web analytics
donderdag, juli 25

Boekrecensie The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy Omnibus 1 – Relevante humor met ernstig gedateerde vertaling

De hilarische boekenserie The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy begon in 1979 en is uitgegroeid tot cult. De serie is een schoolvoorbeeld van scherpe, Engelse humor waar ook de Discworld-boeken van Terry Pratchett en klassieke televisieseries als Monthy Python’s Flying Circus bekend om staan. Deze humor in het Nederlands vertalen is een flinke uitdaging en dat blijkt wederom uit de onlangs uitgebrachte omnibus. Lees deze Fantasize boekrecensie The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy Omnibus 1.

LET OP: dit artikel bevat lichte spoilers voor The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy Omnibus 1. Wil je onbevangen aan de intergalactische avonturen van Arthur Dent beginnen, sla deze boekrecensie dan over.

The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy Omnibus 1

Dit jaar zou de Engelse sciencefictionschrijver Douglas Adams 65 geworden zijn. Ter gelegenheid hiervan brengt uitgever Meulenhoff Boekerij de eerste drie delen van zijn bekendste serie – The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy – opnieuw uit in een prachtige omnibus met de Nederlandse edities. Het boek bundelt Het Transgalactisch Liftershandboek, Het restaurant aan het einde van het heelal en Het leven, het heelal en de rest. De verhalen zijn een parodie op sciencefiction in het algemeen en het menselijk bestaan in het bijzonder. Het begint allemaal als de Aarde zonder pardon weggevaagd wordt om ruimte te maken voor een intergalactische snelweg. Enkel Hugo Veld (Arthur Dent) overleeft de vernietiging van onze planeet en wordt meegenomen door Amro Bank (Ford Prefect), mede-schrijver en onderzoeker van de herziene versie van ‘Het Transgalactisch Liftershandboek’. De wereld die Hugo kent bestaat niet meer, maar wat het universum voor hem in petto heeft, kan niemand bevroeden.

Quantum mechanica hoofdpijn

Zoals gezegd is Douglas Adams een Engelsman en is The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy in de originele versie heerlijk geschreven. Je leest woorden waar de Oxford Dictionary een puntje aan kan zuigen en je krijgt deducties en logica voorgeschoteld waar een quantum mechanica wetenschapper nog jaren hoofdpijn van gaat hebben. Natuurlijk kun je al dit moois niet een-op-een in het Nederlands vertalen, maar in de vertaling van deze omnibus wordt er regelmatig aan Nederland, Nederlandse gewoontes en zelfs een cabaretier gerefereerd! Hierdoor wordt de plank regelmatig mis geslagen en krijg je bijna het idee dat de Jaren ’70 zouden moeten bellen om hun vertaling terug te vragen. Juist voor zo’n prachtige heruitgave is het behoorlijk jammer dat de vertaling niet onder de loep is genomen en aangepast naar de smaak van het moderne Nederlandse publiek, compleet met Engelse termen. Het doet de leeservaring behoorlijk tekort.

Boekrecensie The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy Omnibus 1: genieten

Ondanks de vernederlandste tekst valt er nog genoeg te genieten in The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy Omnibus 1. Maak bijvoorbeeld speciale notitie van het deel waarin Hugo Veld  zich bij de ‘Nutromat’ beklaagt over de kwaliteit van de koffie. Vervolgens gaat deze machine naar aanleiding hiervan met de boordcomputer van het ruimteschip Gulden Hart (Heart of Gold) in discussie, met alle gevolgen van dien. Dan is er nog Theo, de depressieve robot, die je uiteindelijk toch hoogstpersoonlijk uit zijn of jouw lijden zou willen verlossen? Tussendoor ga je dineren bij het restaurant aan het einde van het heelal en leer je de zin van het leven, het universum en alles. 38 jaar na het verschijnen van de eerste The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy is de maatschappijkritiek in het boek nog steeds relevant en is de humor nog steeds raak. Heb je het boek nog nooit gelezen en ben je het Engels niet voldoende machtig, dan heb je aan deze The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy Omnibus 1 een goede.

 

Titel: The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy Omnibus 1

Auteur: Douglas Adams

Uitgever: Meulenhoff Boekerij

Prijs: € 22,99

Fantasize service: Koop Hitchhiker’s Guide To The Galaxy Omnibus 1 op Bol.com

You cannot copy content of this page