web analytics
maandag, februari 6

Fantasize nieuwsupdate: Harland Awards Boekprijs 2017 zonder winnaar

De organisatie van de Harland Awards en het bestuur van de Stichting Fantastisch Genre laten in een verklaring op Harlandawards.eu weten dat er dit jaar geen winnaar aangewezen wordt in de Harland Awards Boekprijs 2017.

De organisatie zegt dat “het dit jaar niet mogelijk is gebleken een winnend boek aan te wijzen. Het prijzengeld wordt verdeeld onder de vijf in principe gelijk geëindigde shortlist-auteurs”.

In deze verklaring staat verder dat “door een discrepantie tussen de instructies voor voorselectie-jury en eindjury er pas in een laat stadium is gerealiseerd dat de kwaliteit van de shortlist dit jaar niet heeft kunnen leiden tot een winnend boek”.

De voorselectie-jury heeft gekeken naar de fantastische elementen in de genomineerde boeken terwijl de eindjury de basiskwaliteit van een goede fantastieke roman gezocht heeft en deze in te lage mate gevonden heeft. Wat de jury miste op de shortlist was een ambitieniveau dat voor een prijswinnend boek noodzakelijk is. Het resulteert erin dat de Harland Awards Boekprijs 2017 niet uitgereikt wordt op de Dag van het Fantastische Boek, welke aanstaande zaterdag 14 april plaatsvindt in Amsterdam. Het prijzengeld wordt, zoals hierboven vermeld, aldus onder de vijf gelijk geëindigde auteurs verdeeld.

Harland Awards Boekprijs 2017: toelichting Martijn Lindeboom

Fantasize vroeg aan de voorzitter van de Stichting Fantastisch Genre Martijn Lindeboom een toelichting: “Deze uitslag en de verklaring rond de Harland Awards Boekprijs 2017 heeft tot gevolg dat we de prijs niet uitreiken op de Dag van het Fantastische Boek. Wel wordt de persoonlijkheidsprijs Annemarie van Ewyck uitgereikt en gaat de Harland Awards uitreiking voor het beste korte verhaal door. Dit is niet wat we wilden en wat de jury wilde, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben”, aldus Martijn.

Op dit moment legt de organisatie de laatste hand aan de aanpassingen in het programma als gevolg van de beslissing rond de Harland Awards Boekprijs 2017. Het grootste gedeelte van het evenement blijft ongewijzigd, echter, naar aanleiding van de beslissing van de organisatie zullen enkele uitgevers van de genomineerde boeken – vooralsnog – niet aanwezig zijn op de Dag.

De boeken die op de shortlist stonden zijn:

De kleine Odessa 3 – De val van Scribopolis Boek 1 (Peter van Olmen)
Schaduwkoningin (Garvin Pouw)
Syndroom (J. Sharpe)
Vertellingen van de ondergang – Bloed (Kim ten Tusscher)
De Nachtuilen 2 – De slang van Havilah (Jeroen van Unen)

De verklaring van de organisatie van de Harland Awards en het bestuur van de Stichting Fantastisch Genre kun je hier lezen.
Meer informatie over de Dag van het Fantastische Boek vind je op onze agendapagina.

© 2015-2023 Fantasize

You cannot copy content of this page