web analytics
donderdag, juli 25

Boekrecensie Star Wars: Bloodline (Claudia Gray) – door Benne van der Velde

Boekrecensie van de roman Star Wars: Bloodline (auteur: Claudia Gray) – door Benne van der Velde. LET OP: dit artikel bevat kleine spoilers voor Star Wars: Bloodline.

AANVANKELIJKE ZENUWEN

Star Wars: Bloodline is een verhaal dat zich afspeelt tussen de gebeurtenissen uit de Star Wars-films Return of the Jedi en The Force Awakens. Het is een onderdeel van de nieuwe Star Wars canon die Disney sinds de overname van Lucas Arts met behulp van verschillende auteurs langzaam maar zeker aan het uitbreiden is. Veel fans van de oude canon, omgedoopt tot ‘Star Wars Legends’, waaronder ook uw recensent, waren aanvankelijk bezorgd over hoe grondig Disney veel geliefde personages uit de oude canon op het hakblok legde. Dat  deed en doet pijn.

Fan favorite Grand Admiral Thrawn is hier een goed voorbeeld van. Tegelijkertijd is diezelfde Thrawn gelukkig ook  een voorbeeld van hoe Disney wel degelijk  luistert naar de immense hoeveelheid fanatieke fans die de Star Wars franchise door de jaren heeft opgebouwd. Zo dwongen ze game uitgever Electronic Arts recentelijk om bakzeil te halen na de gigantische backlash vanuit de fanbase na het verschijnen van de game Star Wars Battlefront II en zo is de blauwe, stoïcijnse Thrawn uiteindelijk toch de nieuwe canon weer ingeschreven. Net als bij het uitkomen van alle nieuwe Star Wars lore was uw recensent niettemin zenuwachtig genoeg voor het lezen van Bloodline

Star Wars: Bloodline – Essentieel materiaal voor de echte fan

Het verhaal volgt prinses Leia gedurende haar tijd als senator van de nieuwe republiek, 20 jaar na de gebeurtenissen van Return of the Jedi. Alles lijkt rustig, maar deze insiderblik in haar leven als politica laat zien dat de senaat vol zit met dubbele gezichten en gemene spelletjes. Een scala aan nu al onvergetelijke nieuwe personages verrijken de nieuwe canon zonder meer. Op de achtergrond van al dat politieke gekonkel en dramatische persoonlijke ontwikkelingen roert zich een nieuw, mysterieus gevaar, dat zich langzaam maar zeker manifesteert. Wij als lezer weten dat dit ‘The New Order’ is, maar toch leef je als lezer intens mee met het aanvankelijke ongeloof en daarna angst van de prinses en haar vrienden wanneer zij tot de conclusie moeten komen dat dit nieuwe gevaar niet alleen van buiten af komt…

Een prinses van vlees en bloed

Die zenuwen die uw recensent dus had waren ongegrond.  Star Wars: Bloodline is een fantastisch verhaal over trouw, vriendschap, eer, verantwoordelijkheid en biedt antwoorden op verschillende vragen die de films oproepen. De kracht van de schrijver Claudia Gray schuilt in het menselijk maken van prinses en senator Leia Organa. De aanvankelijke rivaliteit tussen Leia en de jonge, ambitieuze senator Ransolm Casterfo, die uitgroeit tot een bijzondere vriendschap tussen politieke rivalen, om daarna te ontploffen wanneer hij ontdekt en daarna in zijn woede publiekelijk onthult dat zij de dochter is van niemand minder dan Darth Vader, is meesterlijk geschreven. Punt. Daarnaast mist Leia Han (Solo) en haar broer Luke (Skywalker) heel erg, probeert de storm die na de onthulling van Casterfo ontstaat het hoofd te bieden en gaat ondanks zichzelf en ondanks al deze heftige persoonlijke zaken toch ook op zoek naar de bron van dat nieuwe gevaar aan de randen van de Melkweg. Omdat zij voelt dat zij niet anders kan. Ondanks de prijs die zij hiervoor herhaaldelijk betaalt.

Je kunt lezen dat Claudia Gray haar personages koestert. Dat zij net zo een fan is van de geweldige wereld die George Lucas meer dan 40 jaar geleden bedacht. Het boek zit ook wel degelijk vol met de -bijna verplichte- achtervolgingen, wapengekletter en last minute ontsnappingen en ook deze lezen trouwens heerlijk weg.

Chapeau, Claudia Gray, en dank u vooral voor deze zo kwetsbare, getraumatiseerde,  maar tegelijkertijd meest sterke en stoere prinses die wij als lezers hebben mogen volgen.

Titel: Star Wars: Bloodline

Auteur: Claudia Gray

Uitgever: Del Ray Books / Random House Books

Fantasize service: Koop Star Wars: Bloodlineop Bol.com

You cannot copy content of this page