web analytics
zondag, mei 22

The Orïsha Legacy 1: Bloed en Beenderen – zinderend Young Adult debuut

Door Anouk Volger

Het eerste deel van The Orïsha Legacy – Bloed en Beenderen – is meteen het zinderende debuut van schrijfster Tomi Adeyemi. In een soort Afrikaanse setting laat zij een wereld zien met rassenhaat en onderdrukte minderheden. Doe daar een snufje magie en een onmogelijke liefde bij en je hebt een boek dat je in één ruk wil uitlezen.

Orïsha is een land waar vroeger mensen woonden met magische krachten, de zogenaamde Maji,  een bevolkingsgroep met een donkere huid en zilverwitte haren. Tien jaar geleden besloot de wrede koning Saran om een zuivering te starten en zo alle magie uit de wereld te halen. Sinds dat moment is het bedrijven van magie een doodzonde en worden de Maji vervolgd, verafschuwd en verbannen. Zélie is een jonge divîner, een Maji waarbij de magische krachten nog niet gewekt zijn. Zij heeft op jonge leeftijd tijdens de zuivering haar moeder op brute wijze vermoord zien worden en heeft hierdoor grote wraakgevoelens jegens het koninklijk huis. Wanneer zij in aanraking komt met een magisch relikwie, verandert zij in een Maji en wordt zij de uitverkorene om de magie terug te brengen naar de wereld.

Een magische queeste

Tijdens deze queeste wordt ze gesteund door haar broer Tzain, die zonder magische krachten tot de Kosidan behoort. Daarnaast hebben ze ook Amari op sleeptouw, de prinses van Orïsha, die zich tegen haar eigen vader keert. De queeste is er een die niet zonder gevaren is. Gedurende de hele reis worden de hoofdrolspelers opgejaagd door de koninklijke wacht onder leiding van kroonprins Inan. Hun missie is om te voorkomen dat het kleine groepje de benodigde relikwieën weet te verzamelen en na een ritueel de magie terug zal weten te brengen. Hun uiteindelijke doel is om tegen elke prijs alle magie nu definitief uit de wereld te laten verdwijnen. Wanneer Zélie echter gevoelens begint te ontwikkelen voor de vijand, wordt de situatie nog ingewikkelder. De grens tussen haat en liefde blijkt namelijk een heel dun lijntje te zijn.

Bloed en Beenderen: niet zomaar een Young Adult verhaal

Bloed en Beenderen van Tomi Adeyemi is een op zichzelf staand verhaal in het Young Adult-genre. Natuurlijk heb je de te verwachten plotwendingen, de standaard romantische perikelen en de queeste die niet mogen ontbreken in dit genre. Maar Bloed en Beenderen heeft ook een politieke lading. Zeker na het lezen van het nawoord van de schrijfster worden de parallellen naar de huidige, politieke situatie in Amerika pijnlijk duidelijk. Juist deze vergelijking met de huidige wereld zorgt ervoor dat het een verfrissend boek is in dit genre.

Een iets trage start dat leidt naar een zinderend einde

Als groot Young Adult fan was ik wel behoorlijk benieuwd naar Bloed en Beenderen. De cover van het boek en de schitterend getekende kaart van Orïsha bij het openslaan van het boek laten mijn fantasy hart al sneller kloppen. De setting waarin het verhaal zich afspeelt, is totaal anders dan de standaard fantasyverhalen die al in veelvoud in dit genre aanwezig zijn. Daarom was het in het begin even afwachten of dit nou wel zo’n aanwinst zou zijn voor dit genre. De start vond ik nogal lastig, ik zat niet meteen lekker in het verhaal. Omdat het in een totaal andere setting plaatsvindt, vond ik het lastig om me bepaalde dingen voor te kunnen stellen. In mijn perspectief lijkt het zich namelijk een beetje af te spelen in een Afrikaanse setting met mythische wezens, zoals een soort gemuteerde leeuwen en luipaarden. Zeker in het begin kon ik me daar lastig iets bij voorstellen, maar na een paar hoofdstukken zat ik goed in het verhaal en werd het steeds lastiger om het boek weg te leggen.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de drie hoofdpersonages Zélie, Amari en Inan. Bij elk hoofdstuk staat aangegeven vanuit wiens perspectief je dit gedeelte mee gaat maken. Hierdoor ga je de personages steeds beter begrijpen en zie je ook echt hun ontwikkeling gedurende het verhaal. De hoofdstukken zijn niet te lang, waardoor het verhaal ontzettend makkelijk en snel wegleest. Het boek zelf telt 479 pagina’s, wat voor een Young Adult een behoorlijke pil is, maar is absoluut niet langdradig. En gezien de enorme cliffhanger op het einde had ik eigenlijk gehoopt op nog 100 pagina’s extra om maar te weten te komen hoe het verhaal verder zal verlopen. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten op deel twee, welke gepland staat voor de lente van 2019.

Bloed en Beenderen: een must voor de Young Adult fan

Voor alle Young Adult fantasy fans onder ons is The Orïsha Legacy 1: Bloed en Beenderen echt een boek wat je moet gaan lezen. Even geen knappe vampiers en weerwolven of moord en verderf tijdens overlevingsspelen, maar een beetje bezinning over de situatie in onze eigen huidige maatschappij. Het is even een lange zit met zijn 479 pagina’s, maar je zult zien dat je er doorheen vliegt. En dan zit je straks net als ik vol ongeduld te wachten tot deel twee uitkomt. Want wat willen we toch graag weten wat er na de epiloog gebeurt in Orïsha!

Titel: The Orïsha Legacy 1: Bloed en Beenderen
Auteur: Tomi Adeyemi
Uitgever: Harper Collins
Fantasize service: Koop The Orïsha Legacy 1: Bloed en Beenderen op Bol.com:

Meer Fantasize-recensies vind je hier.

© 2015-2022 Fantasize