web analytics
woensdag, februari 8

8 x fantastische menselijke wezens

Door Anna Faneyte

We kennen natuurlijk allemaal de vampier en de weerwolf. Er zijn veel verschillende verhalen geschreven over deze twee wezens en er is veel over te vinden op internet. Maar er is nog zoveel meer! Hieronder heb ik acht fantastische menselijke wezens voor je opgespoord.

Cecaelia

Cecaelia
Cecaeliae hebben de torso van een mens en het onderlichaam van een octopus. Ze hebben handen met zwemvliezen, klauwen en acht tentakels. Vaak leven ze bij koraalriffen of in grotten. Cacaeliae zijn nieuwsgierig, maar op hun hoede voor vreemden. Ondanks de gelijkenissen, beschouwen ze de kraken als lelijk en inferieur.
Een bekend voorbeeld van een Cecaelia is Ursula van ‘De Kleine Zeemeermin’.
(Aziatische en Inheemse Amerikaanse mythologie)

 

 

 

Dryade

Dryaden
Dryaden zijn boomnimfen die eruit zien als mooie vrouwen. Zodra de boom dood gaat waarmee zij in verbinding staan, sterven zij ook. Dryaden bestraften mensen die takken afbraken of schade aanbrachten aan de bomen.
Driope is een bekende dryade, over wie een aantal verhalen geschreven zijn.
(Griekse mythologie)

 

 

 

 

 

 

Harpij

Harpij
Harpijen zijn half-vrouw en half-vogel. Vaak hebben zij het lichaam van een vogel en het hoofd van een mens. Ze hebben scherpe klauwen en stelen daarmee het eten en de sieraden van hun slachtoffers.
Als iemand van aarde verdween, werd er gezegd dat ze waren meegenomen door een harpij.
(Griekse mythologie)

 

 

Jorogumo

Jorōgumo
Jorōgumo is een mooie jonge vrouw die kan veranderen in een spin. In haar menselijke gedaante verleidt ze mannen, lokt ze in haar web en eet ze vervolgens op. Dit is vergelijkbaar met de zwarte weduwe.
De reflectie van haar menselijke gedaante zal die van een enorme spin zijn. Ze kan niet worden gedood door middel van vergif.
(Japanse mythologie)

 

 

La Llorona

La Llorona
Nadat ze haar kinderen in de rivier had verdronken, doodde La Llorona (de Huilende Vrouw) zichzelf. Elke nacht gaat ze huilend naar haar kinderen opzoek.
Deze legende wordt gebruikt om kinderen te waarschuwen niet in het donker naar buiten te gaan, want misschien grijpt ze hen dan en gooit ze hen in de rivier.
(Mexicaanse mythologie)

 

Selkie

Selkie
Selkies zijn zeehonden die hun zeehondenhuid uit kunnen trekken en in mensen veranderen. Als hun zeehondenhuid wordt gestolen door mensen, moeten ze met diegene trouwen. Vinden ze hun huid terug? Dan zullen ze direct naar zee terugkeren.
(Schotse, Ierse en Faeröer mythologie)

 

 

Sirene 1
Sirene 2

Sirene
Er zijn verschillende soorten sirenes.
De eerste sirene heeft de romp van een mens en de staart van een vis, net als de zeemeermin. De sirene heeft een prachtige stem, waarmee ze zeelieden naar zich toe lokt. Zodra er een binnen hand bereik is, verandert haar mooie gedaante. Ze krijgt een vissenkop gevuld met scherpe tanden en op haar vissenstaart verschijnen punten. Vervolgens trekt ze de zeeman de diepe zee in.
De tweede sirene heeft het lichaam van een vogel en het hoofd van een mens, net als de harpij. Ook zij heeft een prachtige stem en lokt daarmee zeelieden naar haar eiland. Het schip van de zeelieden lijdt schipbreuk op de rotsen.
(Griekse mythologie)

Walkuren

Walkure
Walkuren zijn vrouwen die slagvelden bezoeken om de heldhaftigste, gedode strijder mee te nemen naar Walhalla. Daar bedienen zij deze dappere helden tijdens maaltijden. Zolang de Walkuren maagd blijven, zijn zij onsterfelijk. Walkuren rijden op gevleugelde paarden en dragen mooie harnassen, waarvan de weerkaatsing het poollicht veroorzaakt.
De Grieken noemen hen Amazonen.
Binnen de mythologie ontwikkelden Walkuren zich van grimmige strijdgodinnen via lelijke heksen naar schone jonkvrouwen.
(Noorse mythologie)

Veel wezens uit dit lijstje worden beschreven als vrouw. Dit betekent niet dat jij ze voor je verhaal geen man mag maken. Gebruik het als inspiratie!
Of verzin zelf een fantastisch menselijk wezen. Wat dacht je van kabouters die niet onder een paddenstoel leven, maar in boten als ongedierte? Of een variatie op de centaur. In plaats van een paardenlichaam, het lichaam van een zwarte panter. Of een zeemeermin met de staart van een haai, orka of zeepaardje.

Go nuts!

 

Bronnen afbeeldingen:
Cecaelia: https://warriorsofmyth.fandom.com/wiki/Cecaelia
Dryaden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dryaden
Harpij: https://zen.yandex.ru/media/litclubbs/lihobore-5d89db8f3f548700ad36515d
Jorogumo: https://yokai.fandom.com/wiki/Jor%C5%8Dgumo
La Llorona: https://khronoshistoria.com/la-llorona-leyenda/
Selkie: https://mythology.wikia.org/wiki/Selkie
Sirene: https://www.kidzworld.com/article/1850-sirens/ en https://writinginmargins.weebly.com/home/fish-or-fowl-how-did-sirens-become-mermaids
Walkuren: https://nl.wikipedia.org/wiki/Walkure

 

© 2020 – 2023 Fantasize & Anna Faneyte

You cannot copy content of this page