web analytics
dinsdag, februari 27

Verdieping: De Hugo Awards – onbekend beroemd (update)

Door Karen van den Andel en Sandy Butchers

Op de World Science Fiction Convention (Worldcon) – dit jaar gehouden van 8-12 augustus 2024 in Glasgow, Schotland – worden traditiegetrouw de Hugo Awards uitgereikt. Deze editie staan er eindelijk weer Nederlandse nominaties op de lijst. Maar hoe ontstonden de Hugo Awards en hoe komt een auteur in aanmerking? Karen van den Andel en Sandy Butchers zochten het uit.

Een van de tijdschriften van Hugo Gernsback

Achtergrond
In augustus 1926 richtte Hugo Gernsback (1884-1967) het sciencefictiontijdschrift Amazing Stories op en bracht het blad voor 25 dollarcent per editie op de markt. Hierin nam hij oudere verhalen van bijvoorbeeld H.G. Wells, Jules Verne en Edgar Allan Poe op. Het idee voor dit tijdschrift was ontstaan doordat hij een nieuwe literatuurvorm wilde creëeren, gebaseerd op wetenschappelijk-didactische grondslagen. Zijn streven was om de sciencefiction op te schonen door de mystieke en spirituele elementen die er een grote rol in speelden, eruit te slopen. Zijn idee sloeg niet aan: zijn tijdschrift ging in 1929 failliet omdat de lezers liever ‘onmogelijke verhalen’ bleven lezen. Hij verkocht zijn blad, waarna het bergafwaarts ging met de kwaliteit van de verhalen.
Desondanks is de term ‘science fiction’ door hem breed verspreid: het werd voor het eerst gebruikt in 1929 in een ander blad dat door hem op de markt werd gebracht: Science Wonder Stories. Gernsback wordt nog steeds gezien als pionier, hij wordt zelfs de vader van de sciencefictiontijdschriften genoemd; in totaal gaf hij ruim 55 bladen op dat gebied met meer of minder succes uit.
Vanwege zijn pionierswerk zijn de Hugo Awards naar hem vernoemd. De prijs zelf werd in 1953 voor het eerst uitgereikt onder de naam Annual Science Fiction Achievement Award. De verkorte naam Hugo Award werd in 1993 pas gemeengoed, maar werd ervoor gewoon in de wandelgangen gebruikt.

Grote namen
De Hugo Award is een prestigieuze prijs en hem winnen doet een auteur in aanzien stijgen. Vanaf het allereerste begin werden er grote namen genomineerd zoals in onderstaand lijstje te zien is.

1946: The Mule – Isaac Asimov (met terugwerkende kracht in 1996 toegekend)
1946: Animal Farm – George Orwell (met terugwerkende kracht in 1996 toegekend)
1951: Farmer in the Sky – Robert A. Heinlein (met terugwerkende kracht in 2001 toegekend)
1954: Fahrenheit 451 – Ray Bradbury (met terugwerkende kracht in 2004 toegekend)

Omdat in 1953 de prijs nog niet jaarlijks werd uitgereikt – dit gebeurde pas vanaf 1955 – zijn deze nominaties pas later alsnog winnaars geworden. In Glasgow zullen de winnaars van 1949 met terugwerkende kracht bekendgemaakt worden. Als we de lijsten van eerdere winnaars bekijken zien we grote namen, zoals Frank Herbert, Arthur C. Clarke, Dan Simmons, Ursula le Guin, Kim Stanley Robinson, William Gibson en Philip K. Dick.

Inmiddels zijn de Hugo Awards uitgegroeid tot niet alleen het beoordelen van romans, novelles en korte verhalen, maar zijn er meerdere categorieën toegevoegd: boekenserie, beeldverhaal, sciencefictionkunst, (online) tijdschriften, films en games.
Het ontvangen van de prijs, en zelfs nominatie, is voor beginnende auteurs, kunstenaars en illustratoren een grote opsteker.

Dé Hugo Award

Nominaties
De weg naar een Hugo Award is geen gemakkelijke. Om een Hugo Award te winnen zijn er een aantal sleutelmomenten waar een auteur of kunstenaar mee te maken krijgt. Allereerst moet een auteur of kunstenaar genomineerd worden: het moet dus duidelijk zijn dat hij of zij zijn of haar werk wil laten meedoen.
Een auteur of kunstenaar kan niet zélf werk insturen, het zijn de fans en leden van de Worldcon die werken voordragen, deze bespreken en stemmen voor nominatie. Net zoals bij alle verkiezingen, begint dan echte werk pas: campagne voeren, zorgen dat het werk zichtbaar wordt en stemmen binnenharken. Een auteur of kunstenaar heeft zoveel ondersteuning als mogelijk is nodig om een nominatie kracht bij te zetten.
Daarna, als de periode van nominaties uitbrengen voorbij is, worden alle stemmen geteld en wordt de zogenaamde “final ballot” bekendgemaakt. Dit is een lijst met finalisten, de zes genomineerden met de meeste stemmen. In de laatste ronde mogen leden van de Worldcon (WSFS) per categorie stemmen op wie er daadwerkelijk de winnaar wordt. Een spannende tijd voor alle genomineerden!

Het is dan ook alweer wat jaren geleden dat Nederlandse en Belgische vertegenwoordigers op de shortlist stonden. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2015, toen Thomas Olde Heuvelt de Award mee naar huis nam voor “Best Novelette” met de Engelse vertaling van De vis in de fles (The Day the World Turned Upside Down).
Ergens is dit logisch, want om genomineerd te worden voor een Hugo, moet het werk wel in het Engels gepubliceerd zijn en het is niet voor elke Nederlander of Vlaming vanzelfsprekend om het werk te laten vertalen. Toch lijken de afgelopen jaren steeds meer Nederlandstalige auteurs een duik in de Engelse taal te nemen; met vertalingen, maar sommigen schrijven ook rechtstreeks in het Engels.

Nederlandse en Belgische kanshebbers
Ondanks dat het alweer een tijdje geleden is dat Nederland en België hebben meegedaan, hebben we uitgezocht wie voor de Hugo Awards door vrienden, collega’s en familie voor zijn gedragen. In de lijst met categorieën hieronder staan de kanshebbers.

Best Novel:
The Singularian Grimoire Anthology VOL. 2 – Sandy Butchers (november 2023)

The Singularian is voorgedragen

Best Short Story:
Teeth – Joachim Heijndermans (Aphotic Realm Magazine, mei 2023)

Best Series:
The Singularian Grimoire Anthologies – Sandy Butchers (oktober 2023)

Best (Fan) Artist:
Towers of Ice – Robin Rozendal (coverillustratie van Verloren Aluria, april 2023)
Telescope Faton – Pam Hage (fan art, maart 2023)

Praktische zaken op een rij
Heb jij al een ticket voor de Worldcon in Glasgow (of ben je een supporting member van de WSFS), dan kun je hierboven heel makkelijk zien op welke landgenoten je kunt stemmen.
Heb je zelf nog toevoegingen aan deze lijst? Laat van je horen in de comments op Facebook en de andere socials! We roepen met name onze zuiderburen op om mensen te noemen voor de award.

Heb jij nog géén ticket voor de Worldcon in Glasgow en ben je nog geen supporting member? Koop dan vóór 31 januari 2024 jouw kaartje hier: https://registration.glasgow2024.org/login. Dan kun je nog nominaties indienen, daarna niet meer.

Stemmen op de nominaties zelf kan vanaf februari of maart 2024. Kijk voor de procedure op de website van de Worldcon of de Hugo Awards. Laten we weer een Nederlandse of Belgische nominatie op de shortlist stemmen!

Towers of Ice is genomineerd
Telescope Faton is genomineerd

Bronnen:
Hugo Awards
Hugo Gernsback
Hugo Awards – wiki
Worldcon Glasgow 2024

Update: Wegens ontstane verwarring over het aanmelden, voordragen dan wel nomineren in het voorstadium hebben we dit artikel enigzins aangepast.

© 2020 – 2024 Fantasize, Karen van den Andel & Sandy Butchers

You cannot copy content of this page