web analytics
donderdag, oktober 5

Jos Lexmond wint Bemoste Beeldprijs 2023

Oorkonde behorend bij Bemoste Beeldprijs

Door Sigrid Lensink-Damen

Elk jaar wordt tijdens de terdoopbestelling van de bundel Ganymedes de Bemoste Beeldprijs uitgereikt. Was dat in het verleden bij station Nieuw-Vennep (buiten of binnen), de afgelopen twee jaar heeft de uitreiking zijn plek gevonden bij de ‘huiskamer-conventie’ Fantasticon, georganiseerd door Remco Meisner van Stichting Fantastische Vertellingen.

Traditiegetrouw wordt de laureaat door Remco (of Paul van Leeuwenkamp) in het zonnetje gezet met een toespraak, waarna de uitreiking volgt van de prijs en bijbehorende oorkonde (beide gemaakt door Tais Teng).

Foto: © Remco Meisner

Winnaar 2023
‘Jos laat dermate frequent en zo veel boeken met een fantastische signatuur aanrukken, dat de ANWB zelfs een bord met zijn naamsaanduiding daarop plaatste bij de afrit, die naar zijn woonhuis leidt,’ zo begon Remco zijn humorvolle huldebetuiging. Hij vervolgde: ‘Er zijn talloze dozen vol drukwerk door zijn nijvere handen gegaan (…), hij rubriceert, inventariseert en catalogiseert dag en nacht, ononderbroken en welhaast fanatiek. (…) Hij een rasoptimist en een individu dat altijd en overal voornamelijk mogelijkheden ziet, maar geen moeilijkheden.’

Dit keer ontving Jos Lexmond, geestelijk vader van Fandata, de Bemoste Beeldprijs 2023. Jos startte dit reusachtige bibliografische project in 1985 met het opstellen van eigen lijsten met uitgebrachte fantasy en sciencefiction, wellicht ingegeven (maar dit is speculatie) door het door Meulenhoff in 1979 uitgegeven Fantasfeer dat als ondertitel “bibliografie van science fiction en fantasy in het Nederlands” heeft. In 1992 bracht Jos zijn verzameling uit onder de titel SFLexicon integraal. In 1986 verzorgde hij ook nog het blad Spaciale Aanbieding, een boekenverkooplijst die met een inleiding, enkele verhalen en zelfs reclames groter werd dan alleen maar een boekenverkooplijst. Een en ander evolueerde uiteindelijk in Fandata, nu een van de omvangrijkste digitale databases met Nederlandstalig ‘fantastisch’ werk. De database puilt uit van de meer dan 25.000 titels en is nog steeds hongerig naar meer.

Fandata op cd-rom, uit het archief van Paul van Leeuwenkamp

De eerste versie van Fandata werd in 2000 geheel op papier uitgegeven door Jos en ‘partner in crime’ Jan Meeuwesen. Het is bijna niet te bevatten dat zij de bibliografische gegevens met de hand hebben bijgehouden! Later sloot Jan Adriaenssens zich aan en verscheen Fandata op cd-rom: “de Encyclopedia Fantastica, de eerste elektronische Fandata”. Fandata groeide en groeide en kreeg online een plek onder Fandata.nl. Inmiddels is het team naast Jos en de Jannen uitgebreid met onder andere Marcel van der Rijst, Peter Deweert en Lex Molenbroek.

Jos nam onder warm applaus van de aanwezigen de oorkonde en het beeld van Remco aan. Tijdens zijn woordje van dank overhandigde Jos zijn recensie van de net terdoopbestelde Ganymedes-23 aan Remco: ‘Eindelijk eens Johan Klein Haneveld verslagen,’ grapte Jos. Wij vermoedden een kunstig staaltje tijdreizen van Jos’ kant, een feit dat hij hartelijk opbiecht in zijn recensie, te lezen op de website van het NCSF.

Remco Meisner spreekt Jos Lexmond toe, foto: © Jan van ‘t Ent

 

Jos Lexmond met beeld en oorkonde, foto: © Jan van ‘t Ent

Bronnen:
Fandata.nl
Jos Lexmond
Bemoste Beeldprijs van Stichting Fantastische Vertellingen
Ganymedes-23
Recensie Ganymedes-23 door Jos

Met dank aan Remco Meisner en Paul van Leeuwenkamp voor het beeldmateriaal en de medewerking aan dit artikel.

 

© 2020 – 2023 Fantasize & Sigrid Lensink-Damen

You cannot copy content of this page