web analytics
vrijdag, april 19

Interview winnaars Harland Prijs – Wouter Klein Ikkink – derde prijs

Door Isabelle Plomteux

Ook Wouter Klein Ikkink interviewde ik al eerder voor deze verhalenwedstrijd. Bij de vorige editie werd hij namelijk vijfde. Hier kun je het interview teruglezen dat ik hierover in maart 2023 met hem hield.

Dag Wouter, gefeliciteerd met je derde plaats bij de huidige editie! Fijn je opnieuw te ontmoeten. In ons eerdere interview stelde je jezelf als volgt voor.
Ik ben Wouter Klein Ikkink, 44 jaar en woon met mijn vriendin en drie kinderen in Utrecht. In het dagelijks leven werk ik als IT’er bij een leasemaatschappij. En in mijn vrije tijd schrijf ik dus graag verhalen.

Dat laatste geldt alvast nog steeds. Is er op andere vlakken iets noemenswaardig veranderd?
Dankjewel! Ik ben een jaartje ouder geworden 🙂 Maar verder klopt dat nog allemaal.

Wouter Klein Ikkink, eigen foto

Vind je het nog steeds fijn om ‘langere’ korte verhalen te schrijven? Of is je voorkeur inmiddels verschoven?
Het liefst zou ik een boek schrijven. Op het moment ben ik bij de Schrijversacademie de specialisatie Fantasy & Sciencefiction aan het doen, en in dat kader ben ik begonnen aan een langer fantasyverhaal. Het is fijn om iets meer rust en ruimte te hebben om een verhaal vorm te geven. Maar het grote voordeel van een kort verhaal van 7500 tot 10.000 woorden is dat ik het naast mijn werk en gezin in een maand (of twee) echt af kan maken. Het geeft energie om zo nu en dan een verhaal te voltooien.

In ons vorige interview zei je: “als lezer hecht ik niet zo aan genres […] en als schrijver ben ik nog aan het ontdekken wat mijn ding is.” Heb je inmiddels je ding gevonden?
Ja en nee. Ik zit wel in de hoek van de SF, horror en fantasy, dus ik zal niet snel een romantische novelle schrijven. Maar ik schrijf net zo graag over ruimteschepen als over bovennatuurlijke monsters. En het liefst stop ik die allebei in een verhaal.

Eind 2022-begin 2023 schreef je vooral verhalen met een surrealistische of fantastische inslag. Is dat nog zo?
Ja, ik houd wel van verhalen die niet helemaal in deze wereld spelen. Ik heb zowel voor deze als de vorige editie van de Harland Prijs twee verhalen ingestuurd, waarvan eentje met een meer surrealistische inslag. Beide keren was dat met afstand mijn favoriete verhaal en beide keren eindigde het in de (lage) middenmoot. Misschien ben ik er dus niet zo goed in als ik zelf graag denk, maar ik vind het wel ontzettend leuk om dat soort verhalen te schrijven.

Terug naar de Harland Prijs 2023. Kun je kort (en zonder al te veel spoilers) vertellen waarover De poort van Babylon gaat?
Het verhaal speelt in een wereld waar mensen (en dingen) met behulp van tijdportalen een eeuw naar de toekomst kunnen reizen – maar alleen vooruit. Het volgt twee broers die door een samenloop van omstandigheden zelf naar de toekomst kunnen reizen, zonder gebruik te maken van zo’n portaal. De broers gaan op zoek naar een betere toekomst in een wereld die door het toenemend aantal tijdreizigers snel aan het veranderen is.

Hoe kwam je op het idee voor het verhaal?
Ik liep al langer rond met het idee voor een verhaal over een tijdmachine waarmee je alleen maar honderd jaar in de toekomst kunt reizen. Maar ik had alleen dat concept en een concept is geen verhaal. Toen ik een van mijn kinderen Spiderman zag kijken, viel ineens het kwartje: een hoofdpersoon (het werden er uiteindelijk twee) die door een of ander ongeluk de superkracht kreeg om door te tijd te reizen, daar zou ik wel een verhaal van kunnen maken.

In De poort van Babylon schets je een eerder pessimistisch toekomstbeeld: hoever mensen ook vooruit in de tijd reizen, ze slagen er niet in om hun gedrag ten aanzien van de planeet en van elkaar te veranderen. Of zie ik dat verkeerd?
Met de tijdportalen in mijn verhaal krijgt de mensheid de mogelijkheid om problemen letterlijk te laten verdwijnen en honderd jaar naar de toekomst te sturen. Ik denk inderdaad dat onze toekomst er in dat geval niet heel rooskleurig uit zou zien, want zo’n geitenpaadje is gewoon te verleidelijk om niet te gebruiken. In de echte wereld hebben we die mogelijkheid natuurlijk niet en worden we steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen van ons gedrag. Ik denk dat mensen wel in staat zijn om te veranderen, maar het is geen snel proces. Ik vrees dat onze omgang met de planeet nog wel een tijdje erger wordt voordat het beter wordt.

Welk advies zou je deelnemers aan de volgende editie(s) van de Harland Prijs graag willen meegeven?
Vraag mensen (vrienden, kennissen, wie dan ook) om de eerste versie van je verhaal te lezen en luister naar hun feedback. Proeflezers zijn goud waard.

Wat wil je op schrijfvlak nog graag bereiken?
Ik zou graag een boek willen schrijven. Of eigenlijk meerdere boeken. Of nee, het allerliefst zou ik gewoon mijn geld willen kunnen verdienen met fictie schrijven. Maar dat is een wilde droom, ik zou al blij zijn met een eigen boek.

Waar ben je als auteur te vinden?
Op instagram ben ik wouter_iknik en mijn website is www.wouterkleinikkink.nl.

Bedankt voor het interview!
Hier kan je op Hebban gratis het e-book downloaden met het verhaal van Wouter Klein Ikkink en de vier anderen in de top vijf.

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page