web analytics
dinsdag, februari 27

Imposante gasten, prachtige kunst en enorme drukte – een reportage over Heroes Dutch Comic Con

Door Marcel van der Sleen en Mariëlle Douma, foto’s: © Mariëlle Douma & Marcel van der Sleen

Op zaterdagochtend 17 november stappen er drie tieners uit de trein op Utrecht Centraal. Een van hen spot een bijzondere verschijning op het perron: ‘Kijk nou, die heeft een gasmasker op,’ zei die tegen een van zijn vrienden. ‘Die denkt vast dat er nog corona is,’ grapt een ander. Deze tieners waren vast niet op de hoogte van het evenement dat er op deze dag plaatsvindt in de Jaarbeurshallen Utrecht: traditiegetrouw is het tijd voor Heroes Dutch Comic Con, de grootste comic con van Nederland.

Wie met de trein naar Utrecht gaat voor HDCC, zoals het evenement afgekort ook wel wordt genoemd, wordt op het station al getrakteerd op een bonte verzameling cosplayers, die zich stuk voor stuk hebben uitgedost als hun favoriete personage uit een film, boek of serie. In de stationshal zijn ze nog sporadisch te spotten, maar met elke stap die we dichter bij de Jaarbeurs komen, nemen ze in aantal toe, totdat er een bonte stoet de trappen af gaat en maar met een doel de straat doorkruist: zo snel mogelijk toegang krijgen tot het enorme evenement in de hallen van de Jaarbeurs.

Cosplayers in de hallen…
…van Heroes Dutch Comic Con.

In tegenstelling tot de vorige winteredities wacht er ons geen gigantische rij bij de ingang. Dat is fijn, want het weer werkt niet mee en een paraplu is geen overbodige luxe. De organisatie heeft overduidelijk geleerd van de vorige edities en zorgt ditmaal voor een soepele doorstroming van bezoekers. Wie de ticketcontrole is gepasseerd, komt direct binnen in een imposante hal: in het midden torent een gigantische TIE-fighter uit de Star Wars-films boven de bezoekers uit. Aan de voet staan een aantal Storm Troopers, klaar om met de bezoekers op de foto te gaan.

Een reusachtige TIE-fighter imponeert de mensen in de main hall.

Nog imposanter, niet in grootte maar wel in aanwezigheid, is het panel met Elijah Wood dat op dat moment plaatsvindt op het hoofdpodium. Heroes Dutch Comic Con heeft op het internet inmiddels een beruchte status gekregen doordat de organisatie vaak de aanwezigheid van grote sterren aankondigt, die dan op het laatst toch snel weer afzeggen. Met Elijah Wood, de acteur van Frodo Baggins uit The Lord of the Rings is dat gelukkig niet het geval – een groot pluspunt – en alle Nederlandse LOTR-fans kunnen hun hart ophalen bij de leuke interactie die hij met het publiek én host Brainpower laat zien tijdens de Q&A. Andere aanwezige gasten zijn Eliza Taylor en Tasya Teles uit The 100, Lana Parilla uit Once Upon A Time en Famke Janssen uit o.a de X-men films.

Lord of The Rings-fans kunnen Elijah Wood vragen stellen tijdens de Q&A.

Een comic con zou geen comic con zijn zonder bekende comic artists en hun werk; in de zaal bij het hoofdpodium is daarom ook een prachtige line up van comic artists te vinden, die je kunt benaderen voor een vraag of een handtekening. Aanwezig zijn onder andere Nicola Scott (o.a. Superman, Batman en Wonder Woman), Phil Jimenez (o.a. Amazing Spiderman) en ook onze eigen Paul van Loon, die met zijn Griezelbus ook verder op het evenement te vinden is. Niet ver van deze artists af vindt men een grote verzameling comics, waar de fans eindeloos doorheen kunnen bladeren en kunnen zoeken naar nét dat ene nummer dat nog ontbreekt in hun verzameling. Toch zou je wellicht nog een uitgebreidere verzameling comics verwachten op een evenement onder de titel comic con, al is de organisatie hierin natuurlijk ook afhankelijk van welk type standhouder zich voor het evenement meldt.

Een prachtige line up aan comic artists.
Comics mogen uiteraard niet ontbreken…
…op een comic con.

Een erg leuk aanvullend element, niet ver van de comicverzamelingen af te vinden, is het Crowd Canvas. Er staan meerdere ezels opgesteld waar doeken met prints uit comics én het o zo populaire Genshin Impact op klaar staan. Alle bezoekers mogen het schilderspalet ter hand nemen en hun best doen om een zo mooi mogelijke bijdrage te leveren aan het doek. Veel bezoekers nemen dit uitermate serieus en zo verschijnen langzaamaan de mooiste kunstwerken – een bijzondere ervaring om hieraan deel te nemen maar ook om naar te kijken!

Hard aan het werk om The Silver Surfer van kleur te voorzien op het Crowd Canvas.

Talloze andere activiteiten zijn te vinden op HDCC: zo kun je een workshop mini’s schilderen volgen, leren vechten met een lightsaber uit Star Wars, een dansje wagen op K-Pop tunes, maar ook zelfs een toverdrankenles volgen. Of lees eigenlijk: leren om je eigen cocktail te mixen, maar dan in Harry Potter-stijl. Je krijgt een tovenaarsmantel aan, neemt plaats in een speciaal leslokaal en leert van een toverdrankendocent hoe je met je magische (lees: magnetische) toverstok magie aan je eigen drankje toe kunt voegen – het is origineel en leuk en geschikt voor alle leeftijden, want een alcoholvrij toverdrankje behoort ook tot de mogelijkheden. Aan het einde van de workshop kun je proeven: dit levert niet altijd vrolijke gezichten op, want ja… zelfs over de smaak van toverdranken valt niet te twisten.

De toverketel bleef maar net heel tijdens de toverdranklessen oftewel cocktailworkshop.

Ook boekenliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Er zijn diverse stands met boeken – fantasy en science fiction van eigen bodem, zoals bijvoorbeeld van Cathinca van Sprundel en alle boeken van uitgever Zilverspoor, maar er zijn ook meer dan genoeg Engelse boeken. De boekenstands zijn zo druk bezocht dat je goed moet uitkijken dat je geen boeken van tafel stoot wanneer je je tussen alle voorraad (én andere bezoekers) door manoeuvreert.

Nederlandstalige fantasyauteurs zijn ook present op HDCC, zoals Cathinca van Sprundel.
The American Book Center is aanwezig met een indrukwekkend assortiment aan Engelstalige boeken.

Die drukte is helaas een thema dat zich verder uitstrekt dan alleen bij de boekenstands. De artist alley, waar kunstenaren hun prachtige werk presenteren, is zo vol dat er bijna geen doorkomen aan is. Mensen die net wat korter zijn en dus niet over de mensenmassa heen kunnen kijken, hebben eigenlijk geen schijn van kans om zich te kunnen vergapen aan al dat moois wat de kunstenaren in hun stands hebben staan. En dat is jammer, want het is werkelijk indrukwekkend: het werk is hier en daar kleurrijk, dan weer dynamisch of juist spannend duister en komt in vele verschillende vormen: sleutelhangers, stickers, art prints, soms zelfs handgemaakte kussentjes of knuffels – stuk voor stuk prachtige items om je tas, laptop of huis mee te versieren. De artist alley had zeker nog meer kunstenaren mogen huisvesten – voor nog meer kijk- en koopplezier.

Indrukwekkende kunst…
…vindt men in de artist alley.

Wie de artist alley al druk vindt, kan zich helaas beter niet wagen aan de dealer hall. Het is moeilijk navigeren door de honderden, zo niet duizenden bezoekers die allemaal op zoek zijn naar het beste koopje of dat ene zeldzame item. De organisatie zou er met het oog op de dealer hall zeker goed aan doen om minder bezoekers tot het evenement toe te laten – een uurtje in de hal en elke bezoeker is al zo uitgeput dat er weinig energie voor de rest van de dag overblijft. Opvallend is dit jaar de aanwezigheid van de vele stands met zogenaamde blind bags: surprisetassen in een thema zoals bijvoorbeeld Pokémon of andere anime, met een aantal items waarvan het nog een verrassing is wat het nu precies zal zijn. Die vinden gretig aftrek onder de bezoekers – de tassen zijn eenvoudig te spotten aan de armen van zielen die hun weg door de mensenmassa vervolgen. Het is niet echt lekker winkelen op deze manier, maar gelukkig maakt het assortiment veel goed: er is voor elke nerd wat wils, of je nu van comics, games, films, anime en Japans snoep houdt, of van Disney-artikelen.

Heroes Dutch Comic Con biedt zoveel dingen om te zien, doen en kopen dat het in een oogopslag duidelijk is waarom het evenement niet één maar twee dagen bestrijkt. En volgend jaar, wanneer HDCC 10 jaar bestaat, zal het zich zelfs nog uitbreiden naar de vrijdagmiddag, zo kondigt de organisatie aan. Dat is positief, want wil je alles doen en zien wat het evenement te bieden heeft, dan heb je elke minuut nodig die je kunt krijgen. Al zou het de bezoeker zeker goed doen als het evenement niet zo ontzettend druk zou zijn.
Nou vooruit dan, nog een paar cosplayfoto’s om het af te leren – wij kijken in elk geval uit naar de volgende editie!

 

© 2020 – 2024 Fantasize, Marcel van der Sleen & Mariëlle Douma

You cannot copy content of this page