web analytics
vrijdag, april 19

Column: Is fantasy eigenlijk young adult of is het altijd andersom geweest?

Door Terrence Lauerhohn

In mijn columns deel ik regelmatig mijn mening over onderwerpen die mij licht irriteren of dwars zitten. Zo af en toe schrijf ik een iets pittigere column, zoals deze. Maar, onthoud, het is mijn bescheiden mening en het kan zo best zijn dat jij, de lezer met een eigen mening, meer gelijk hebt dan ik.

Ik merk dat ik de laatste tijd steeds minder Nederlandse of Vlaamse fantasy lees en vaker kies voor een (bovennatuurlijke) thriller, sciencefiction of horror. Ik vind namelijk maar weinig fantasyboeken in het Nederlandse taalgebied die echt voor volwassenen zijn geschreven. Het lijkt wel alsof young adult tegenwoordig een synoniem is voor fantasy, of andersom. Met alle respect voor young adult-schrijvers, maar ik lees geen kinderboeken of boeken voor volwassenen (meer) waarin kinderen de wereld redden. Ik nader de pensioengerechtigde leeftijd en lees daarom ook liever proza dat niet zo eenvoudig is geschreven dat het voor iedereen vanaf 12 jaar is te begrijpen en leesbaar is. En dat in heel veel kinderboeken kinderen de wereld redden is voor mij een andere reden om dit soort boeken niet te lezen. Want kinderen die de wereld redden vind ik net iets te ongeloofwaardig, ook al gaat het om fantasy en mag er dus flink van het geloofwaardige worden afgeweken.

© Pexels

Waarom een substantieel deel van de Nederlandstalige fantasy voor kinderen en jongvolwassenen wordt geschreven zal best een goede reden hebben. Misschien lezen volwassenen te weinig in dit genre om het voor auteurs rendabel te maken en is de markt voor kinderboeken met een fantasytintje daarom een stuk groter dan voor fantasyboeken voor volwassenen. Een andere reden zou kunnen zijn dat veel auteurs hun eigen harry potter, een brief voor de koning of een dolfje weerwolfje willen schrijven. Wat ook heel begrijpelijk is; zelf vind ik ook veel inspiratie in sommige bestsellers die ook nog eens door mijn favoriete auteurs zijn geschreven.

Het is bovendien ook zo dat sommige van de grootste klassiekers, zoals In de ban van de ring en Alice in wonderland, oorspronkelijk ook kinderboeken zijn en dat horror en sciencefiction van oudsher voor volwassenen zijn geschreven. Maar toen werden er ook wel bestsellers geschreven die niet geschikt zijn voor kinderhersenen, zoals Conan de Barbaar van Robert E Howard.
Ligt het aan mij en moet ik beter rondkijken, omdat er wel degelijk veel Nederlandstalige fantasy voor volwassenen wordt geschreven? Ik blijf hoop houden en zoek door.

Deze column verscheen eerder op Thrillzone. Uitgelichte foto: eigen foto van Terrence Lauerhohn.

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Terrence Lauerhohn

You cannot copy content of this page