web analytics
zaterdag, juli 13

Interview: Wendy Torenvliet-Meijs – vijfde in Waterloper-wedstrijd 2023

Door Isabelle Plomteux

Op zaterdag 2 december 2023 werd in Rijen de uitslag van de alweer vijfde editie van de snel groeiende Waterloperverhalenwedstrijd* bekendgemaakt. Bij Fantasize besteden we graag aandacht aan de winnaar en de vier runners-up. We beginnen met Wendy Torenvliet-Meijs: met haar verhaal Dood Op Discord veroverde ze de vijfde plaats.

Wendy met het Waterloper-certificaat.

Dag Wendy, gefeliciteerd met je vijfde plek! Kun je jezelf even voorstellen?
Hi Isabelle! Natuurlijk. Mijn naam is Wendy Torenvliet-Meijs, ik ben 49 jaar oud en kom uit Breda. Ik ben getrouwd met mijn lieve man Arno en personeel van twee kattenkinderen genaamd Sylver en Siyah.

Sinds wanneer schrijf je?
Dat is een hele goede vraag … ik kan me herinneren dat ik mijn eerste echte verhaal op papier zette toen ik nog op de basisschool zat. Ik begon echt meer te schrijven (en toen nog in het Engels) op Dragonmount.com, een fansite van The Wheel of Time. Dat was in 1999. Kort daarop ben ik mee gaan doen met NaNoWriMo (National Novel Writing Month) en toen was het hek van de dam.

Deed je al eerder mee aan schrijfwedstrijden?
Jazeker! Mijn eerste wedstrijd was Fantastels in 2016.

Wat deed je besluiten om aan deze editie van Waterloper mee te doen?
Omdat ik de smaak te pakken had. In 2017 sloot Fantastels af, en dat vond ik zo jammer! Daarom was ik heel blij dat Rosalynd startte met Waterloper. De eerste editie in 2019 moest ik helaas door persoonlijke omstandigheden overslaan, maar daarna ben ik iedere editie van de partij geweest.

Zonder al te veel te verklappen, waarover gaat Dood op Discord? Onder welk ‘fantastisch’ genre valt het?
Het verhaal gaat over een groep schrijvers die samenwerken aan een horrorverhaal. Daar heb je meteen het genre te pakken: horror (met een fantastisch tintje). Laten we het er op houden dat hun verbeelding wel erg sterk is.

Is het verhaal ergens te lezen?
Op dit moment niet. Ik ga het insturen naar Edge Zero, en daar heb je altijd kans op publicatie, dus wie weet. Daarnaast verschijnt het in mijn eigen bundel die in 2025 bij Zilverbron uitkomt, dus het verhaal gaat sowieso de wereld in!

Bij welk(e) van de opgelegde thema’s sluit het aan? Op welke manier?
Ferry Visser stuurde het thema ‘Het Spookschrijverscollectief’ in, en dat vond ik al zo’n geweldig woord dat ik vond dat ik daar iets mee moest doen. Het collectief is natuurlijk de schrijversgroep!

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik schrijf graag horror, en vond dat dit thema daar heel mooi op aansloot. Daarnaast wilde ik heel graag eens experimenteren met de vorm van het verhaal. Dat heeft me heel wat hoofdbrekens gekost, maar is uiteindelijk gelukt. Ik wilde de schrijvers (onder anderen) via geschreven woord met elkaar laten communiceren, en zo een verhaal schrijven dat grotendeels uit dialoog bestaat.
Het is een geschreven variant van populaire horrorfilms ten tijde van de pandemie, waarbij acteurs eigenlijk alleen maar via Zoom of Google Meet met elkaar konden acteren. Dat leverde best spannende films op zoals Host en Unfriended, en die sfeer wilde ik in een geschreven verhaal vangen.

Vind je het makkelijker of net moeilijker om een verhaal binnen een thema te schrijven? Waarom?
Ik klaag vaak dat het moeilijk is, maar uiteindelijk levert een thema altijd inspiratie op. En vaak ook inspiratie voor verhalen die je anders nooit geschreven zou hebben. Het is een uitdaging, maar wel een heel leuke.

Voel je je het meest thuis in kort(ere) teksten? Of schrijf je ook langer werk? Waarover gaat dat? In welk genre situeert het zich?
Tot nu toe zijn kortere teksten wel hetgeen ik heb afgemaakt. Ik houd van het compacte, van de snelheid waarmee je tot de kern van een kortverhaal moet komen. Meteen in de actie springen, de aandacht van je lezer vasthouden en meesleuren naar het einde. Ik ben zelf een mens van een korte aandachtsspanne, dus korter werk past goed bij mij.
Maar … ik houd ook van uitdagingen, dus ligt er inmiddels ook een roman klaar die ik aan het editen ben (en die alleen maar groeit en groeit)! Ook ga ik in het komend jaar aan nog een langer manuscript beginnen waar ik nog niets over kan verklappen. Beide romans zijn genreverhalen, een speelt zich af in de nabije toekomst en zou je een urban sci-fi kunnen noemen, en de ander speelt zich in de jaren tachtig af en is horror.

Wat bevalt je aan het fantastische genre?
Van kleins af aan ben ik al geboeid door het fantastische. Ik denk dat ik een nogal uitgebreide innerlijke verbeeldingswereld heb waardoor ik me vaak afvraag … wat als? Daarnaast fascineert horror mij. Hoe maak je iets doodnormaals eng? Waarom zijn mensen bang? Wat doet angst met je? Ik schrijf graag over menselijke emoties, over welke consequenties keuzes hebben, over de kracht van de geest en de verbeelding. Dan kom je al snel in paranormale of psychologische horror terecht.

Heb je een voorkeur voor bepaalde auteurs of (sub)genres?
Een van de eerste auteurs die ik las in het fantastische genre was Stephen King. Ik ben een zogenaamde Constant Reader, en denk wel dat hij mij in mijn schrijven enorm beinvloed heeft.
Ik bewonder de manier waarop hij in enkele pennenstreken een geloofwaardig, uitgewerkt personage kan neerzetten waarvan je gaat houden (of die je enorm gaat haten, tot in je tenen). Zijn dialogen zijn ook fantastisch. En zijn vermogen om het alledaagse eng te maken – de horror zit hem bij King ook vaak in hoe mensen met elkaar omgaan, los van de fantastische elementen in zijn werk. Daar houd ik van, en probeer ik ook in mijn eigen werk terug te brengen.

Verhaal van Wendy in Edge Zero.

Je fotografeert ook, las ik op je website?
Ja, dat klopt, al doe ik het niet meer zo vaak als ik zou willen. Soms wilde ik dat er meer dan 24 uur in een dag zaten haha!

Beïnvloed je fotografie je schrijven? Of andersom?
Goh, wat een interessante vraag! Weet je dat ik daar eigenlijk nog nooit over nagedacht heb? Ik denk niet dat de twee hobby’s elkaar beïnvloeden, maar misschien zie je wel wat dingen die ik belangrijk vind terug in beide: ik fotografeer graag mensen en emoties, en daar schrijf ik ook graag over. Bij fotografie maak ik het liefst gebruik van natuurlijk licht, zodat je mensen kunt zien hoe ze echt zijn, en bij mijn schrijven duik ik ook graag diep in de echte beweegredenen van mijn personages.

Daarnaast ben je actief op TikTok als myplantsreadbooks. Dat is wel een heel bijzondere naam voor een account.
Hahaha ja, ik moest iets verzinnen en heb twee van de dingen die ik graag in mijn huis zie bij elkaar geveegd: mijn planten, en mijn boeken. Ik maak deel uit van de nederlandse boektokcommunity, en die is heel gezellig!

Toekomstige (schrijf)plannen? Wat wil je graag bereiken?
Zoals gezegd komt er een verhalenbundel uit, waarin de verhalen staan die ik geschreven heb voor verhalenwedstrijden en voor bundels als de … in de Polder-verzamelingen van Mike Jansen. Dat is alvast heel erg leuk! Verder hoop ik dus voor het eind van 2026 twee langere manuscripten te kunnen uitgeven.
Daarnaast probeer ik nog steeds eens een keer een verhalenwedstrijd te winnen, haha. In 2021 was ik héél dichtbij met zowel mijn soloverhaal voor Waterloper, dat daar tweede werd, en het verhaal dat Kelly van der Laan en ik samen schreven voor Waterloper. Dat haalde het jaar daarop bijna de publieksprijs van Edge Zero. Johan Klein Haneveld ging er toen net met de trofee vandoor (terecht, hoor). Ik hoop nog eens een keer een mooie trofee in mijn boekenkast te kunnen zetten.

Waar kunnen geïnteresseerde lezers je buiten je TikTok-account nog vinden?
Je kunt me vinden op http://www.wendytorenvliet.nl waar ik halfhartig een blogje probeer bij te houden. Verder ben ik op Goodreads te vinden waar ik mijn boekreviews neerzet. Op Edge Zero kun je sowieso een aantal verhalen van mij lezen (de edities van 2017 en van 2021, 2022, 2023).

Nogmaals gefeliciteerd met je vijfde plaats en hartelijk dank voor het interview.

* Waterloper is een themaverhalenwedstrijd in de genres fantasy, horror en sciencefiction voor maximaal 10.000 woorden. De wedstrijd wordt georganiseerd door Roselynd Randolph en ging voor het eerst door in 2019. Voor meer informatie kun je terecht op https://www.waterloper.nl/

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page