web analytics
maandag, mei 16

VHS – bespreking: A Boy and His Dog (1975)

A Boy and his Dog, gebaseerd op de verhalencyclus van Harlan Ellison uit 1975, speelt zich af na de Vierde Wereldoorlog. De jonge Vic (Don Jonson – Miami Vice, Watchmen, From Dusk till Dawn) zwerft door het desolate landschap van wat ooit de bewoonde wereld was. Hij wordt vergezeld door de hond Blood (ingesproken door Tim McIntire), met wie hij telepathisch kan communiceren. Jawel, Vic en Blood kunnen met elkaar praten. Blood was een politiehond en nu hij toch niets beters te doen heeft, is hij op pad met Vic. Blood vertelt Vic over de geschiedenis, doceert over de presidenten en waarschuwt als er gevaar dreigt. Vic heeft slechts één doel voor ogen: een vrouw vinden om zijn seksuele frustraties op te kunnen botvieren. Zijn laatste intieme moment is maar liefst zes maanden geleden en het zaakje staat op knappen. Blood kan niet alleen gevaar bespeuren, hij heeft ook een goede neus voor vrouwelijke aanwezigheid.

Tot Vics grote opluchting verschijnt Quilla June Holmes (Susanne Benton – Catch 22) ten tonele. Zij is komt uit de ondergrondse wereld Down Under, waar overlevenden een nieuwe maatschappij willen opbouwen. Na een erotische avond met Vic keert Quilla ernaar terug. Vic kan haar niet vergeten en gaat achter haar aan. Blood waarschuwt hem: als hij afdaalt naar die onderwereld, zijn zijn overlevingskansen nihil. Maar Vic wil hoe dan ook Quilla terug hebben.

Een roestige bunkerdeur midden in de woestijn geeft toegang tot het duistere Down Under, waar met ijzeren vuist wordt geregeerd door drie leiders. Eén van hen is Lou Craddock (Jason Robards – Magnolia), de vader van Quilla. Samen met zijn twee medeleiders hanteert hij conservatieve tradities: trouwen is verplicht, vrouwen moeten kinderen baren, mannen staan hun zaad af. Dat laatste gebeurt op een operatietafel, waar een machine het zaad uit de man zuigt. Denk aan een bloedtransfusie, maar dan de andere kant op. Iedereen die de regels overtreedt of rebelleert wordt geëxecuteerd door de robot Michael (Hal Baylor – Big Jim McLain). Gaat het Vic lukken om Quilla weer mee te nemen? Of valt hij in handen van Down Under’s sektarische leiders? Wat is Quilla’s rol eigenlijk? Wat deed zij überhaupt in de bovenwereld?

A Boy and his Dog kent geen enkel sympathiek personage met wie je een beetje kunt meeleven. Dat kan afstoten, het geeft deze sciencefictionfilm wel een lekkere rauwe rand. Regisseur L.Q. Jones weigert bovendien uit te leggen hoe het nu precies zit met de connectie tussen Vic en Blood. Waarom is hij de enige die met de hond kan praten? Is er wel echt sprake van communicatie, of is Vic gek geworden?

De film heeft een sterk idiosyncratisch karakter, vormt een wereld op zichzelf. Sferisch doet het denken aan Mad Max, die vier jaar later werd gemaakt. Het grote verschil is dat A Boy and his Dog de held ontbeert. Iedereen is wel een schurk. Het is donkerder, nihilistischer van aard. A Boy and his Dog geeft niets om helden. Alleen om overleven. Het is een nachtmerrie in de woestijn.

Fantasie Service: Koop het boek op Bol.com

© 2020-2022 Fantasize & Zadok Samson