web analytics
dinsdag, mei 17

De Fantasize Almanak is terug – Elke veertien dagen het leukste fantastische nieuws

Nu fantasy, superhelden en sciencefiction meer dan ooit populair zijn, stroomt het entertainmentnieuws dagelijks binnen op de redactie van Fantasize. Om je te helpen het kaf van het koren te scheiden en de krenten uit de pap te vissen, zetten we in de Fantasize Almanak elke veertien dagen in het weekend de leukste nieuwtjes op het gebied van fantasy en alle gerelateerde onderwerpen overzichtelijk voor je op een rij.

al·ma·nak de; m; meervoud: almanakken  dagwijzer, tijdwijzer, kalender’.

In oktober 2017 is de eerste Fantasize Almanak gepubliceerd. Je vindt deze hier. De redactie zal je in 2021 elke twee weken via dit weekoverzicht bijpraten op het gebied van film, strip, boeken, televisieseries, evenementen en meer. Daarnaast zul je ook in elke almanak een overzicht vinden van de laatste artikelen, winacties en evenementenagendapunten op Fantasize.nl.

Enkhuizer Almanak uit 1796

De inspiratie: Enkhuizer Almanak

De bekendste almanak van Nederland is uiteraard de Enkhuizer Almanak. De precieze datum van de eerste Enkhuizer Almanak is niet bekend, maar geschat wordt dat deze in 1595 uitkwam. Het is een jaarlijks boekje met informatie voor het komende jaar, zoals een kalender met feestdagen en astronomische gegevens, zoals de tijdstippen van eb en vloed. Ook worden er weersvoorspellingen gedaan, vind je er volkswijsheden en verhalen uit de folklore. Het is dus een bonte mengelmoes van eigenaardigheden, feiten en vooruitblikken uit de glazen bol.

De Fantasize Almanak in beweging

Noorse almanak uit 1644

Onze Fantasize Almanak is voorlopig gericht op het nieuws. Folklore vind je in onze Epiek-rubriek, waarvan we nieuwe artikelen in in de toekomst ook in de almanak zullen aankondigen. Vooruitblikken doen onze schrijvers en redacteuren in hun vertellingen en columns, waarvan de links ook in de almanak zullen worden opgenomen. Op weersvoorspellingen, horoscopen en zon- en maanstanden na bevat de Fantasize Almanak dus alles wat je van een almanak mag verwachten. Mis je nog zaken in de almanak? Laat het ons weten in de comments of tip ons via redactie@fantasize.nl!    

Update: De almanak wordt langzaam weer een actief onderdeel van Fantasize. Vooralsnog draaien wij een proef met een verschijningstermijn van 14 dagen. Heb jij ook nieuws, evenementen etc. waarvan je denkt dat wij dit kunnen publiceren? Of wil je actief bijdragen aan de almanak? Laat het ons weten!  

 

© 2016-2022 Fantasize

Een almanak zoals deze werd gedurende 2017-2018 gepubliceerd onder redactie van Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed. Deze Almanak 2021 staat los van eerdergenoemde periode.