web analytics
donderdag, mei 19

Column: Fantasy, vooral een genre voor en door nerds en spirituele zwevers?

Door Terrence Lauerhohn

Lezen en schrijven vooral vrouwen kasteelromans, verhalen uit de Bouquetreeks en thrillers? Lezen en schrijven mannen liever horror en sciencefiction? Is “literatuur” vooral iets voor de intellectuele “elite”? Wordt fantasy tegenwoordig over het algemeen gelezen en geschreven door liefhebbers van gothic, LARP en computerspelletjes? En waren fantasy en sciencefiction vroeger vooral genres die gekoppeld werden aan hippies en geitenwollensokkendragers?

Ik werp deze vragen op omdat veruit de meeste Nederlanders toch heel graag in hokjes denken en ook elkaar heel graag in een hokje stoppen. Nederland is nu eenmaal een hokjesland en misschien gaan deze vliegers inderdaad in grote lijnen op, wat de verschillende genres betreft. Ik weet uit eigen ervaring dat fantasy- en sciencefictionboeken vaak gelezen worden door mensen die zich graag kleden in de outfits van de helden die in de boeken en films voorkomen, vooral als ze fantasyfestivals of een comic-con bezoeken.

© Pexels

Het is echter erg kort door de bocht om daarom te stellen dat fantasy alleen door LARP’ers en nerds (LARP’ers en nerds als geuzennaam, eerbiedig bedoeld) gelezen wordt. Ik ben zelf een levend voorbeeld. Ik zou niet zo snel een sprookjeskostuum aantrekken – zelfs niet met carnaval of Halloween – en ik speel nooit computerspelletjes. Ik werk wel met computers (Word, vooral), maar heb eigenlijk een behoorlijke hekel aan deze en andere apparaten. Toch lees en schrijf ik heel graag in alle genres die tot de verbeeldende literatuur horen. Ik weet ook zeker dat ik bij lange na niet de enige ben die niet aan het vooroordeel beantwoordt.

Natuurlijk is het pure onzin om aan te nemen dat alleen vrouwen thrillers en liefdesromans lezen, mannen en nerds graag horror en sciencefiction en dromers het liefst fantasy. En hoewel de meeste mannen het toch liever geheim houden als ze van Bouquetreeksverhalen houden, is er vast en zeker een groot aantal mannen die zulke verhalen graag leest.

Nee, we kunnen de hokjesgeest beter uitbannen, want lezen is voor iedereen. Variatie is niet alleen heel fijn, maar ook erg gezond en leerzaam. Lezen verruimt de geest, voornamelijk als je je niet tot één genre beperkt. In Nederland heersen bovendien tegenwoordig al te veel vooroordelen. Laten we ze daarom maar eindelijk eens vergeten. Dat is ook een reden waarom ik de politieke voorkeuren, welke genres rechtsgeoriënteerde en linksgeoriënteerde lezers het liefst lezen, in deze column al helemaal niet aankaart.

Deze column verscheen eerder op Thrill Zone. Foto: eigen foto van Terrence Lauerhohn.

© 2020 – 2022 Fantasize & Terrence Lauerhohn