web analytics
dinsdag, mei 17

Authentieke sfeer tijdens Midwinter Fair bij Archeon

Het Archeon in Alphen aan de Rijn was 10 en 11 december omgebouwd tot Midwinter Fair. Fantasize stuurde er een collega naar toe en dit waren haar bevindingen.

Het eerste wat mij opviel toen ik het park binnenliep was de authentieke sfeer. Dit los van het feit dat het Archeon zonder zo’n specifiek evenement ook de authenticiteit van hetgeen zij presenteren ook waarborgen.

De capaciteit van het park werd ten volste benut; in vrijwel elk bouwwerk of de huisjes in het park waren standhouders geplaatst, dan wel met hun eigen waren dan wel de medewerkers met hun eigen activiteiten. Ook bij de speciaal opgezette kramen zag ik iemand die gesmolten tin in vormen aan het gieten was, klaar om de door een klant geplaatste bestelling af te werken of een smid die op kleine schaal een smidse bewerkte. In bijna alle gevallen was betalen met pin ook mogelijk.

In de schemer en het donker brandden overal houtvuren op vuurschalen (ook in en buiten de huisjes die die voorziening hadden), de verdere verlichting was met kaarslicht, lantaarns en olielampen gerealiseerd. In het klooster zelf werd wel met elektra gewerkt, dit ook vanwege de horeca van het park zelf, maar ook dit was op sfeerniveau ingesteld.
Wanneer ik door het Middeleeuwse deel wandelde, liep ik door een – veelal gekostumeerde – menigte, wat het gevoel gaf dat ik even door de tijd was gereisd en ik me daardoor ook echt in die periode kon wanen. Ook de meeste aangelijnde honden waren volledig in stijl aangekleed en zelfs de kat van een van de standhouders was er bij, ontspannen slapend in haar mandje en goed aan te halen.

De muziek op verschillende locaties, zelfs de monniken in het klooster hadden een mooie zangvoorstelling neergezet, het eten, het drinken; van echte oude receptuur tot moderne frites, er was veel variatie te verkrijgen. Het devies was in alle gevallen: schuif bij een van de tafels aan en ga ook het gesprek met je nieuwe tafelgenoten aan.
Voor mij zeker de moeite waard om te herhalen, maar ook voor mensen die toch even los willen komen van het leven van alledag. Bezoekers in allerlei soorten kledij, vaak zichtbaar met veel zorg en liefde gecreëerd, droegen actief bij aan de totale sfeer van het evenement.

Kleine praktische opmerking: het parkeren. Als je wat later kwam, was er bij het park zelf geen ruimte meer. 10-15 minuten verderop was wel een goed georganiseerde extra voorziening, maar mogelijk had een pendeldienst mij wel iets meer praktisch geleken, zeker voor juist die mensen die aan beperkingen onderhevig zijn.

Karen van den Andel is sinds september 2016 eindredacteur van Fantasize.