web analytics
zaterdag, juni 22

Conan Exiles – uitgebreid overleven in het Hyboriaanse tijdperk

Door Paul van Deursen

In Conan Exiles wordt al snel duidelijk dat de wereld niet voor de zwakken gemaakt is. In dit spel, dat verschenen is voor PS4, Xbox One en PC, staat overleven in de Hyboriaanse wildernis centraal. Wie deze zware omstandigheden niet aan kan, zal sterven. Jij bent een van de vele bannelingen die deze erbarmelijke omstandigheden in de wereld van Conan de Barbaar te lijf gaat.

Zelf ontdekken of je kunt overleven in de wereld van Conan? Doe mee aan onze Conan Exiles winactie! Win de Barbarian Edition of reguliere pc-game voor STEAM.

Je begint Conan Exiles gekruisigd in de woestijn. Je bent voor dood achtergelaten nadat je vrouw en kind zijn ontvoerd en je rijkdom is afgenomen. Conan bevrijdt je en je krijgt de keuze: vechten om te overleven of sterven. Zodra je jouw keuze gemaakt hebt kan het overleven beginnen. Hierin is het niet erg dat je niet zelf met Conan speelt, aangezien de opening nog open laat of en wanneer je hem terug ziet.

Personage maken tot in detail

De uitdaging in Conan Exiles is om een geloofwaardige banneling te maken. Je kunt kiezen uit verschillende rassen en je personage opbouwen zoals jij wilt. De makers hebben zich daarbij niet ingehouden; er is zelfs de mogelijkheid om de grootte van je penis te bepalen of de grootte van je borsten. Ook kies je een geloofsovertuiging. Elk gekozen geloof brengt zijn eigen voordelen en God met zich mee. Deze Goden hebben allemaal hun eigen krachten. Wanneer je Set (‘The God of serpents and sacrifice’) als geloof kiest, ben je bijvoorbeeld bestand tegen gif. Goden zijn er in verschillende maten en gedaantes. Als je jouw God een offer brengt zal je God met jou meevechten, en helpt om jouw vijanden te vernietigen.

Mocht je niet weten welke god je moet kiezen, dan kun je altijd gaan voor Crom – de god van Conan zelf. Dit is de agnostische keuze in het spel. Hiermee laat je wel een groot gedeelte van de game liggen, je krijgt dan geen ‘power of the Gods’. Als alternatief kun je bijvoorbeeld ook verschillende altaars bouwen, zodat je alsnog elke god kunt aanbidden.

Huisje, boompje, slaafje

Als je personage is gecreëerd, kun je aan de slag. Je moet direct actie ondernemen, aangezien je in je blootje in de woestijn begint. Je hebt je overlevingsinstinct onmiddellijk nodig, want zonder water, eten of kleren overleef je niet.

In het begin verzamel je alles wat je maar tegenkomt om genoeg rantsoen op te bouwen. Wanneer je eindelijk voldoende resources gevonden hebt om je eerste gereedschap te maken, kan het bouwen van je eerste huisje beginnen. Afhankelijk van hoeveel tijd je hierin wil steken, kun je een kasteel bouwen of een simpel huisje met een dak. Denk bijvoorbeeld ook aan het aanleggen van een tuin, zodat je nooit zonder eten komt te zitten. Hierna denk je na over welke upgrades en nieuwe voorwerpen je wilt ontsluiten om je fort te versterken of om sterkere wapens te maken.

Het onbekende tegemoet

Om bepaalde grondstoffen te vinden ga je vaak op pad. Hiervoor moet je zeker geduld hebben, omdat je maar een bepaalde hoeveelheid kunt dragen en je regelmatig naar huis moet om spullen op te bergen. Gelukkig maken deze onderdelen het spel niet saai. Overal waar je komt, kom je vijanden tegen en moet je vechten om te overleven. Vergeet ook niet je eigen fort te verdedigen tegen indringers en andere spelers wanneer je online speelt.

Vijanden die je tegenkomt zijn heel divers. In het begin vecht je tegen zwakke dieren en slaven, maar later zijn de dieren groter en gemener en hebben de slaven betere wapens en bepantsering. Het is daarom belangrijk dat je, voordat je onderweg gaat, goed naar je uitrusting kijkt en je wapens controleert, zodat je nooit met beschadigde wapens of uitrusting het onbekende tegemoet gaat.

Reusachtige open wereld

De wereld in Conan Exiles is gigantisch groot met verschillende flora, fauna en weersomstandigheden. Ga je te ver naar het noorden, dan loop je in de sneeuw. Ga je naar het oosten, dan loop je in de jungle met verborgen tempels.

Maar het leukste wat er is, zijn de slaven die jouw fort of huis beschermen. Elke slaaf heeft zijn eigen vaardigheden en deze kun je gebruiken voor bijvoorbeeld koken of het maken van uitrusting. Slaven zullen in het begin nog niet op je te do-lijstje staan, omdat hiervoor dure resources nodig zijn die je in een later stadium pas ontdekt.

Conan Exiles gameplay

Tijdens het spelen van de singleplayer mode werd mij duidelijk dat er vrij weinig informatie gegeven wordt over wat je moet doen. Aan de rechterkant van je scherm zie je wel bepaalde acties die je kunt uitvoeren om de basisbegrippen te begrijpen, maar verder wordt er niets uitgelegd. In andere open wereld-games krijg je vaak nog wel een korte tutorial met basisbeginselen (bijvoorbeeld in Ark Survival Evolved).

Nadat ik alles door had, kon het overleven dan eindelijk beginnen. Hierbij merkte ik al snel dat er veel tijd gaat zitten in het bouwen van je eigen fort. De mogelijkheden van het bouwen zijn namelijk enorm uitgebreid. Nadat ik een aantal levels gegroeid was en skill points verdiend had, kon ik deze gaan investeren om bijvoorbeeld het gewicht dat ik kan dragen te vergroten en eindelijk iets te doen aan de melding ‘over encumbered’ (overbelast). Daarnaast kon ik nieuwe dingen ontsluiten die er voor zorgden dat ik op het gebied van wapens, bouwen en uitrusting weer betere dingen kon gaan maken.

Bugs

Helaas heeft het spel nog een hoop bugs. Meer dan eens loopt het spel vast doordat de framerate het niet meer aankan. Ook kan het laden van de map voor problemen zorgen. Dit zorgt ervoor dat, wanneer je ergens loopt, je niks anders dan woestijn ziet en dan uit het niets aangevallen wordt omdat de map nog aan het laden was. Ook kan het voorkomen dat er opeens een kamp voor je neus staat, terwijl je daarvoor niks zag. Of je beklimt een berg en plotseling bevind je je ín de berg.

Helaas zijn dit nog de minste problemen. Wat erg hinderlijk is tijdens het spelen, is dat het geluid uit het niets weg is en ook weer zomaar opkomt. Dit kan heel vervelend zijn, aangezien de muziek je erop wijst dat je achtervolgd wordt door mensen of dieren.

Conan Exiles: bugs of niet, erg vermakelijk

Alle problemen die hierboven beschreven zijn, hebben er nog niet voor gezorgd dat ik geen plezier beleef aan Conan Exiles. Er zijn genoeg dingen te doen om het vermakelijk te maken. Je kunt dit namelijk in singleplayer spelen of met vrienden in co-op. En als je helemaal van een uitdaging houdt, ga dan online waar meerdere spelers op een server spelen. Conan Exiles daagt je constant uit om verder te reizen en meer van de wereld te ontdekken.

Ontwikkelaar Funcom heeft duidelijk naar de fans geluisterd die de vroege versie van het spel gespeeld hebben en veel feedback van de fans is meegenomen in de game. Helaas heeft dit nog niet het ultieme effect en zijn er nog genoeg verbeterpunten. Buiten de problemen om is Conan Exiles wel een game met potentie waar je je uren mee kunt blijven vermaken.

Voordelen: uitgebreid creëren van je personage / veel dingen te ontsluiten / open wereld / slaven vangen / veel mogelijkheden voor het bouwen van je huis / zeer vermakelijk.
Nadelen: framerate / geluid valt zomaar weg / kan in het begin vrij onduidelijk zijn / verschillende technische bugs.

Titel: Conan Exiles
Studio: Funcom
Uitgever: Funcom
Gespeeld op: PlayStation 4
Fantasize service: Koop Conan Exiles op Bol.com:

www.conanexiles.com

Meer Fantasize-recensies vind je hier.

© 2015-2024 Fantasize

You cannot copy content of this page