web analytics
zaterdag, juni 22

Tomb Raider op Blu-Ray en dvd – verfrissende reboot van de franchise

In de nieuwe Tomb Raider op Blu-Ray en dvd staat de zoektocht naar de eerste koningin van Japan, Himiko, centraal. Op een eiland in de Duivelszee is zij voor haar dood gevangen gezet om de vloek die zij kan ontketenen te voorkomen. Als Lara Croft voor een hele andere reden op het eiland terecht komt, moet ze loslaten waar ze voor kwam en staat er opeens veel meer op het spel. De film – een reboot van de Tomb Raider-filmfranchise – geeft ons een beetje een nostalgisch gevoel en laat zeker niets te wensen over.

De Tomb Raider-verhalen draaien om hoofdpersonage Lara Croft, een stoere archeologe die op zoek is naar oudheidkundige schatten. Van origine is het een computerspel, waar twaalf delen van zijn uitgebracht. Inmiddels zijn er verschillende films en stripverhalen op de markt. De eerste Tomb Raider-film verscheen in 2001 (Lara Croft: Tomb Raider) en de tweede stamt alweer uit 2003 (Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life), met Angelina Jolie in de hoofdrol.

Lara Croft: aantrekkingskracht

Wat zo aantrekt aan Lara is niet moeilijk te begrijpen: ze is stoer, sexy, heldhaftig, sterk, atletisch en hoog opgeleid. Het is een mix die het personage alles geeft dat je zoekt in een niet-bovennatuurlijke held. Zet haar in een tropisch klimaat waarin ze het kwaad overwint en het is goed voor te stellen waarom mannen én vrouwen wat in haar zien.

De Tomb Raider verhalen spelen zich zonder uitzondering af in ondergrondse tombes, tunnels en gewelven ver weg van de bewoonde wereld. Beesten en gevaarlijke wezens moeten worden gedood om de waardevolle schatten die verborgen zijn te ontdekken en zoals je al verwacht bij het woord ‘tombes’ en ‘ondergronds’ moeten er verborgen vallen ontweken en onschadelijk gemaakt worden en puzzels worden opgelost om het er heelhuids vanaf te brengen.

Lara Croft anno 2017

Dat de populariteit van Lara Croft nog niet is afgenomen, bewijst de release van de nieuwe film Tomb Raider op Blu-Ray en dvd, met ditmaal Alicia Vikander (Ex Machina, The Man from U.N.C.L.E.) als Lara Croft. Hierin zien we voor het eerst hoe Lara’s leven eruitzag vóórdat ze de doorgewinterde avonturierster werd. Als fietskoerier probeert ze de eindjes aan elkaar te knopen en neemt ze gevaarlijke klussen aan voor een beetje extra geld. Ze probeert wanhopig het verlies van haar vader te ontkennen die, jaren eerder, verdween tijdens een van zijn zoektochten naar het bovennatuurlijke. Ze haat hem omdat hij koos voor het onbekende, maar haat hem misschien nog wel meer omdat hij is verdwenen.

Lara staat op het punt om de papieren te tekenen waarmee haar vaders dood officieel gemaakt wordt; de erfenispapieren. Hij laat haar Croft Manor na, waar ze zijn geheime werkkamer ontdekt. Een mysterieuze videoboodschap zorgt ervoor dat ze denkt dat ze weet waar zijn laatste verblijfplaats was. Met een dronken, gokverslaafde en ietwat clichématige Japanse visser vertrekt ze vervolgens naar het eiland waarvan ze denkt dat haar vader erheen gereisd is. Een zoektocht waar de Japanner, Lu Ren, zelf maar matig in schijnt te geloven.

Het verhaal is geen moment saai en komt geloofwaardig over doordat de motieven van Lara constant goed in beeld worden gebracht. Soms is het wat voorspelbaar, maar dat vergeet je al snel door een plotselinge twist. Helemaal interessant is het keerpunt in Lara’s persoonlijkheid, als ze moet vechten om te overleven. De Lara Croft zoals de fans haar kennen is op dat moment geboren. Even is het de twijfel welke kant ze op zal gaan door een schokkende ontdekking die ze doet: zal het haar verscheuren of maakt het haar sterker?

Visuals

Heel erg leuk aan deze Tomb Raider-film zijn de visuele effecten. Zonder te veel te verklappen kunnen we zeggen dat de beste scene die is waarin een schip op drift raakt in de woeste oceaan – je voelt als het ware de beukende golven in je huiskamer door de combinatie van prachtige beelden met heel krachtige muziek.

Onbewust zit je de hele film te wachten tot het gezelschap daadwerkelijk de tombe in gaat – daar draait het immers toch een beetje om. De tombe stelt niet teleur. Zoals elke – ook onervaren – tomb raider verwacht, zit het vol geheime vallen, geheime deuren, vallen, puzzels en onbegaanbare paden.

Tomb Raider: de extra’s

Vier hoofdstukken in de Tomb Raider op Blu-Ray en dvd extra’s vertellen je alles wat je moet weten over het tot stand komen van de film. In Tomb Raider Uncovered leer je alles over de aanpak om Lara Croft zo authentiek mogelijk neer te zetten in een verhaal waar een familiedrama een grote rol speelt. Je ziet hoe de verbluffende actiescenes zijn gefilmd en hoe de sets zijn opgebouwd.

In het deel Craft Training geeft Alicia Vikander een kijkje in haar trainings- en eetschema om de beste Croft te worden die ze maar zijn kon. Eén woord is hier toepasselijk: respect!

Vooral het deel Evolution of an icon is heel erg leuk. De evolutie van Lara Croft vanaf het allereerste spel tot de reboot wordt in kaart gebracht en het is leuk om die ontwikkeling door de jaren heen te zien – zowel op grafisch gebied als seks appeal. Want het moge duidelijk zijn dat er één ding anders is aan de nieuwe Lara: haar subtielere borstomvang.

Tomb Raider op Blu-Ray en dvd: niet vernieuwend, toch vermakelijk

Het is moeilijk voor de ontwikkelaars om Lara Croft nog te vernieuwen. Dat was ook de kritiek op de spellen van omstreeks 1998. De spellen verbeterden zich nauwelijks en borduurde eindeloos voort op hetzelfde concept. Dat is ook niet zo gek, want het verhaal rondom het hoofdpersonage en haar karakter is gevormd en daar is moeilijk vanaf te wijken als het zo in steen is gegoten.

Dit geldt tot op zekere hoogte ook voor de nieuwe film. Nee, Lara Croft an sich is niet vernieuwend. Wat wél vernieuwend is in de franchise, is de manier waarop de makers Lara neerzetten; namelijk als een sterke, jonge vrouw die naarstig op zoek is naar iets en daar alles voor over heeft. Het is een kwetsbare kant die we zo nog nooit eerder zagen. Ook nieuw is actrice Alicia Vikander als vertolker van Lara Croft. Ze geeft de jonge versie van Lara iets kinderlijk naïefs en bijna komisch sarcastisch, waarbij ze te allen tijde geloofwaardig blijft. Het is een goede prestatie voor deze jonge actrice.

Tomb Raider op Blu-Ray en dvd is al met al een welkome vernieuwing van deze interessante franchise. Het is goed uitgevoerd en vraagt zeker om meer. Lang hoeven de fans niet te wachten: 14 september verschijnt Shadow of the Tomb Raider voor PlayStation 4. Houd Fantasize in de gaten voor een game review!

Titel: Tomb Raider
Regisseur: Roar Uthaug
Acteurs: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins
Uitgever: Warner Bros Home Entertainment
Medium: Blu-Ray, dvd
Genre: avontuur
Fantasize service: koop Tomb Raider op Blu-Ray en dvd op Bol.com

Meer Fantasize recensies vind je hier.

© 2015-2024 Fantasize

You cannot copy content of this page