web analytics
woensdag, februari 1

Interview met Jasper Polane – deel 2

Door Isabelle Plomteux

In dit tweede deel van het interview met Jasper Polane zet Jasper zijn uitgeverspet op.

Uitgeverij Quasis, eigen foto

Als ik het goed heb, heb je jouw uitgeverij, Quasis, opgericht naar aanleiding van je boekenreeks De onzichtbare maalstroom. Kan je hier wat meer over vertellen? Hoe ging dat in zijn werk?
Toen ik mijn debuut Lege steden had geschreven wist ik dat het een goed boek was, maar uitgevers in die tijd zochten vooral klassieke fantasy – dat was mijn genreoverschrijdende boek met sciencefiction- en horror-elementen niet. Toen besloot ik het zelf uit te geven en heb ik een crowdfundingsactie opgezet om het geld bijeen te brengen. Dat is gelukt en de uitgave van dat eerste boek bracht weer genoeg op voor mijn tweede boek Vorstin van de kou.

Wist je meteen dat je ook werk van andere auteurs wilde uitgeven?
Nee, in eerste instantie was het al spannend om mijn eigen boeken uit te kunnen geven. Toen ik ook andere auteurs ging uitgeven, waren dat in eerste instantie alleen korte verhalen, in de reeks Splinters. Zo heb ik het steeds in stapjes opgebouwd.

Welke genres geef je uit met Quasis?
De genres die ik onder de noemer ‘verbeeldingsliteratuur’ vind vallen: fantasy, sciencefiction, horror, magisch realisme en alles wat daartussen in zit.

Hoe kwam je op het idee voor de Splinters? En wat zijn Splinters? Komen er nog steeds bij?
Splinters zijn korte verhalen en novellen, uitgegeven in kleine pocketboekjes. Ieder boekje is een losstaand verhaal. Ik kwam op het idee voor de reeks tijdens de uitreiking van de Paul Harlandprijs, waar zo’n 200 verhalen aan meededen. Toen dacht ik ‘daar moeten toch verhalen tussen zitten die te publiceren zijn?’ We waren toen net op zoek naar mogelijkheden om meer uit te geven, dus van het een kwam het ander.
Splinters kwamen maandelijks uit en je kon een abonnement nemen. We hebben er twintig uitgegeven, maar dat vond ik wel even genoeg. Nu verschijnt er af en toe nog één, als het uitkomt. De verhalen van Eisso Post lijken bijvoorbeeld gemaakt voor het formaat.
Overigens zijn er tegenwoordig ook andere uitgevers die novellen op klein formaat uitgeven. Dus ik ben niet de enige die het een goed idee vond!

Daarnaast heb je met Quasis ook het project De Zwijgende Aarde opgestart. Wat is dat precies en welke auteurs hebben er aan bijgedragen? Loopt dat project nog steeds of is de reeks inmiddels voltooid?
De Zwijgende Aarde is een reeks SF-romans, waarvan elk deel door een andere auteur is geschreven, maar die zich allen tegen dezelfde achtergrond afspelen. De tot nu toe verschenen delen zijn Revolte geschreven door Jorrit de Klerk, Roest door mijzelf, Titanium door Mara van Ness, Tweeleed door Django Mathijsen en Anaïd Haen, IJsbrekers door Johan Klein Haneveld en De Heren XVII door Roderick Leeuwenhart. De serie loopt nog steeds. De eerste vijf delen kwamen allemaal in één jaar uit, maar nu wordt er steeds elke anderhalf á twee jaar een nieuwe toegevoegd.

De Wolffs Bestiarium, een van de uitgaves van Quasis.

Staat Quasis open voor nieuwe auteurs/nieuwe verhalen? Zo ja, wat zoek je precies?
Op zich wel, maar ik heb weinig tijd om manuscripten te beoordelen. Het beste werkt het als je me op een markt of op Facebook benadert en vertelt over jezelf en je verhaal voordat je me een manuscript opstuurt, dan kan ik van tevoren al een beetje bepalen of je bij de uitgeverij past.
Ik zoek vooral moderne sciencefiction en fantasy met een literair laagje. Voor klassieke Tolkien-fantasy of Starwars-SF moet je ergens anders wezen.

Heeft het feit dat je zelf ook schrijver bent invloed op de manier waarop je in je uitgeeffunctie met andere schrijvers omgaat, denk je?
Ik denk dat ik door mijn werk als schrijver goed kan inschatten wat een manuscript nodig heeft, aan redactie en dergelijke.

Heb je nog tips voor beginnende schrijvers die werk willen insturen? Waar moeten ze op letten? En wat mogen ze beslist niet doen?
Stuur een goede synopsis mee, waarin je de nadruk legt op de personages en hun ontwikkeling. Een volledige samenvatting van de gebeurtenissen is niet nodig (ik hoef niet elke trol te kennen waar de hoofdpersoon mee vecht), het is vaak interessanter te weten hoe een personage worstelt met de dood van een familielid.
Begin je manuscript nooit met de geschiedenis van de wereld of, in SF, die van het universum. Die is pas interessant als ik meer van het verhaal weet.

Wat bevalt je het meest aan het runnen van een uitgeverij?
Mooie boeken maken!
Elke schrijver kent het speciale gevoel als je je nieuwe boek voor het eerst vasthoudt. Je kunt dan niet stoppen met bladeren, stukjes lezen, het neerleggen, weer oppakken … Als uitgever heb ik datzelfde gevoel met elk boek van de uitgeverij, ook als ik het niet zelf geschreven heb. Het zijn allemaal (geadopteerde) kindjes.

Zijn er ook dingen waar je minder plezier aan beleeft?
Ja.

Als je erop terugkijkt, komt het uitgever-zijn dan ongeveer overeen met het idee dat je er op voorhand van had of zijn er verschillen? Dingen die anders zijn uitgepakt dan je initieel had verwacht?
Eigenlijk is het wel ongeveer wat ik had verwacht, haha. Eén ding waar ik van tevoren niet bij stilstond, is hoeveel pakjes je moet inpakken. Dat zijn er best veel.

Quasis is opgericht in 2015. Is de boekenmarkt sindsdien veranderd en zo ja, in welke zin?
Er zijn minder boekhandels en minder bibliotheken, en het is voor kleine uitgeverijen daardoor nog moeilijker om via die wegen boeken te verkopen. Tegelijkertijd zijn er alternatieve kanalen ontstaan, zoals fairs en conventies, waar steeds meer boeken verkocht worden.

Leren vliegen – Likaiar, een van de uitgaves van Quasis

In welke vormen verschijnen de boeken van Quasis en waar zijn ze te krijgen?
Nieuwe Quasis-boeken verschijnen in papieren boekvorm. De meeste boeken zijn in paperback verschenen, maar nieuwere boeken zullen vaker in hardcover uitkomen.
Onze eerdere boeken zijn ook uitgekomen als e-book, maar het is op dit moment nog niet zeker of we daar mee doorgaan. Verder zijn we aan het kijken of we ook luisterboeken kunnen aanbieden. Dat zou wel heel tof zijn.
Je kunt onze boeken bestellen op www.quasis.nl
We staan af en toe ook op boekenmarkten en festivals. Hou onze website en Facebookpagina in de gaten waar en wanneer je ons kunt vinden!

Tot slot: wat zijn je plannen voor de toekomst? Wat zou je nog graag realiseren met Quasis?
Ik blijf mooie boeken uitgeven van auteurs als Anthonie Holslag, Likaiar en mezelf. Daarnaast vind ik het leuk speciale samenwerkingsprojecten te draaien, zoals de Splinters, De Wolffs Bestiarium en De Zwijgende Aarde. Daar zullen er nog meer van komen.

Bedankt voor het interview!
Graag gedaan!

 

© 2020 – 2023 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page