web analytics
zondag, december 10

Interview met Joke Adam

Door Isabelle Plomteux

Joke Adam, eigen foto

Kan je jezelf even voorstellen? Wie is Joke Adam?
Zoals iedereen ben ik van alles: een 42-jarige vrouw en moeder van twee kinderen, natuurkundige van opleiding, IT-medewerkster in het volwassenenonderwijs. Schrijfster en kunstenares: met deze twee woorden zou ik mezelf nog het liefst aanduiden, zeker naar jullie toe.

Hoe lang schrijf je al en in welke genres? Voor welke leeftijdscategorieën schrijf je?
Mijn eerste echt afgewerkte boek dateert van 2008, maar voordien schreef ik al korte en langere verhalen. Die zijn nooit verder geraakt dan dichte familie en één keer in een schoolkrantje. Ik schrijf voornamelijk fantasy en sciencefiction. Leeftijd vind ik moeilijker in te schatten, maar ik zou zeggen jeugd en jongvolwassenen.

Kan je je boeken kort even voorstellen?
Buitenaardse geschenken, uitgeverij Macc: een jongedame ontmoet een buitenaards wezen dat haar een middel belooft om wereldvrede te maken.
De valsspeler, uitgeverij Macc: een jongeman bevindt zich aan de verkeerde kant van een magische versie van de Koude Oorlog. Hij tracht thuis te raken en krijgt te maken met magie en bordspellen.
De blauwe golem, Stichting Fantastische Vertellingen (novelle): een meisje gaat op zoek naar haar vader in de ruïnes van een verboden stad. De stad is inderdaad gevaarlijk maar op een andere manier dan haar verteld is.
Zwerfkei, uitgeverij Macc (miniboekje): een trol wil leren vliegen.
Verder zijn er nog een aantal boeken die ik zelf uitgegeven heb via de print-on-demand Pumbo.

Waar en in welke vorm zijn ze te verkrijgen?
Alle boeken zijn in paperback te verkrijgen, hetzij bij de uitgeverij hetzij bij mij. Als je er één bij mij bestelt, krijg je er ook een spirograaftekeningetje in.
Alle informatie is te vinden op mijn website jokeadam.be, met links naar de uitgeverijen. Van daaruit kun je me ook een bericht sturen.

Boeken van Joke Adam

Werk je momenteel ook aan een boek? Kan je al verklappen waar het over gaat, of blijft dat nog even geheim?
Ik ben nu al een heel eind bezig met Team Leegte, over een groep wetenschappers op expeditie naar een corrosieve magische woestijn. Ik ben nog niet zeker welke vorm het uiteindelijk zal aannemen, wordt het een heel dik boek, splits ik het in twee of slaag ik erin om de helft te schrappen? Daarover zal ik beslissen als ik het verhaal op papier heb staan.

Waar sluit je werk bij aan? (auteurs die in dezelfde stijl/over dezelfde onderwerpen schrijven)
Ik zou het een eer vinden om vergeleken te worden met Johan Klein Haneveld, een bioloog die fantasy en sciencefiction schrijft met een sterk ecologische inslag.

Je schreef ook een boek samen met je man, Wouter Lefebvre? Hoe verliep dat?
De reizen van Harbalus (eigen uitgave) begon met een idee van Wouter. Hij deed een poging om het verhaal op te schrijven maar strandde na enkele hoofdstukken, al wist hij precies waar hij uiteindelijk heen wilde. Daar was ik nieuwsgierig naar en na toch wat aandringen kreeg ik een heel korte inhoud te horen plus een gedetailleerd einde. Dat klonk dan als “Harbalus beleeft nog een heleboel avonturen en daarna …”
Ik vond het een schitterend idee en ben ermee verder gegaan. Ik heb de “heleboel avonturen” concreet ingevuld en ook het begin herschreven zodat alles in dezelfde stijl zou zijn.
Wouter heeft trouwens zelf ook een boek geschreven: Onze lucht, uitgeverij Lannoo, over luchtkwaliteit voor iedereen die er meer van wil weten.

Zijn er terugkerende thema’s/onderwerpen in je schrijven? Waarom liggen deze thema’s en/of onderwerpen je nauw aan het hart?
Wetenschap als iets moois en bijzonders! Ik vind het jammer dat wetenschappers vaak afgeschilderd worden als kil of onthecht, als gemene mensen die alles onder controle willen hebben en magie bij voorbaat afwijzen. En dat terwijl een wetenschapper juist het onbekende opzoekt. Waar zijn die nieuwsgierige wetenschappers die enthousiast worden over een stukje korstmos? Die zitten dus in mijn boeken.

Heb je favoriete auteurs?
Ik ben erg onder de indruk van de Nederlandstalige fantasy en sciencefiction die ik helaas pas heb leren kennen toen ik ook de schrijvers persoonlijk leerde kennen. Johan Klein Haneveld heb ik eerder genoemd, maar Jorrit De Klerk, Pen Stewart, Dimitri Balcaen, Anaïd Haen en Django Matthijsen horen ook bij mijn favorieten. Een bijzondere vermelding voor Anna Mattaar, die fantasyverhalen schrijft waarvan ik meer wil zien. Marieke Frankema weet me te boeien met esoterische liefdesverhalen, een genre waar ik normaal gezien niet naar zou grijpen.
En dan zijn er waarschijnlijk een heleboel schrijvers die ik vergeet … Moeilijk te kiezen!

Waarom schrijf je? Wat vind je er moeilijk/makkelijk aan?
Ik schrijf omdat ik een verhaal wil vertellen. Omdat ik me erger aan sommige houdingen in onze maatschappij en ik een andere stem wil laten klinken.
Gemakkelijk: een wereld verzinnen en aanpassen aan hoe het verhaal loopt. Sommige scènes, vooral die waarbij iemand iets beseft of in een nieuwe omgeving komt.
Moeilijk: het verhaal daadwerkelijk volledig opschrijven. Hoe hard ik het ook probeer, het lukt me nooit om het verhaal helemaal te plannen voordat ik begin. De eerste paar scènes gaan dan vlot maar daarna merk ik dat ik ergens anders ben heen gelopen, dat een stuk van de wereld of de motivaties niet kloppen …

Spirograaftekening van Joke Adam

Je tekent ook: grappige strips over je schrijfperikelen en spiro’s (tekeningen met de spirograaf, red). Wat was er het eerst: het tekenen of het schrijven?
Ik heb altijd al verhalen verzonnen, verhaaltjes voor het slapengaan samen met mijn fantastische moeder. Ik heb ook altijd graag getekend, geschilderd en geknutseld. Ik ben niet zeker, maar ik denk dat mijn allereerste verhaal op papier een stripverhaal was.
Spiro is geen officieel woord denk ik. Als kind heb ik graag met de spirograaf getekend en enkele jaren geleden heb ik dat zowat herontdekt.

Hoe gaat dat in z’n werk, zo’n tekening maken met een spirograaf? Weet je op voorhand wat je op papier wil zetten en kies je daar de juiste hulpmiddelen voor uit, of laat je de spirograaf zijn werk doen en kijk je wat er gebeurt? Of is het een combinatie van beide?
Soms bedenk ik zowat alles op voorhand en soms ga ik voor een meer spontane aanpak. Mits een klein beetje wiskunde kun je voorspellen welk patroon je ongeveer zult krijgen. Dan bedenk ik zoiets als “ik wil een grote vijfpuntige ster dus …” Vaak komt het toch nog net anders uit in het echt dan in mijn gedachten.

Waar kunnen mensen je tekeningen kopen?
Op dit moment hou ik het bij occasionele verkoop, bijvoorbeeld bij evenementen.

Daarnaast heb je een voorliefde voor bordspellen. Wat vind je er zo leuk aan?
De competitie zonder dat iets op het spel staat. Verliezen is niet erg en winnen is leuk. Dat het duidelijk is wat je kunt en mag doen, in sociale situaties is dat vaak niet het geval.

Beïnvloeden je tekenen en je liefde voor bordspellen je schrijfwerk? Zijn er nog andere invloeden?
Natuurlijk (op beide vragen)! Een goede vriend en mentor, Bruno van Ranst (atelier Ise-Dase), zei me ooit dat het pas echt boeiend werd als je meerdere interesses kon combineren. Ik hou van fantasy en wetenschap, dus er gaat een divers team wetenschappers het magische woestijnzand onder de microscoop leggen. Ik hou van bordspellen en rollenspelen, dus de magie in De valsspeler zorgt ervoor dat je de gedaante krijgt van een mythisch figuur dat bij jou past. In de griezelbundel Vampieren en demonen (uitgeverij Macc) staat een klein verhaaltje waarin de spirograaf een rol speelt.

Het motto van je website (en van jou?) luidt: verbeelding is kracht. Kan je dat even toelichten?
Verbeelding geeft je de mogelijkheid om buiten de werkelijkheid te kijken, naar alternatieven te zoeken die beter of slechter kunnen zijn. De kracht komt tot uiting als je ernaar handelt. Het is mogelijk om een betere wereld te bouwen, ook in de werkelijkheid. Het is zinvol om erover te schrijven.

Spirograafkunst van Joke Adam

Waar ben je als auteur te vinden? Website? Sociale media? Evenementen?
Mijn website is jokeadam.be. Daar staan heel wat verhalen op, de striptekeningetjes en enkele van de spirograaftekeningen.
Ik heb ook een Facebookpagina en een Instagram. Ik moet helaas bekennen dat ik niet zo strikt ben in het onderhoud van die dingen. Ik wil ook nog wat tijd hebben om te schrijven …
Evenementen zijn moeilijk aangezien ik rekening moet houden met een gezin. Het volgende en voorlopig enige evenement op mijn planning is de boekenbeurs BeLEEF BOEKEN op zondag 3 maart 2024 in GC Klein Boom te Putte: https://www.facebook.com/beLEEFBOEKen. Als er nog volgen zal ik ze zeker meedelen op site, Facebook en Instagram.

Wat zijn je toekomstplannen als auteur en kunstenaar? Wat zou je nog graag realiseren?
Mijn allereerste streefdoel is het afwerken van Team Leegte.
Ik had me voorgenomen om elk jaar mee te doen aan Ganymedes en de Harland Prijs, maar op dit moment heb ik vooral inspiratie voor Team Leegte en daar zeg ik geen nee tegen. Dan laat ik die prijzen liever maar een keertje vallen.
Verder heb ik nog wat wilde dromen, eens een verhaal schrijven met een hoofdpersonage van ongeveer veertig jaar in plaats van achttien, deelnemen aan kunstenmarkten zoals Mon Mol Martre in het Kempense Mol, …

Bedankt voor het interview!

 

© 2020 – 2023 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page