web analytics
dinsdag, mei 28

Elfia Haarzuilens 2024: een magisch evenement met realistische tegenslag

Door Mariëlle Douma

Weken – zo niet maanden – van tevoren begint voor de echte fantasy diehards de voorpret al. Welk kostuum ga je dragen, welke materialen heb je daarvoor nodig en met welke technieken verander je die materialen in een magisch geheel? Met welke make-up verander je jezelf voor een dag – of een weekend – in een fantastisch wezen, dat eind april weer door de tuinen van Kasteel Haarzuilens mag paraderen? Het was weer het laatste weekend van april, en dat betekent steevast dat het ook weer tijd was voor Elfia Haarzuilens, het grootste kostuumevenement van Europa.

Helaas begint het weekend met een fikse tegenslag, voor de bezoekers en ook zeker voor de organisatie. Op vrijdagavond ontvangen alle tickethouders bericht dat door de hevige regenval een groot deel van het onverharde parkeerterrein niet toegankelijk is voor auto’s – en dat betekent dat de organisatie van Elfia genoodzaakt is om vrijwel het volledige parkeerterrein te sluiten. Van alle bezoekers vragen ze daarom of zij gebruik wilden maken van het openbaar vervoer en de extra pendelbussen die vanaf station Vleuten en station Breukelen werden ingezet. Gelukkig kunnen mindervaliden nog wel in de buurt van de ingang van de kasteelgronden parkeren op de enkele verharde parkeerplaatsen die daar beschikbaar zijn.
Het is overduidelijk dat de organisatie van Elfia met man en macht werkt om deze situatie zo goed mogelijk in banen te geleiden, maar op het internet raakt een deel van de fantasycommunity in paniek. Voor veel mensen blijkt een reis met het openbaar vervoer niet haalbaar, waardoor een deel van de bezoekers moet besluiten om het evenement aan zich voorbij te laten gaan – een pijnlijke aangelegenheid voor fans. Voor wie wel in staat is om zijn reisschema om te gooien, is het een oefening in geduld om het festivalterrein te bereiken. Ondanks de extra pendelbussen is de wachttijd lang.

Lange wachtrijen voor pendelbussen. Foto: © Edo Fotografie

Wie na een veelal ingewikkelde reis eindelijk de kasteelgronden heeft bereikt, wacht gelukkig een meevaller. Er zijn nauwelijks wachtrijen bij de ingang – in tegenstelling tot de kilometerslange wachtrij van het voorgaande jaar – omdat de mensen door de pendelbussen in kleine dosering bij de ingang worden afgeleverd. Je kan dus feitelijk zomaar doorlopen en eindelijk de echte Elfia-sfeer weer in je opnemen – die is direct vanaf het begin duidelijk aanwezig. De klanken van het orkest De Volharding, dat allerlei bekende fantasy- en scifimuziek (bijvoorbeeld uit films) ten gehore bracht, verwelkomen de gasten terwijl zij over de grens van realiteit naar fantasie springen.

Bezoekers ervaren de Elfia-sfeer. Foto: © Edo Fotografie

Nieuw op Elfia is Giostra Fortunia, een cirusachtige situatie die dit jaar voor het eerst was opgebouwd in het noordoosten van de kasteeltuinen: “de spiegeltent”, die in de volksmond ook nog wel eens de AI-tent word genoemd, omdat Elfia de tent voor het eerst bekendmaakte door een impressie te delen die met behulp van AI was gemaakt. Giostra Fortunia is het geesteskind van de Italiaanse kostuummaker Manuel d’Andrea, die dit jaar als creative director bij Elfia betrokken is geweest en ook de kostuumparade presenteert. De circustent is niet alleen de achtergrond voor de vernieuwde kostuumparade, die tegen deze setting beter uit de verf komt dan ooit te voren, maar biedt een podium aan internationale sterren, zoals de paaldanserens White Princess, de steltlopers van Steam Show Stilts en zelfs de zeer jonge illusionist Super Ale Magician, die vanuit Italië naar Elfia is afgereisd voor zijn optreden. Hoewel de optredens variëren in kwaliteit, zijn ze stuk voor stuk een prachtige toevoeging aan het programma van Elfia. “De spiegeltent” is zeker een onderdeel dat de volgende edities mag terugkeren.

In Giostra Fortunia trad de paaldanseres White Princess op. Foto: © Edo Fotografie

Waar het weer op de zaterdag nog wat instabiel is en er af en toe een buitje valt, kenmerkt de zondag zich voornamelijk door stralende zon. Het lijkt wel alsof de zondag dit jaar, in tegenstelling tot normaal, drukker bezocht wordt – de paden tussen de marktkraampjes zijn die dag op sommige stukken zo vol dat je je amper door de mensenmassa heen kunt bewegen. Later blijkt waarom: gezien de parkeersituatie heeft Elfia ervoor gekozen om de niet-gebruikte zaterdagtickets nog toe te staan als een geldig zondagticket. Een mooie tegemoetkoming, die gezien het bezoekersaantal ook door veel mensen is gebruikt.

Deze draak had voor de zekerheid maar een waarschuwing om diens nek gehangen. Foto: © Edo Fotografie

Elfia mag dan een kleiner deel van de kasteeltuinen beslaan dan dat het in verleden jaren wel eens heeft gedaan, maar wat het tekort komt aan oppervlakte maakt het deze editie meer dan goed in kwaliteit: er is grote diversiteit aan eet- en drinkgelegenheden, de muziek is goed en activiteiten zoals de balfolk-workshop zijn zelfs zo druk bezocht dat de deelnemers amper meer op de houten dansvloer passen. Voor fotografen is het helaas wel iets minder bezaaid met prachtige, grote creaties, waarvan er waarschijnlijk een hele hoop thuis zijn gebleven gezien de omstandigheden. Respect voor alle cosplayers en fantasykostuumliefhebbers die ondanks de parkeersituatie én het weer op de zaterdag toch hun creatie durfden te dragen – want zij zijn uiteraard de échte sfeermakers.

Deze dame en heer droegen toevalligerwijs een historisch Spaans kostuum uit dezelfde tijdsperiode. Foto: © Edo Fotografie

 

Ook kleurrijke feeën brengen graag een bezoek aan Elfia. Foto: © Edo Fotografie

 

© 2020 – 2024 Fantasize, Mariëlle Douma & Edo Fotografie

You cannot copy content of this page