web analytics
dinsdag, februari 27

Week van de Harland Award-winnaars: interview met René van Dijk

Deze week zetten we de vier runner-ups en de winnaar van de Harland Awards-verhalenwedstrijd 2021 in het zonnetje.
De HA is de grootste wedstrijd voor genreverhalen binnen het Nederlandse taalgebied. Vijf dagen lang kun je op Fantasize een interview, gehouden door Isabelle Plomteux, met een van de winnende auteurs lezen. Vandaag is René van Dijk aan het woord.

René van Dijk won de vierde plaats in de Harland Awards-verhalenwedstrijd met het verhaal Daar ligt Dondergat.

Kun je jezelf even voorstellen? Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik ben René van Dijk, 34 jaar oud en ik woon met mijn vriendin, twee katten en drie boekenkasten vol scifi en fantasy in een rommelig appartement in Arnhem.
Ik heb gestudeerd aan de HKU waar ik de opleiding Writing for Performance heb gedaan. Dat draait om het schrijven van film en toneel. Na mijn opleiding heb ik een kantoorbaan gehad (nachtmerrie), ben ik een tijdje freelance vertaler geweest (dagenlang The Antiques Roadshow ondertitelen) en tegenwoordig werk ik 20 uur per week op een buitenschoolse opvang wat veel inspiratie oplevert en waardoor ik genoeg tijd overhoud om te schrijven.

René van Dijk, © eigen foto

Heb je al eerder verhalen/romans geschreven? In het ‘genre’ of niet?
Aan het begin van mijn opleiding durfde ik niet zo goed uit te komen voor mijn grote liefde voor het fantastische genre. Iedereen was zo literair verantwoord. Toen ik uiteindelijk meer die kant op ging schrijven kreeg ik er gelukkig alleen maar waardering voor. Ik heb uiteindelijk voor mijn afstudeerscriptie over wereldbouw de Pluijm gewonnen, de prijs voor de meest “erudiete en eloquente” afstudeerscriptie. Ik heb daarna een essay gepubliceerd over fictieve werelden. Sindsdien schrijf ik vooral korte verhalen.

Was het de eerste keer dat je met de Harland Awards-verhalenwedstrijd meedeed? Wat deed je besluiten om mee te doen?
Ik heb een aantal keer meegedaan, maar kwam steeds een beetje in de middenmoot terecht. Met dit verhaal klikte het voor het eerst met de jury, denk ik.

Wat bevalt je aan het fantastische genre? Heb je een voorkeur voor bepaalde auteurs of subgenres?
Ik lees al van jongs af aan alles wat los en vast zit. Ik lees meer fantasy dan scifi, maar schrijf vaker scifi dan fantasy. Ik heb een voorliefde voor Terry Pratchett en Douglas Adams. Dat waren ook grote inspiratiebronnen voor mijn verhaal Daar ligt Dondergat. Ik vind andere werelden een veel interessantere spiegel dan wanneer je een-op-eenverhalen in onze wereld vertelt. Het speculatieve bevalt mij ook altijd wel.

Kun je kort (zonder spoilers) vertellen waar je verhaal over gaat?
Het is een absurdistisch verhaal over een heel burgerlijk mannetje wiens leven op een vreemde manier op zijn kop komt te staan, en over de uit de hand lopende ambities van een regionaal verslaggeefster. Het begon met het idee dat een persoon of zelfs een heel dorp zo saai en onbelangrijk kan zijn dat niemand het merkt als ze verdwijnen. Ik kan niet zo goed tegen burgerlijkheid. Ik wil dus altijd alles doorbreken wat te gewoon is. Het was heel leuk om een keer te schrijven en alles wat bij me opkwam erin te gooien zonder te gaan lopen twijfelen. (Een schrijverskwaal waar ik vaak aan lijd.)

Wat wil je op schrijfvlak graag nog bereiken? Andere toekomstplannen?
Het eerste wat ik zei toen ik zag dat ik vierde was geworden, was: ‘Dan kan ik hem ook winnen.’
Dat dus. Daarnaast schrijf ik lekker door aan allerlei ideeën die ik heb. Ik zou graag nog wel weer eens iets op het toneel willen zetten. Theater dat vol voor het fantastische genre gaat, is veel te veel een zeldzaamheid.
Ook komt er nog wel een keer een roman. Als ik lang genoeg stil kan zitten om het op te schrijven.

 

Op Hebban kun je gratis het e-book downloaden met het verhaal van René en de vier anderen in de top vijf: https://www.hebban.nl/boek/harland-awards-parterretrap-en-andere-winnende-verhalen-diverse-auteurs

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page