren te lezen.

Wouter was naast schrijver docent klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen. Hij heeft er ruim tien jaar lesgegeven.

We zijn bedroefd om het wegvallen van deze jonge, zich ontwikkelende stem in het ‘fantastische’ schrijverskoor en zullen het missen met hem te kunnen samenwerken of zijn groei als schrijver te kunnen blijven volgen. De redactie van Fantasize wenst zijn vrouw en kinderen, familie, vrienden, collega’s en andere betrokkenen alle kracht, liefde en steun die ze nodig hebben om met dit onverwachte verlies om te gaan.

Fantasize, juni 2023

 

© 2020 – 2024 Fantasize

You cannot copy content of this page