web analytics
zondag, mei 15

Deze sites moet je bezoeken als je Harry Potter-fan bent

Sinds de nacht van 31 juli 2016 ligt het nieuwe boek ‘Harry Potter and The Cursed Child’ in de rekken, en ook is het toneelstuk in premiére gegaan. De gekte is weer terug van weggeweest. Ongetwijfeld zoek je een plek gelijkgestemden. Nu kunnen we de officiële kanalen wel noemen, maar dat is voorspelbaar. Dus waar kun je gelijkgestemden ook vinden? Fantasize zocht het voor je uit!

Slechts een paar zijn overgebleven
In de periode van 2002 tot 2012 waren er veel fansites over Harry Potter actief. Zo waren er in de eerste jaren websites als HP Domein, Dreuzels en Harry Potter Freakz. Later ontstonden websites als PotterDome.com, WizardZone en ZweinsteinDigitaal. Nieuwe Harry Potter websites zijn er amper ontstaan, op een paar kleine initiatieven na die na lancering amper onderhouden worden.

En dit zijn ze
Van al die sites zijn er slechts een paar overgebleven en teruggekeerd, die we hieronder even opnoemen.

Dreuzels.com
Al sinds 2000 timmert Dreuzels.com aan de weg als uitgebreide fansite. De website kent niet alleen een hoop informatie over de boeken, films, schrijfster en cast, maar ook hebben ze onderdelen als de Brigade, een krant voor leden, een uitgebreid forum en boden ze tot ongeveer 2007 podcasts aan onder de naam PotterCast. De website heeft het al zestien jaar volgehouden en is daarmee in Nederland de oudste Harry Potter-website. Jammer dat er alleen geen nieuwe podcasts bij komen.

Wizardzone.nl
In 2003 fuseerden HP Domein, Het Krot en HP Media tot Wizardzone, schrijven ze op hun geschiedenispagina. Sindsdien is het een platform met – zoals verwacht – uitgebreide informatie, en een foto- en videosectie. Anders dan Dreuzels, is dat Wizardzone een rpg-gedeelte op de website heeft. Er is één puntje van kritiek – de website staat het hele jaar door in kerstsfeer. Met warme dagen zoals we die tot voor kort hadden, kunnen wij ons voorstellen dat je misschien een wat zomerse look verwacht 😉

ZweinsteinOnline.nl
Eerder bekend als ‘Dekerker.com’, en heeft al diverse eigenaren gehad. Na het vertrek van de oprichter, heeft een nieuwe eigenaar succesloze pogingen gedaan om een doorstart te maken. Tot in 2013 een groep voormalige medewerkers van de tweede generatie PotterDome (2008 – 2012, de eerste generatie ontwikkelde Fantasize namelijk) en een enkeling van de eerste generatie (2003 – 2008) het gingen proberen. En hier gaat het eens niet om een vergaarbak met alles erop en eraan, maar een dedicated forum-rpg. ZweinsteinOnline heeft het slim bekeken, door een bepaalde ‘niche’ van de markt op te zoeken. Daardoor weet je – en dat zeggen we niet omdat we ze kennen – wat je aan ze hebt. Dat ze overigens ‘liefde voor het vak’ hebben, is te merken. Maar ondanks alles is er toch een klein puntje van kritiek – de website past zich niet aan het scherm van je mobiel aan…

Zweinsteindigitaal.com
Nog een RPG! Niet zoals eerdergenoemde, maar niet forum-based. Wegisweg, lessen volgen en meer, het kan er allemaal. De website is overigens erg duister, maar de lay-out kun je naar je voorkeur aanpassen. Ook is de website tweetalig, iets dat weinig andere Nederlandse websites over dit onderwerp bieden.

Mugglenet.com
Zoek je het wat verder over de grens? Dan is Mugglenet.com een aanrader. Mugglenet claimt ‘World leading’ te zijn en niet voor niets. Het is niet zozeer een website, maar een netwerk bestaande uit een hoofdsite en diverse Specialty sites, zoals Alohomora!, AudioFictions en MuggleCast. Overigens is Mugglenet op dit moment in de rui, ze werken hard aan een nieuwe site. Het puntje van kritiek houden we dan ook maar voor ons…

TheLeakyCauldron.org
Wie een meer journalistieke inslag rond Harry Potter zoekt, en het Engels niet schroomt, kan terecht bij TheLeakyCauldron.org. Opvallend is namelijk dat het hier niet gaat om een uitgebreid informatieplatform, maar een nieuwswebsite waar ook essays op gepubliceerd worden. Ook wordt er uitgebreid aandacht besteedt aan creativiteit, met Harry Potter Crafts.