web analytics
maandag, november 28

World of Darkness – the Documentary: het ontstaan van de moderne vampier

Door Yvette Hazebroek

Tegenwoordig ben je al vampierliefhebber als je jezelf rekent tot ‘team Edward’ of als je True Blood hebt grijsgedraaid. Maar wat veel vampierfans niet weten, is dat veel – zo niet álle – populaire vampierhits hun roots vinden bij World of Darkness. Op Imagine Film Festival, dat op 11 april is gestart, kun je een documentaire over deze ‘role playing game’ bekijken. Fantasize mocht hem vooraf alvast zien.

World of Darkness is een fictieve wereld, gecreëerd in 1991 in de Verenigde Staten en in eerste instantie gevisualiseerd door middel van zwart-witte tekeningen. Het was een tijd waarin het rollenspel Dungeons & Dragons ongekend populair was – hoewel het veelal in het geheim gespeeld werd. Toegeven dat je het speelde was ‘not done’: geen van de populaire tieners speelde het. Toch ontstond er een gigantische fanbase, vooral omdat achter het spel een goed verhaal school. De makers van World of Darkness brachten vervolgens met Vampire: The Masquerade het ultieme rollenspel op de markt.

World of Darkness: het ultieme rollenspel

In het spel moeten alle vampiers samenwerken om hun bestaan verborgen te houden voor de mensheid. Onder leiding van de prins worden ontdekte vampiers gestraft. Overleven en een beetje de menselijkheid bewaren zijn de belangrijkste factoren in het spel, terwijl de oude en meest gevreesde vampiers op de loer liggen om jonge vampiers te verleiden zich aan te sluiten bij hun snode praktijken.

Dé vampier bestaat niet

Het idee voor het spel ontstond in de vervallen buitenwijken van Atlanta, waar de vraag zich opdrong: wie zou hier nog kunnen leven? Waarschijnlijk alleen vampiers, zei bedenker Mark Rein-Hagen. Hij zag een wereld voor zich waarin vampiers in clans tussen de bouwvallen leefden. Aan de hand van prachtige tekeningen kwamen de vampiers vervolgens tot leven. Vampiers waren tot dat moment nog monsters die vermoord moesten worden, maar daar kwam snel verandering in.

Er zijn tegenwoordig talloze versies van ‘de vampier’. De knuffelbare Edward, de bloedsexy Eric Northman of de wildeman Dracula uit Transsylvanië. In elke eeuw is het wezen anders geportretteerd, van monsters bovenaan de voedselketen tot seksuele begerenswaardige wezens.

Het mythische figuur van de eenzame aristocraat ergens in een Slavisch land is uitgegroeid tot een ongekend populair wezen dat staat voor veel meer dan een bloed drinkende man die in een vleermuis kan veranderen. De vampier is het symbool van alles dat we stiekem willen zijn, maar niet kúnnen zijn in ons normale leven. Ongeremd, dodelijk sexy, grenzeloos, schaamteloos, oneindig charmant en gevaarlijk.

World of Darkness – the Documentary

Geheime club

World of Darkness weet hier op slinkse wijze op in te spelen. Deze role playing game kwam uit in een tijd waarin de wereld in hoog tempo veranderde. De val van de Muur, de Republikeinen kwamen in de Verenigde Staten aan de macht en in veel steden ontstond een grote punk scene. Dat waren de vampiers van de jaren ‘90: gothic punkers. Het maakte niet uit waar je vandaan kwam, welke kleur je had of welke politieke overtuiging. Het spel maakte iedereen gelijk. Een soort geheime club. Bij dit spel was niet de dobbelsteen belangrijk, maar het verhaal dat met elkaar verteld werd.

Het spelen van het spel veranderde niet alleen popcultuur, maar ook het leven van degenen die het speelden. ‘Outsiders’ konden hiermee de ware ‘outsider’ spelen, en deden daarmee hun innerlijke beest ontwaken. Spelers konden zelf de acteur zijn, het verhaal beleven, drama creëren. De makers van World of Darkness zien rollenspel dan ook als een kunstvorm: een unieke ervaring. Het spélen van het spel was niet eens het belangrijkste, dat was het wórden van de vampier. De transformatie naar een wezen van de nacht, een manier om jezelf te leren kennen in een wereld die zo ver af staat van je normale leven.

Vampiers versus digitalisatie

De documentaire, die wordt getoond op Imagine, vertelt het verhaal van een van de belangrijkste invloeden op de hedendaagse vampiercultuur. Je ziet larpers (live action role players) langzaam veranderen in hun personages, waarbij ze intieme persoonlijke verhalen vertellen over hoe belangrijk World of Darkness voor hen is.

In de documentaire kom je erachter of het excentrieke spel bestand is tegen de groeiende verwachting van fans en de verschuiving in de gaming industrie – namelijk de digitalisatie. De fans spelen het spel om te ontsnappen aan de werkelijkheid, maar is het spel zelf opgewassen tegen de werkelijkheid en de veranderingen in de markt?

World of Darkness: wereldwijde subcultuur

De documentaire weet anderhalf uur onvermoeid te boeien. Het is prachtig om te zien hoe de makers hun liefde voor het duistere op deze manier hebben kunnen doorgeven op duizenden fans over heel de wereld. De film geeft een spannende blik in de subcultuur waarvan de kijker zich al snel zal afvragen waarom wist ik hier niets van en waarom doe ik hier nog niet aan mee?! Tegen het einde van de film zat ik op het puntje van m’n stoel, om te ontdekken wat World of Darkness nog in petto heeft voor de fans, of dat de RPG langzaam in de duistere nacht verdwijnt…

Meer informatie:

World of Darkness – the Documentary is op woensdag 18 april te zien om 17:20, inclusief een intro, op het Imagine Film Festival in Amsterdam. Tickets vind je hier.

imaginefilmfestival.nl/films/world-of-darkness

Meer Fantasize recensies lees je hier.

© 2015-2022 Fantasize

You cannot copy content of this page