web analytics
dinsdag, maart 19

Week van de Harland Award-winnaars: interview met Jan van Gorkum

Deze week zetten we de vier runner-ups en de winnaar van de Harland Awards-verhalenwedstrijd 2021 in het zonnetje. De HA is de grootste wedstrijd voor genreverhalen binnen het Nederlandse taalgebied. Vijf dagen lang kun je op Fantasize een interview, gehouden door Isabelle Plomteux met een van de winnende auteurs lezen. Vandaag vertelt Jan van Gorkum over zijn verhaal en zijn films.

Jan van Gorkum won de tweede plaats in de Harland Awards-verhalenwedstrijd 2021 met het verhaal Spiegeltijd.

Kun je jezelf even voorstellen? Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik ben Jan van Gorkum en ik ben werkzaam als filmmaker en schrijver. Ik ben afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) als filmmaker en heb diverse korte films gemaakt. Ook als editor en assistant editor heb ik aan uiteenlopende filmprojecten gewerkt. De afgelopen jaren ben ik bezig geweest met de ontwikkeling van mijn eerste speelfilm. Ook organiseer ik het Zuidelijk Film Festival in Tilburg, een festival dat zich richt op korte films van filmmakers uit Limburg, Brabant, Zeeland en Vlaanderen.

Jan van Gorkum, © eigen foto

Heb je al eerder verhalen/romans geschreven? In het ‘genre’ of niet?
In het verleden heb ik een aantal korte verhalen geschreven binnen zowel het fantastische genre als andere genres, onder andere voor verhalenwedstrijden en ook verhalen die ik zelf aan het verzamelen ben voor een bundel met korte verhalen. Eind 2019 is mijn debuutboek Gevleugelde duisternis verschenen in eigen beheer, een fantasyboek waarin verschillende genres samenvloeien. Het is een ouderwets avontuurverhaal in een eigenzinnig jasje met humor. Het verhaal speelt zich af in een post-apocalyptische wereld, waarin een mysterieuze jongeman samen met een groep excentrieke reisgenoten op een missie gaat om een groep gigantische draken te doen ontwaken, waarmee ze een eind kunnen maken aan de heerschappij van een op macht beluste familie die de scepter zwaait over alles en iedereen.

Was het de eerste keer dat je met de Harland Awards-verhalenwedstrijd meedeed? Wat deed je besluiten om mee te doen?
Ik kende de Harland Awards al langer, maar dit was de eerste keer dat ik heb meegedaan. Ik was al een tijdje bezig met het idee voor het verhaal dat ik heb ingezonden, genaamd Spiegeltijd. Ik zag toevallig de oproep voor de wedstrijd langskomen op social media. Dat werkte motiverend om er concreet mee aan de slag te gaan. Ik heb het verhaal vervolgens in vrij korte tijd met veel plezier geschreven. Het is een kosmisch horrorverhaal geworden, over een rouwende man die zich verliest in een obsessieve zoektocht en geconfronteerd wordt met een gruwelijke waarheid.

Wat bevalt je aan het fantastische genre? Heb je een voorkeur voor bepaalde auteurs of subgenres?
Wat me het meest aanspreekt binnen het fantastische genre is denk ik toch dat er heel veel mogelijk is. Je kunt epische verhalen vertellen of juist kleine verhalen waarin een alledaags personage met een uitzonderlijke situatie te maken krijgt. Het kan puur vermaak zijn of juist iets zeggen over de wereld waarin we nu leven. Het kan alle kanten op en dat vind ik er ontzettend leuk aan. Schrijvers als Stephen King vind ik persoonlijk geweldig. Hij blinkt echt uit in het schrijven van boeken over gewone mensen in bijzondere situaties. Spiegeltijd is verder ook geïnspireerd door het werk van H.P. Lovecraft, waarin personages vaak in de eerste persoon over een gruwelijke ervaring vertellen.

Vallen je filmprojecten ook onder het genre? En helpt je ervaring als filmmaker bij het schrijven of zijn de twee mediums daarvoor te verschillend?
Gezien ik als filmmaker visueel ingesteld ben, helpt dat zeker bij het schrijven van verhalen of boeken. Ik vind het altijd belangrijk om een wereld en de personages zo helder mogelijk voor me te zien en alles ook zo goed mogelijk over te brengen aan de lezer, op een leuke en verrassende manier.
Zelf ben ik opgegroeid met een brede smaak qua filmgenres, maar ik heb wel een voorliefde voor zwarte komedie en genrefilms: van fantasy en sciencefiction tot horror. Ik vind het verder altijd interessant om met genres te spelen en ze te combineren. Gezien het lastig is om films binnen het fantastische genre te maken in Nederland, heb ik in het verleden vaak films gemaakt die meer richting zwarte humor leunen of suspense. Ik ben echter al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van mijn eerste speelfilm, Shiny New World, wat een horrorkomedie is. Dat zal de eerste keer zijn dat ik als filmmaker echt goed kan uitpakken binnen het fantastische genre. Ik heb voor dit project ook een gelijknamige korte film gemaakt – als een proof-of-conceptfilm – die op dit moment op internationale filmfestivals te zien is en het goed doet. Het was heel leuk om eindelijk eens los te gaan en een fantastische wereld te verfilmen.
Als schrijver kun je uiteraard iets gemakkelijker vertoeven in andere werelden vol met bijzondere wezens. Bij een boek hoef je je niet constant bezig te houden met hoe je het gaat verfilmen en wat het allemaal gaat kosten. In die zin is het schrijven scenario’s voor films altijd iets beperkter voor mij persoonlijk, gezien ik daar wel steeds rekening moet houden met de kosten en wat haalbaar is. Dat kan soms wel een beetje het plezier wegnemen tijdens het schrijven van een scenario.

Wat wil je op schrijfvlak graag nog bereiken? Andere toekomstplannen?
Momenteel werk ik aan twee vervolgboeken op mijn debuut Gevleugelde duisternis. Het tweede deel staat op de planning voor eind 2024. Ik wil graag blijven doorgroeien als schrijver en ook verschillende genres uitproberen. Daarnaast ben ik ook scenario’s voor andere speelfilms aan het ontwikkelen. Allemaal projecten waar je een lange adem voor moet hebben, maar dat hoort erbij.

Hier is Jans boek te bestellen: https://www.gevleugeldeduisternis.nl/bestellen
En hier kun je op Hebban gratis het e-book downloaden met het verhaal van Jan en de vier anderen in de top vijf: https://www.hebban.nl/boek/harland-awards-parterretrap-en-andere-winnende-verhalen-diverse-auteurs

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page