Het eerste boek van de jonge schrijver Christopher C. Petersen is geen slecht debuut. De Weerling: Vlucht, het begin van een trilogie, leest als een trein. De nieuwe fantasiewereld die hij langzaamaan opent vormt een mooi geheel en doet me nu al verlangen naar de volgende boeken.

door Lies Vermant, onze Vlaamse recensent

Christopher C. Petersen is een jonge maar ambitieuze schrijver. Vlucht is het eerste boek van De Weerling trilogie die ons beloofd wordt. Hij is dus nog niet meteen klaar met schrijven. Je voelt in het verhaal al snel dat hij fan is van Tolkien, Lewis en J.K. Rowling. Toch is hij er in geslaagd om een nieuwe wereld te scheppen met deze ideeën in het achterhoofd. Ik neem je graag mee op mijn reis doorheen dit avontuur.

Geïnspireerd avontuur

De Weerling: Vlucht coverEen handgetekend kaartje in het Nederlands is eens wat anders dan alle Engelse namen. Ook het teken dat op runen lijkt op de beginpagina’s van het boek is mooi uitgewerkt en komt later nog terug. Naast het tekstuele is er dus ook zeker nagedacht over de vorm. Net zoals de cover!

Zoals ik al zei wist deze schrijver waar hij de mosterd moest gaan halen. Hij gebruikt de ideeën uit zijn eigen jeugd en vervormt ze net zo dat ze geen kopie meer zijn van het originele. Het hoofdpersonage gaat dus op de vlucht, zijn avontuur neemt je vanaf de eerste pagina mee. Niemand springt toch zomaar van een rots? Er zijn weinig boeken die dat nog aandurven om je zo te bruuskeren op de eerste pagina. Goed dus dat dit geen doorwinterd schrijver is en dit soort bokkensprongetjes nog wel durft te maken!

Verder is er over Christopher nog maar weinig terug te vinden. Een Facebookpagina met 128 likes en dito volgers waarop hij zelf de berichten plaatst. Het is leuk te zien dat hij verwonderd is over het feit dat zijn boek in de bibliotheek (red.) wel vaker wordt uitgeleend. Hij heeft dus nog een lange weg te gaan, net als zijn personages…

BEESTIGE PERSONAGES

Hoofdrolspeler in De Weerling: Vlucht is Levi, een doodnormale jongen die bij zijn familie woont. Op de dag dat hij een blinde jongen ziet stelen komt daar verandering in. Hij volgt hem en samen komen ze al snel in een benarde positie terecht. Deze jonge tieners ontdekken een hele nieuwe wereld waaruit blijkt dat ze niet zo normaal zijn als ze zelf gedacht hebben en dat de toekomst van de wereld zoals zij hem kennen wel eens in hun handen kan liggen. Ook de oom van Levi en de rest van zijn familie blijken enkele geheimen te hebben…

Helaas kan ik verder weinig vertellen over de personages zonder hier de hele inhoud (en dus ook wat spoilers) te delen. Ik wil je wel meegeven dat het verhaal een wat middeleeuwse sfeer heeft op enkele details na. Zo worden er bijvoorbeeld kleurlenzen gebruikt en zijn sommige wapens al wat moeilijker te vervaardigen dan andere. Maar dat kan voor mij zeker de pret niet bederven.

Wat voor mij typisch middeleeuws is zijn de intriges, relaties, leugens en bedrog. En deze sfeer weet de schrijver wel heel goed te vatten. Er gebeurt nooit iets zomaar en de cirkels worden telkens mooi rond gemaakt. Dit is geen evidentie en bewijst voor mij wel dat de schrijver goed nagedacht heeft over waar het hele verhaal en alle personages naar toe gaan. Het is bijna een schaakspel op zich.

DE WEERLING: VLUCHT, RECHT UIT DE PEN

Nog niet alles aan De Weerling: Vlucht is perfect. Voor de taalpurist (red.) en oplettende lezer kom je enkele dt-fouten tegen en worden sommige woorden wel erg vaak opnieuw gebruikt. Ik heb ze opgemerkt maar het verhaal stopte daarom niet voor mij. Ik vind de dialogen erg goed geschreven en helder van taalgebruik. Als leerkracht Nederlands zou ik mijn leerlingen het boek laten lezen én als extra opdracht minstens vier dt-fouten laten zoeken. Dat lijkt me een win-win situatie!

Dit is natuurlijk iets wat nog kan voorkomen worden in de volgende boeken en mits wat strenger nalezen of wat coaching in het schrijven hoeft dit geen struikelblok te zijn voor de lezer, schrijver noch de uitgever.

Het vervolg?

Wanneer ik bijna aan de laatste bladzijde zit voel ik een soort melancholie. Het bijna niet willen uitlezen van het boek om te weten dat ik dan zou moeten wachten op het vervolg. Al kan je het boek ook als alleenstaand verhaal met een open einde lezen volgens mij.

Opvallend was dat ik de coverafbeelding pas begreep nadat ik het boek uit had en het toen dus weer omdraaide. Gelukkig hoef je niet altijd een boek te beoordelen op zijn uitzicht om te weten dat het goed leest. Ik hoop dus dat jij na het lezen hiervan ook zin hebt om aan een nieuw avontuur te starten. Ik weet zeker dat ik er nog eens in duik voor het tweede boek uitkomt en zo verder mee wil reizen op dit avontuur!

Titel: De Weerling: Vlucht

Auteur: Christian C. Petersen

Uitgever: Uitgeverij Macc

Fantasize service: Koop De Weerling: Vlucht op Bol.com

Meer Fantasize-recensies vind je hier.

© 2015-2018 Fantasize

Comments

comments

Redactie Fantasize

Redactie Fantasize

Fantasize is hét onafhankelijke online fantasy magazine voor de liefhebbers van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Op Fantasize vind je niet alleen recensies van boeken, films, televisieseries en games, maar ook (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen. Fantasize brengt het verhaal achter de fantasy in de rubriek ‘Verdieping’ en publiceert spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en andere interessante personen die hun leven aan het genre wijden. Ook vind je op Fantasize een handige agenda waarin fantasy-gerelateerde evenementen staan. Fantasize biedt in de rubriek ‘Vertellingen’ ruimte voor schrijvers die hun verhaal graag willen (voor)publiceren en wekelijks lees je in de ‘Fantasize Weekalmanak’ het leukste fantastische nieuws.

Fantasize Week Almanak 2018 - Week 32
Previous post

FANTASIZE WEEK ALMANAK 2018 - WEEK 7: KUNG FURY, BLADE 4, MURDOCK NAAR NEDERLAND EN X-MEN 143

The Shape of Water winactie
Next post

THE SHAPE OF WATER WINACTIE – filmkaartjes, mok en kookwekker prijzenpakket! (UPDATE - winnaars bekend)