web analytics
zaterdag, mei 21

Fantasy Fest 2021 – De zoektocht naar de zwaardenkoning

Door Zadok Samson en Ninja Paap-Luijten

‘Ik wil wel even langs de zwaardenkoning,’ meldde Ninja nog enthousiast. ‘Die moet makkelijk te vinden zijn, zo’n kraampje met zwaarden.’
Dat viel toch tegen, dat ‘makkelijk te vinden’. Hoe beviel ons bezoek aan Fantasy Fest? Waar zouden we de organisatie een pluim voor willen geven en wat hebben we ervaren als minder prettig? In elk geval begon het goed. Voor binnenkomst rook je de geur van vers brood, want pal voor de ingang stond een tent waar – jawel – vers brood werd gebakken. Hongerig naar het eerste evenement in ellenlange tijd, togen Zadok en Ninja naar binnen…

© Zadok Samson

Zoekt en gij zult vinden – al is dat in het donker nog best lastig
Zaterdag 23 en zondag 24 oktober werd in de Broodfabriek in Rijswijk Fantasy Fest georganiseerd. Fantasize ging op de zaterdag langs om een kijkje te nemen op dit evenement voor de liefhebbers van fantasy, horror, animé, manga, steampunk en meer. Na wat parkeerperikelen konden wij eindelijk in de rij aansluiten, om vervolgens met een polsbandje de beurs te bezoeken. Alhoewel het helemaal geen onaardig bezoek was, moeten wij toegeven dat het op sommige punten wat tegenviel. Zo was het opvallend donker in de hal waar de beurs over het fantastische was georganiseerd.

Om een of andere reden werden wel de standjes verlicht, net als het piepkleine horeca-pleintje. De plafondlampen waren echter uitgezet. Waarom? Misschien omdat het fantastische genre geassocieerd wordt met duisternis? Akkoord, het zorgde voor een gotische sfeer. Alleen geeft het wel een wat bedompte en soms zelfs claustrofobische indruk. Door het gebrek aan goede verlichting raakten wij het overzicht een beetje kwijt. Zo waren wij op zoek naar het kraampje van De Zwaardenkoning, waar een loterij werd georganiseerd en waar Ninja graag een lootje voor wilde halen. We hebben vermoedelijk vijf rondjes gelopen voor wij eindelijk het standje gevonden hadden. Na rondje drie merkten we toch echt wel dat de charme van het schemerdonker ook een groot nadeel had; beperkt zicht.

© Zadok Samson

Voor al uw spooktochten en snuisterijen
Fantasy Fest was uiteraard ook bedoeld om snuisterijen uit het duistere genre te kopen. Het aanbod was aardig maar niet echt gevarieerd. Er werd opvallend veel van hetzelfde verkocht. Denk aan sieraden, stenen, maskers, posters, puzzels en spelletjes. Er stonden uitgeverijen om hun boeken te promoten, één standje verkocht tweedehandsboeken en dan waren er nog strips. Als je nieuwe boeken zocht, beeldjes van draken, fantasykleding of, nou ja, een zwaard, dan kon je dat wel vinden. Maar wij vroegen ons toch af: is dit het enige wat fantasy te bieden heeft? Er moet toch meer zijn. Of waren wij te hongerig?

Aan workshops was in elk geval geen gebrek op deze editie van Fantasy Fest. Mocht je je heldhaftig voelen, dan kon je je opgeven voor een heus zwaardgevecht. Ook boogschieten had een plekje in de hal gevonden. De waaghalzen konden zich uitleven op metalen stelten.

© Zadok Samson

Als je zin had om jezelf de stuipen op het lijf te jagen, stond er een heus spookhuis klaar. Naast de deur van deze attractie werd nog gewaarschuwd dat dit spookhuis niet geschikt was voor zwangere vrouwen of gasten met hoge bloeddruk en/of hartklachten. Toen wij naar binnen gingen deden de “scareactors” ongetwijfeld hun best er een griezelige onderneming van te maken. Maar na amper drie, vier minuten stonden wij alweer buiten. Onze bloeddruk hebben wij niet gemeten, we betwijfelen of die echt omhoog is gegaan. Aangezien je ogen volledig aan de duisternis gewend waren en het spookhuis amper was aangekleed, kwamen alle schrikeffecten van de acteurs. Die deden hun best, maar ja… onze ene redacteur heeft er zijn werk van gemaakt om schrikeffecten te analyseren en kijkt de ene horrorfilm na de andere (Zadok) en de andere is gewoon niet zo snel bang in het donker (Ninja). Dan heb je gewoon iets meer nodig dan een grommende acteur en een rammelblikje. Wat is een spookhuis zonder onverwacht rondslingerende (nep)spinnen? Kennelijk voor ons niet eng genoeg.

Opvallend was de afwezigheid van films. Op andere beurzen worden meestal ook dvd’s verkocht die eventueel niet in reguliere winkels kunnen worden gevonden. Misschien dat wij het standje over het hoofd zagen, dat het ergens in de schaduwen stond te wachten op klanten.

© Zadok Samson

Live muziek en heerlijk publiek
Kwam je voor de muziek, dan was dat echt wel de moeite waard. Het geluid was goed, zonder dat je met een gehoorbeschadiging naar buiten liep, de sfeer was perfect. Als je even om je heen keek bij het podium, zag je alleen maar mensen genieten.
Wat wij dan ook erg konden waarderen was het publiek zelf. Er liepen nogal wat cosplayers rond die, zo konden wij ons voorstellen, na al die maanden weer dolgelukkig konden paraderen met prachtige kostuums. Natuurlijk moesten wij daar foto’s van maken, de verklede bezoekers waren zeer gewillig om voor de camera te poseren. Dit is wat Fantasy Fest uiteindelijk de moeite waard maakte. De gemoedelijke, fijne sfeer, de samenkomst van liefhebbers die op deze dag gewoon even lekker gek konden doen. Of zichzelf konden zijn.

We hopen dat er volgend jaar letterlijk iets meer te zien is, want hoe knus de sfeer met schemerlicht ook was, het maakte het ook lastig om alles goed te kunnen bekijken. Ook mag wat ons betreft die broodbakker volgend jaar best binnen staan, of binnen brood verkopen. Want als je eenmaal op Fantasy Fest bent, heb je eigenlijk geen zin om de hal uit te gaan voor wat eten. De horeca die in de hal zelf aanwezig was, was érg beperkt. Kortom: we hebben ons prima vermaakt, maar hier en daar bleven we toch met onze honger zitten.

© Zadok Samson
© Zadok Samson

 

© 2020 – 2022 Fantasize, Zadok Samson & Ninja Paap-Luijten