web analytics
donderdag, april 18

Gebaseerd op WOII: ‘Captain America – The First Avenger’

Op 5 mei viert Nederland zijn vrijheid op bevrijdingsdag. Fantasyfilms gebaseerd op Bevrijdingsdag zijn er (helaas) niet, maar wel die gebaseerd zijn op de reden waarom wij onze bevrijding vieren. Fantasize zocht deze film voor je op. We hebben het hier over ‘Captain America: The First Avenger’.

Strip
Captain America: The First Avenger speelt zich af in de jaren ’40. Eerder verscheen de film als stripserie die werd opgestart tijdens het patriottisme in Amerika. Tijdens de eerste uitgave van de strip in 1941 was de Tweede Wereldoorlog begonnen en konden de Amerikanen zich wel vinden in de manier waarop Captain America de Nazi’s en Japanners versloeg.



Experiment

De film draait om Steve Rogers die gespeeld wordt door Chris Evans. Rogers wil zich met hart en ziel inzetten voor het Amerikaanse leger om zijn land te dienen. Hij wordt afgewezen om in het leger te dienen, omdat hij maar een iel mannetje is met te weinig kracht en uithoudingsvermogen. Met zijn doorzettingsvermogen presteert hij het wel mee te mogen doen aan een geheim experiment van het leger om Supersoldaten te maken. Door middel van een speciaal serum en straling wordt Rogers een extreem krachtig mens. Het experiment is door de nazi’s in de gaten gehouden. Een spion schiet de enige wetenschapper die alles in goede banen kan leiden dood. Een supersterke Steve Rogers is het enige wat het Amerikaanse leger aan het experiment overhoudt.

HYDRA
Rogers wordt ingezet als PR-middel onder de naam Captain America, in plaats van hem naar het front te sturen. Zijn missie – de moraal van soldaten op te vijzelen. Eenmaal aangekomen in Europa geeft hij een show in het legerkamp waar hij later zijn beste vriend Bucky zal leren kennen. Rogers komt er echter achter dat zijn vriend in handen is gevallen van de HYDRA, een organisatie dat voormalig in dienst was van Hitler om onderzoek te doen naar nieuwe en betere wapens om de strijd te winnen. Red Skull – de leider, gespeeld door Hugo Weaving – heeft zijn plannen echter bijgesteld en wil de wereld overheersen of – als dat niet lukt – te vernietigen. Rogers onderneemt – ondanks dat toestemming geweigerd wordt door kolonel Chester Philips (gespeeld door Tommy Lee Jones) – een reddingspoging en bevrijdt hij hiermee het gehele regiment dat gevangen werd gehouden. Eenmaal onthaald als held begint Captain America de strijd tegen Red Skull.

Goede weergave, goede acteurs
De weergave van de jaren ’40 is goed gelukt. Door gebruik te maken van een bepaald filter voor de lens is er een grauwiger beeld gebruikt waardoor de sfeer van de Tweede Wereld beter overkomt. De kostuums en special effects zorgen er mede voor dat je je goed kunt inleven in de film. De acteurs zetten de rollen goed neer. Evans speelt de rol van een sympathieke maar plichtsgetrouwe Amerikaan. Hij doet de Amerikaanse held hier recht. Tommy Lee Jones blaft zijn soldaten lekker af en is daarmee een prototype kolonel. Minpuntje is het Engels met Duits accent dat Weaving gebruikt. Dat kan écht niet meer!

Voorspelbaar
Dat neemt niet weg dat het verhaal ontzettend voorspelbaar en niet heel spannend is. Misschien werkte de teneur in de strips goed tijdens de oorlog, maar een Captain America die legerkampen afreist om de trots op te vijzelen en zich een weg langs soldaten en tanks knokt, maakt het minder spannend. De film blijft daardoor een aardige superheldenfilm met goede special effects, maar helaas met een minder goed verhaal.

Conclusie
Kortom, een prima weergave van een stripheld in filmvorm, maar het verhaal voegt zelf niets toe. Eerder kun je hier spreken van een normaal heldenverhaal met goede actie. Diepgaand is het in ieder geval niet.

You cannot copy content of this page