web analytics
woensdag, mei 18

8 x Fantastische luchtwezens

Door Anna Faneyte

Er zijn een hoop vliegende fabeldieren, die de wereld van bovenaf kunnen bewonderen. Gevaarlijke en vriendelijke. Hier staan acht fantastische luchtwezens.

 

Amphiptere

Amphiptere
De amphiptere is een serpent bedekt met schubben of groengele veren, heeft een draakachtige kop, geen poten, kleine, vleermuisachtige vleugels, grote ogen en twee tongen. Zijn staart heeft de vorm van een pijl, waarmee hij zijn prooien doorboort. De amphiptere is drie meter lang en erg schuw, maar giftig.
Op het wapen van Saint-Lyphard, een gemeente in Frankrijk, staat een amphiptere. Het wezen komt voor in de Dragonology-boekenreeks.
(Europese heraldiek)

 

 

 

Dondervogel

Dondervogel
Een dondervogel is een enorme vogel en kan donder veroorzaken met zijn vleugels. Uit zijn ogen komt bliksem en op zijn rug ligt een meer, waaruit hij het kan laten regenen. De vogel leeft hoog in de bergen en voedt zich met walvissen. De aartsvijand van de dondervogel is de gehoornde serpent.
De dondervogel staat symbool voor kracht en wordt geassocieerd met de zomer, zoals de witte uil geassocieerd wordt met de winter.
De spirituele vogel komt voor in de film Fantastic Beasts and Where to Find Them.
(Inheems-Amerikaanse mythologie)

 

Westerse draak

Draak
In het westen wordt de draak als een gevaarlijk, vuurspuwend monster gezien met vier poten en twee enorme vleugels. Hier staat de draak symbool voor het kwaad. Ze beschermen een schat of een territorium en moeten verslagen worden om de schat of het territorium te bemachtigen.
In het oosten hebben draken vaak geen vleugels, wel vier poten. Ze zijn erg intelligent en wijs en staan symbool voor geluk. Er zijn veel spreekwoorden en idiomen zoals: ‘Hopen dat het kind een draak wordt’, waarmee bedoeld wordt dat het kind hopelijk excelleert.

Oosterse draak

Er is al veel geschreven over draken, vooral in de fantasy, maar vaak blijft het bij de vuurspuwende monsters. Misschien kunnen ze water of zuur spuwen in plaats van vuur. Misschien zijn ze blauw of paars van kleur. Of misschien zijn ze de beschermers van bibliotheken. De mogelijkheden zijn met draken eindeloos.
De ‘dove varaan’ is een hagedis die erg dicht in de buurt komt van het uiterlijk van een draak.
(Westerse en Oosterse mythologie)

 

Griffioen

Griffioen
De griffioen is een mix van de twee dieren die symbool staan voor kracht en leiderschap: de arend en de leeuw. Het wezen heeft de voorkant van een arend en achterkant van een leeuw. Zo heerst de griffioen in de lucht en op het land.
In de middeleeuwen werd de griffioen een christelijk symbool voor goddelijke macht.
(Scythische mythologie)

 

 

 

Hippogrief

Hippogrief
Geen wonder dat ik deze altijd verwar met de griffioen, aangezien de hippogrief een nakomeling is van een griffioen en een merrie. De hippogrief is een paard, met de kop, voorbenen en vleugels van een arend.
De hippogrief staat symbool voor het onmogelijke en liefde.
Een bekende hippogrief is Scheurbek uit Harry Potter en de gevangene van Azkaban.
(Griekse mythologie)

 

 

Pegasus

Pegasus
Pegasus mocht van mij niet ontbreken in dit lijstje: het gevleugelde paard uit de Griekse mythologie. Pegasus is de zoon van Poseidon en Medusa en de broer van Chrysaor.
Bellerophon vangt Pegasus en vliegt naar de Olympus, maar als een steekvlieg Pegasus prikt, valt Bellerophon van het paard af. Pegasus bereikt wel de Olympus en wordt de drager van de bliksemschichten van Zeus.
(Griekse mythologie)

 

Peryton

Peryton
Dit is één van mijn favoriete fabeldieren. De peryton heeft het lichaam van een hert en de vleugels en achterpoten van een vogel. Het uiterlijk van het fabeldier verschilt, maar het is een mix tussen een hert en een vogel.
Perytons worden beschouwd als reizigers die ver van huis sterven en niet meer geliefd zijn bij de goden. Hoewel ze er niet meer als een mens uitzien, blijft hun schaduw dat wel. In kuddes zouden ze van grote hoogte naar beneden vliegen en zeelieden bestoken met hun gewei. Door één mens te doden zou de schaduw veranderen in die van een peryton en zouden ze worden vergeven door de goden.
De peryton kwam voor op Atlantis.
(Mythische hybride)

 

 

Wyvern

Wyvern
Een wyvern lijkt op een draak, maar heeft twee poten in plaats van vier. Vaak wordt een wyvern ook een draak genoemd. Wyverns worden meer gevreesd door hun klauwen en scherpe tanden. Ze hebben zelden het vermogen om vuur te spuwen.
Drie bekende wyverns zijn Drogon, Viserion en Rhaegal uit Game of Thrones.
(Middeleeuwse verhalen)

 

 

 

Bronnen afbeeldingen:
Amphiptere: https://forgottenrealms.fandom.com/wiki/Couatl
Dondervogel: https://lanthyr-mcrp.fandom.com/wiki/Thunderbird
Draak: https://beta.forum.elvenar.com/index.php?threads/stormbringer.15701/ en https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Flag_of_China_%281889%E2%80%931912%29.svg
Griffioen: https://www.advalvas.vu.nl/nieuws/de-griffioen-spreekt
Hippogrief: https://mythology.wikia.org/wiki/Hippogriff
Pegasus:https://www.istockphoto.com/nl/fotos/pegasus?excludenudity=false&phrase=pegasus&sort=mostpopular
Peryton: https://de.wikipedia.org/wiki/Peryton#/media/Datei:Perytonmontage.jpg
Wyvern: https://www.deviantart.com/trefle-rouge/art/Wyvern-327281024

 

© 2020 – 2022 Fantasize & Anna Faneyte