web analytics
zaterdag, juli 13

Interview winnaars Harland Prijs – Ilona Posthumus – vierde prijs

Door Isabelle Plomteux

Dag Ilona, gefeliciteerd met je vierde plaats! Fijn je te ontmoeten. Kun je jezelf even voorstellen?
Dankjewel. Ik ben Ilona, 43 jaar, getrouwd met Richard en in het trotse bezit van twee pubers en een geadopteerde straathond uit Roemenië. Ik ben werkzaam binnen het onderwijs. Ik hou van lezen en schrijven en ga daarnaast graag een stuk hardlopen of wandelen.

Was het de eerste keer dat je met de Harland verhalenwedstrijd mee deed?
Ik heb een paar jaar geleden ook een verhaal ingestuurd, Het meertje. Dat eindige een stuk minder hoog, maar leverde me wel goede feedback op. Dat ik nu de vierde plek heb in een lijst met alleen maar veelbelovende titels vind ik wel heel bijzonder. Dat had ik niet verwacht.

Wat deed je (ooit) besluiten om mee te doen?
Het leek me tof om zelf een horrorverhaal te schrijven, aangezien ik een liefhebber ben van het genre. Bovendien is het erg gaaf om feedback te krijgen van mensen die mij niet persoonlijk kennen en dus heel objectief zijn.

Ilona Posthumus, eigen foto

Kun je kort (zonder spoilers) vertellen waar Return on investment over gaat?
Het verhaal gaat over Kevin. Ondanks zijn jeugdige leeftijd is hij een succesvol zakenman. Maar waar heeft hij dit succes aan te danken? Als kind heeft hij zijn broertje op traumatische wijze verloren toen ze aan het spelen waren bij een mysterieuze waterput. Return on investment is een term die in de zakenwereld wordt gebruikt om het rendement op een investering weer te geven. Het verhaal gaat over opoffering. Heb je vrede met wat je offert en ben je gezegend met wat je krijgt?

Wat bevalt je aan het horrorgenre? Heb je een voorkeur voor bepaalde auteurs of horrorsubgenres?
Ik heb al van kinds af aan een fascinatie voor spannende verhalen en films. Op mijn dertiende verjaardag kreeg ik Het van Stephen King, een afgeschreven exemplaar uit de bibliotheek. Sindsdien rende ik met mijn nieuwe zakgeld steevast naar de boekhandel om van die goedkope Poema-pockets te kopen. Ik las voornamelijk Stephen King en Dean Koontz. Samen met een vriendin van de basisschool schreef ik horrorverhalen.
Van King ben ik altijd fan gebleven. Mo Hayder vind ik ook gaaf, thrillers met een horrorrandje. Een paar jaar geleden heb ik Thomas Olde Heuvelt ontdekt en zijn boeken en verhalen vind ik echt geweldig. Van Echo heb ik letterlijk wakker gelegen. Maar ik lees veel meer dan alleen horror, een paar favoriete schrijvers van mij zijn Herman Koch, Niccolo Ammaniti, Terry Hayes en Saskia Noort. Best divers, dus.

Welke elementen moet een goed horrorverhaal voor jou zeker bevatten?
Ik vind dat horror gecombineerd moet worden met drama óf humor. Zoals in Hex van Olde Heuvelt, waar een stel puberjongens een grap met de heks uithaalt en haar tegen een lantaarnpaal aan laat botsen. Geweldig! Horror moet ook zeker een verrassingseffect bevatten, het onverwachte maakt het spannend.

Schrijf je ook in andere ‘fantastische’ genres?
Tot nu toe niet. Maar ik heb onlangs Het jaar van de Sprinkhaan gelezen en – ondanks dat daar ook minder positieve reacties op kwamen – ik vond dat sci-fi-element erin erg tof. Dus wie weet ga ik me daar ook eens aan wagen.

Je bent ook auteur van twee youngadultromans, Breekpunt (2019) en Vandaag telt (2021). Vallen deze boeken ook onder horror?
Nee. Ik schrijf voornamelijk over jongeren die struggelen met het leven. Lastige thuissituaties, problemen met leeftijdsgenootjes, worsteling met hun identiteit. Realistisch en lekker dramatisch.

Kun je wat meer over de inhoud van beide romans vertellen? Zijn het standalones of sluiten ze op elkaar aan?
Breekpunt gaat over Justin, die een hoop tegenslag te verduren krijgt. Gelukkig heeft hij de steun van zijn buurmeisje en beste vriendin Isabel. Het is een heftig verhaal over huiselijk geweld en verlies, maar de puberpersonages met hun grappen en soms knullige acties maken dat het niet alleen maar zwaar en verdrietig is.
Vandaag telt kan als een op zichzelf staand verhaal gelezen worden, maar volgt wel op Breekpunt. Het gaat over Justin, die inmiddels op zichzelf woont en studeert. In Vandaag telt gaat hij na jaren de confrontatie aan met zijn stiefvader en rekent zo definitief af met zijn verleden.

Nog even terug naar de Harland Prijs: Welk advies zou je toekomstige deelnemers graag willen meegeven?
Schrijf vooral voor je plezier en ontspanning. De feedback die je krijgt is zeer waardevol, maar laat je niet alleen daardoor leiden. Smaken verschillen en wat de één fantastisch (pun intended) vindt, kan de ander misschien totaal niet waarderen. Je moet niet schrijven wat je denkt dat anderen willen lezen, maar vooral zelf achter je verhaal staan en erin geloven.

Wat zijn je toekomstplannen op schrijfvlak?
Ik heb op dit moment wat afgeronde manuscripten, waarvan ik natuurlijk hoop dat ik een uitgever tref die geïnteresseerd is en er vertrouwen in heeft. Dat zijn overigens realistische youngadultverhalen. Ik ga me ook eens wat meer toeleggen op het fantastische genre. Ik heb al een tof idee voor een horrorverhaal, dus daar ga ik zeker mee aan de slag. En wie weet wat de toekomst nog meer brengt!

Waar ben je voor geïnteresseerde lezers te vinden? (website, socials)
Ik ben op Facebook en Instagram te vinden.

Bedankt voor het interview.
Graag gedaan en ontzettend leuk om te doen. Jullie bedankt!

Hier kun je op Hebban gratis het e-book downloaden met het verhaal van Ilona Posthumus en de vier anderen in de top vijf.

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page