web analytics
dinsdag, mei 30

Week van de Harland Award-winnaars: interview met Marius van Bruggen

Deze week zetten we de vier runner-ups en de winnaar van de Harland Awards-verhalenwedstrijd 2021 in het zonnetje.
De HA is de grootste wedstrijd voor genreverhalen binnen het Nederlandse taalgebied. Vijf dagen lang kun je op Fantasize een interview met een van de winnende auteurs lezen. Vandaag spreekt Isabelle Plomteux met Marius van Bruggen.

Marius van Bruggen won de derde plaats in de Harland Awards-verhalenwedstrijd 2021 met het verhaal Tijd verandert alles.

Kan je jezelf even voorstellen? Wat doe je in het dagelijkse leven?
Mijn naam is Marius van Bruggen, ik ben 35 jaar oud en ik woon met mijn vrouw en pasgeboren zoontje in Hilversum. Ik werk als politieagent en in mijn vrije tijd houd ik van fitness, koken, films, Nintendo, boeken lezen en verhalen schrijven. Schrijven is een hobby die ik in mijn hoofd al mijn hele leven heb, maar waar ik een jaar of drie geleden eigenlijk pas serieus in ben geworden.

Marius van Bruggen, © eigen foto

Heb je al eerder verhalen/romans geschreven? In het ‘genre’ of niet?
Volgens mij hadden mijn allereerste verhalen al fantasy- of horrorelementen. Op de basisschool schreef ik over een jongetje dat ervan overtuigd was dat twee van zijn klasgenoten vampiers waren. Hevig geïnspireerd door Paul van Loon uiteraard. Dat verhaal heb ik nooit afgemaakt, maar ik weet nog wel dat ik toen veel tijd doorbracht met dagdromen over wat ik zelf in zo’n geval zou doen. Mijn dagdromen vormen nog steeds de basis voor wat ik schrijf. Ik besteed nu alleen meer tijd aan het uitwerken ervan.

Was het de eerste keer dat je met de Harland Awards verhalenwedstrijd mee deed? Wat deed je besluiten om mee te doen?
Dit was mijn eerste deelname, en ook mijn eerste sciencefictionverhaal. Ik kende de Harland Awards niet, maar ik was vorig jaar druk bezig met mijn eerste volledige fantasyroman en zocht op internet naar schrijverstips. Zo kwam ik terecht op Hebban.nl en ontdekte ik de Harland Awards. Ik had toevallig nog een idee liggen voor een sciencefictionverhaal, dat een keer in me opgekomen was toen ik niet kon slapen. Ik lag een uur te dagdromen (of hoe dat ook heet als je het ‘s nachts doet) over tijdreizen. De meeste tijdreisverhalen die ik kende, vertellen over mensen die terug in de tijd gaan, daar ‘iets’ veranderen en in een compleet nieuwe toekomst terechtkomen. Ik begon na te denken over alle andere mensen in ‘die’ toekomst, die zich helemaal niet bewust waren van die verandering. Ik vroeg me af wat ik zou doen als ik zou ontdekken dat het heden waarin ik leef mogelijk een veranderde toekomst is. Hoe zou ik daar überhaupt achterkomen? Dat was de basis voor Tijd verandert alles.

Wat bevalt je aan het fantastische genre? Heb je een voorkeur voor bepaalde auteurs of subgenres?
Fantasy laat je speculeren over je eigen handelen als je geconfronteerd zou worden met het onwerkelijke. In een fantasywereld is alles mogelijk, maar de hoofdpersonages, ook de fantastische, hebben altijd menselijke tekortkomingen. Het vinden van dat evenwicht, tussen de parameters van een nieuwe wereld en de grenzen van het menselijke kunnen en begrijpen, is voor zowel de schrijver als lezer een geweldige puzzel, met mogelijkheden tot karakterontwikkeling die je in andere vormen van literatuur vaak niet hebt. Zelf geef ik wel de voorkeur aan verhalen met een beperkt aantal goed uitgewerkte fantastische elementen, boven echte high fantasy. Wanneer fantasy herkenbaar is, hoeft er minder aandacht besteed te worden aan het kloppend maken van de wereld en is er algauw meer aandacht voor de beleving van de personages en het ontrafelen van de mysteries. Neil Gaiman is hier een absolute meester in.

Kun je kort (zonder spoilers) vertellen waar je verhaal over gaat?
Tijd verandert alles draait om Daphne van der Tocht, een natuurkundig genie en de jongste Nobelprijswinnaar ooit binnen haar vakgebied. In opdracht van het Ministerie van Defensie ontwikkelt ze een tijdmachine en ze ontdekt op een dag dat iemand die machine gebruikt heeft. Hoe de dader haar beveiligingsmaatregelen heeft omzeild, is een raadsel. Bang dat iemand iets in het verleden veranderd heeft en dat haar opdrachtgever zich gaat bemoeien met het project, moet Daphne zo snel mogelijk uit zien te zoeken wat er gebeurd is.

Wat wil je op schrijfvlak graag nog bereiken? Andere toekomstplannen?
Ik heb sinds vorig jaar contact met een uitgever die enthousiast is over mijn werk. De redacteur heeft op dit moment wel meer interesse in mijn thrillers dan mijn fantasy, dus werk ik nu aan een politieverhaal. Mijn werk biedt daar gelukkig meer dan genoeg inspiratie voor, en de fantastische verhalen komen vanzelf weer aan de beurt.

Op Hebban kun je gratis het e-book downloaden met het verhaal van Marius en de vier anderen in de top vijf: https://www.hebban.nl/boek/harland-awards-parterretrap-en-andere-winnende-verhalen-diverse-auteurs

 

© 2020 – 2023 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page