web analytics
dinsdag, juni 25

Drakenkruid – Twee onwaarschijnlijke helden redden de wereld

Wanneer een draak na een dutje van enkele eeuwen weer ontwaakt en het drakenkruid weer in bloei staat, verandert het leven van het mensenkind Amy en de dwerg Björn totaal. In het leuke kinderboek Drakenkruid neemt schrijver Jeroen Vreijling ons mee in een fantasiewereld waar elven een keer niet de helden zijn.

Björn is een jonge dwerg die diep onder de grond in Bijlstad woont. Door de vraag naar meer ruimte wordt hij door zijn koning op pad gestuurd om nieuwe tunnels te graven die naar de buitenwereld zullen leiden. Daarnaast is er Amy, een mensenkind dat na het verdwijnen van haar ouders bij haar oma is gaan wonen. Samen met haar oma runt ze een kruidenwinkeltje en houden ze de kruidentuin bij. Deze twee personages zijn de belangrijkste helden in dit kinderboek. Natuurlijk mag ik Bulder de draak niet vergeten. Deze draak wordt na een dutje van zo’n 500 jaar eindelijk weer eens wakker en zet de wereld van onze twee helden op zijn kop.

Grote sprongen in nieuwe werelden

Op sommige punten verloopt het verhaal in Drakenkruid te snel. Spannende queesten worden heel snel afgerond en grote vechtscenes worden heel kort verteld. Dit vind ik wel een minpunt van het boek en ik denk dat ook de jonge lezers onder ons het zouden waarderen als spannende dingen groter uitgeschreven zouden worden. Nu wordt er vaak heel snel vanuit het niets een oplossing gecreëerd en heb ik soms het gevoel dat ik echt iets mis.

Wat dan wel weer erg sterk is, zijn de verschillende werelden die schrijver Jeroen Vreijling weet te creëren. Je hebt een soort aarde, waar de dwergen onder de grond vertoeven en de mensen bovengronds niks van de dwergen afweten. En dan heb je de schemerwereld, een tussenwereld waar de doden tijdelijk verblijven voordat ze door gaan naar het hiernamaals. Op deze schemerwereld leven ook de elven die deze keer niet de helden, maar juist de slechteriken zijn. Jeroen weet deze twee werelden zodanig te omschrijven dat je het ook echt kunt voorstellen. Ook de verschillende karakters van de toch vrij nukkige en arrogante draken weet hij leuk te omschrijven. Met her en der een vleugje humor weet hij zo de lezer aardig te vermaken.

Drakenkruid: een boek vooral voor de jeugd

Het verhaal in Drakenkruid is een echt kinderverhaal. Verwacht geen extreme diepgang in de personages of verhalen, het is vooral vermakelijk en spannend geschreven. Je merkt wel heel duidelijk dat dit het eerste werk is van Jeroen Vreijling. Hij heeft op zich een leuk en origineel idee, maar zou eigenlijk nog minimaal 100 pagina’s extra nodig hebben om het verhaal vloeiender te laten lopen. Maar dan zou dit boek echt te lang worden voor de jonge lezers waarvoor het bedoeld is. Nu heb ik zelf al bij sommige hoofdstukken dat ik ze iets te lang vind. Zeker als ik me dan moet voorstellen dat mijn neefje van 10 dit boek zou moeten lezen, of dat mijn zus dit in een klaslokaal gaat voorlezen.

Vermakelijk voor jong en oud

Is dit een extreem goed boek wat je als fantasy fanaat gelezen moet hebben? Nee. Maar dit is wel een boek wat je aan je kinderen kan voorlezen of laten lezen en ze zo kennis laten maken met de fantasywereld. Het is voor de fantasy fanaat vooral erg vermakelijk om een keer gelezen te hebben. En als je dan je zoon of dochter dit boek laat lezen, zou ik het zeker ook even mee pakken. Ik had het zelf binnen twee dagen uit en heb me er echt wel mee vermaakt.

Titel: Drakenkruid
Schrijver: Jeroen Vreijling
Uitgever: Zilverbron
Fantasize service: koop Drakenkruid op Bol.com:

Meer Fantasize-recensies vind je hier.

© 2015-2024 Fantasize

You cannot copy content of this page