web analytics
vrijdag, april 19

Week van de Harland Award-winnaars: interview met Anouk Slaats

Deze week zetten we de vier runner-ups en de winnaar van de Harland Awards-verhalenwedstrijd 2021 in het zonnetje. De HA is de grootste wedstrijd voor genreverhalen binnen het Nederlandse taalgebied. Vijf dagen lang kun je op Fantasize een interview, gehouden door Isabelle Plomteux, met een van de winnende auteurs lezen. We trappen af met Anouk Slaats.

Anouk Slaats werd vijfde in de Harland Awards-verhalenwedstrijd 2021 met het verhaal Opgejaagd.

Kun je jezelf even voorstellen? Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik woon in het oosten des lands en leid het glamoureuze leven van getrouwde thuisblijfmoeder met twee kinderen en een jonge hond. Ik ben na de eerste coronagolf gestopt met werken in de ICT, maar er nog niet aan toegekomen om iets anders te zoeken. De bedoeling is om ooit weer aan de slag te gaan, maar momenteel bevalt de taakverdeling ons wel en scheelt het enorm veel kopzorgen rondom opvang van de kinderen.

Anouk Slaats, © eigen foto

Heb je al eerder verhalen/romans geschreven? In het ‘genre’ of niet?
Ik heb puur recreationeel enkele schrijfcursussen gevolgd en daarvoor enkele verhalen en stukken geschreven in allerlei genres. Die werden vaak enthousiast ontvangen, met ‘je zou er iets mee moeten doen’. Dat zegt alleen bijna iedereen tegen elkaar op zo’n cursus, dus het afgelopen jaar heb ik als uitdaging voor mezelf hier en daar online verhalen ingediend om te kijken of ik een beetje positieve reacties zou terugkrijgen van mensen zonder bias. Tot nu toe heb ik best leuke reacties gehad, maar de uitslag van de Harland Awards was nogal een verrassing voor me.

Was het de eerste keer dat je met de Harland Awards verhalenwedstrijd mee deed? Wat deed je besluiten om mee te doen?
Het was de eerste keer dat ik met de Harland Awards meedeed. Ik deed eraan mee, omdat ik een half jaar eerder had meegedaan met de Zilveren Strop en vandaaruit een reminder kreeg voor deze wedstrijd. Ik had eerst een ander verhaal ingediend, dat het niet onverdienstelijk deed, maar eigenlijk lastminute nog dit verhaal. Ik had een bizarre droom en heb op basis daarvan dit verhaal in één avond uitgetikt.

Wat bevalt je aan het fantastische genre? Heb je een voorkeur voor bepaalde auteurs of sub-genres?
Ik las vroeger enorm veel Engelstalige fantasy, vond het heerlijk om weg te dromen bij al die avonturen die de hoofdrolspelers daarin beleefden. Ik ben ooit begonnen bij de Belgariad van David Eddings en via bijvoorbeeld Wheel of Time van Robert Jordan naar meer moderne highfantasy gegaan, maar ook absurdistische fantasy zoals van Neil Gaiman sprak me erg aan. Totaal tegenovergesteld, maar heerlijk om te lezen, is het meeste werk van Terry Pratchett. Ook meer scifi-achtige klassiekers als Ender van Orson Scott Card en Ringwereld van Larry Niven hadden mijn waardering, maar verder heb ik eigenlijk niet zoveel met scifi. Tegenwoordig lees ik veel minder fantasy, maar soms kom ik nog wel een pareltje tegen.

Kun je kort (zonder spoilers) vertellen waar je verhaal over gaat?
In een wereld waar mensenvlees een delicatesse is geworden, moet Sam zich staande zien te houden. De smokkeltroep waar hij deel van uitmaakt, zorgt voor zijn bescherming, maar tijdens een zware missie komt hij tot de ontdekking dat niet alles is wat het lijkt.

Wat wil je op schrijfvlak graag nog bereiken? Andere toekomstplannen?
Het zou heel leuk zijn om nog eens een echt boekvullend verhaal te schrijven, maar ik blijf telkens steken bij korte verhalen. Karakterontwikkeling vind ik moeilijk. Misschien moet ik er nog eens een paar schrijfcursussen tegenaan gooien om die kinderdroom werkelijk te realiseren. Op de korte termijn zou natuurlijk een nr 1-notering bij een goede schrijfwedstrijd een leuke uitdaging zijn. Wie weet krijg ik nog eens een bizarre droom…

 

Op Hebban kun je gratis het e-book downloaden met het verhaal van Anouk en de vier anderen in de top vijf: https://www.hebban.nl/boek/harland-awards-parterretrap-en-andere-winnende-verhalen-diverse-auteurs

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page