web analytics
zaterdag, april 20

Interview met Marcel van der Sleen

Door Isabelle Plomteux

Marcel is een van de vaste illustratoren van Fantasize. In die functie heeft hij ook al een paar verhalen van mij geïllustreerd. Naar aanleiding van de nakende publicatie van zijn tweede artwork-boekje, dit keer met eigenhandig ontworpen superhelden, mocht ik hem interviewen.

Dag Marcel, fijn je eens een keertje in levende lijve te zien. Er komt een nieuw boekje uit met illustraties van jouw hand. Vertel.
Dat klopt. Als alles goed gaat, zal het eind dit jaar beschikbaar zijn. Net als het eerste boekje met artwork, dat ik afgelopen zomer in eigen beheer heb uitgebracht, zal het achttien afbeeldingen tellen. Dit keer staan er geen zelfbedachte dieren in, maar originele superhelden. Elke superheld heeft zijn eigen supertabel naast zich staan, waar kenmerken en krachten in worden opgesomd.

Outline City © Marcel van der Sleen

Lopen die superhelden in dezelfde wereld rond als de magische dieren die je in het eerste boekje hebt afgebeeld?
Nee. De dieren die ik voor Bestiary [het eerste boekje, red.] heb verzonnen, wonen op het deels subtropische, deels ijskoude eiland Mardyr, en zijn ook in die omgeving afgebeeld, maar voor de superhelden had ik een meer stedelijke achtergrond in gedachten. Dat vind ik beter bij hen passen. Ik heb daarom een eigen stad bedacht: Outline City.

Kan je wat meer vertellen over je tekentechniek? Hoe ga je te werk?
Het schetsen en inkten doe ik op papier. Dat werkt voor mij toch het fijnste. Voor losse dieren en karakters werk ik meestal op een A4-tje. Voor ander werk, landschappen of stadsgezichten bijvoorbeeld, pak ik het liever groter aan en kies ik voor A3-formaat. Eens de tekening in de inkt staat, scan ik hem in en werk ik hem verder af op de computer.

Welk programma gebruik je daarvoor?
Momenteel doe ik het inkleuren met Photoshop, maar ik vind het vrij prijzig en ben aan het rondkijken naar andere oplossingen, zoals Sketchbook.

Kleur je ook wel eens met de hand?
Jawel. Daar gebruik ik Copic markers voor, die zetten hun kleur enigszins transparant neer. Je kan de kleuren zo goed gelaagd opbouwen. Vooral voor het aanbrengen van schaduwaccenten vind ik dat fijn.

In je vorige boekje was de begeleidende tekst in het Engels. Ga je dat dit keer ook weer doen?
Dat denk ik wel. Dat is toch net iets internationaler dan het Nederlands. Maar dat is naar vraag aan te passen voor een volgende druk.

Staan er na de dieren en de superhelden nog boekjes op het programma?
Jazeker. Ik vind het leuk om te doen en leer er iedere keer van bij. Zolang ik inspiratie heb, ga ik door met de reeks. Momenteel heb ik plannen voor een derde boekje, met achttien originele robots, en ik zou er graag ook eentje met zelfbedachte werelden doen. En daarna, wie weet? Ideeën zijn altijd welkom.

Heb je je personages —zo zal ik ze maar even noemen, speciaal bedacht voor de boekjes, of spelen ze elders in je artwork ook een rol?
De wezens die in Bestiary te zien zijn, heb ik ontwikkeld door toedoen van vrienden. Zij speelden de RPG-game Dungeons & Dragons en daar zat ik vaak bij, al tekenend. Ik verzon dieren die zij in hun spel graag tegen het lijf wilden lopen (of juist niet natuurlijk) en zette ze op papier. Later pas kwam het idee bij me op om mijn creaties samen te brengen in een boekje. Ik besloot elk wezen zijn eigen pagina te geven en bedacht een leefomgeving die ik als achtergrond kon gebruiken. Mike Lortia de Bruin heeft die achtergrond vervolgens voor me uitgetekend. Daarna heb ik bij elk dier een klein tekstblok met informatie geplaatst en onder aan elke pagina het silhouet van een mens naast die van het dier neergezet, zodat je een idee kreeg van de werkelijke grootte.

Rootdragon © Marcel van der Sleen

Ze hebben ook geweldig leuke namen. De Klebermaus, de Rootdragon, de Grabberfish. Heb je die benamingen zelf verzonnen? En ga je dat voor de superhelden ook weer doen?
Ja, soms bedacht ik een naam voor het beest en soms ging het andersom. Dan had ik een leuke naam in mijn hoofd en verzon ik daar een passend wezen bij. In het geval van de superhelden bouw ik eerst een concept op in mijn hoofd. Pas als dat volledig uitgewerkt is en de held een naam heeft gekregen, leg ik mijn idee vast op papier.

Misschien een domme vraag, maar ik ben niet bepaald een grote D&D-kenner: kunnen je superhelden ook een rol in het spel spelen?
(glimlacht) Misschien in een soortgelijk spel wel, maar daarvoor heb ik ze niet ontworpen. Ik wil graag een graphic novel met hen maken. Daarbij wil ik zoveel mogelijk zelf doen. In het dagelijks leven werk ik op de magazine-afdeling van een online drukkerij, dus ik wil de novel niet alleen gaan schrijven en uittekenen, maar hem ook zelf afwerken en uitbrengen. Zo heb ik een hand in het volledige proces.

Gaaf. Waar heb je eigenlijk leren tekenen? Heb je daar een bepaalde opleiding voor gevolgd?
Niet echt. Ik ben opgeleid tot grafisch vormgever, en daar heb ik de basis van portrettekenen en technisch tekenen meegekregen, maar voor de rest is het grotendeels zelfstudie. En oefenen, heel veel oefenen. Als kind zat ik altijd al te tekenen en dat is eigenlijk nooit opgehouden.

Ik zie dat Bestiary geen ISBN-nummer heeft en dus niet bij de boekhandel te bestellen is. Zal dat voor de superhelden en de andere, nog te verschijnen delen, ook zo zijn?
Vermoedelijk wel.

Waar kunnen geïnteresseerden dan terecht?
Ik ben te vinden op een aantal fantasy-festivals en markten. Daar sta ik met een eigen tentje, waar je naast mijn boekjes ook losse afbeeldingen van mijn artwork kan kopen. Sinds kort prijken mijn zelfbedachte wezens ook op buttons en koelkastmagneten. En onder de naam Haakje Draakje haakt mijn vriendin Mariëlle er knuffelversies van.

Doe je altijd je eigen ding, of werk je soms ook in opdracht? En wat voor opdrachten zijn dat dan zoal?
De laatste tijd werk ik veel aan eigen projecten, maar ik sta open voor samenwerkingen of werk in opdracht, bijvoorbeeld illustraties voor drukwerk of online. Ook grafisch werk kan, zoals het ontwerpen van een logo. Het liefst ga ik natuurlijk aan de slag binnen een fantasy- of SF-thema, maar ik sluit andere opdrachten zeker niet uit.

Uitgelichte afbeelding: schets van stad voor superhelden, voor het nog uit te komen nieuwe artwork van Marcel. ©Marcel van der Sleen

Je kunt Marcel vinden via:
www.greenmarker.nl
– Instagram of Facebook: Green marker artwork  (FB) en Greenmarkerartwork (Insta)
– Etsy: www.etsy.com/shop/GreenMarkerArtwork

 

© 2020 – 2024 Fantasize, Isabelle Plomteux & Marcel van der Sleen

You cannot copy content of this page