web analytics
zaterdag, april 20

Interview met Heidi en Martijn over de Middag van het Fantastische Boek

Door Isabelle Plomteux

Op zaterdag 24 februari organiseert Hebban in samenwerking met Bibliotheek Utrecht en Stichting Fantastisch Genre voor het tweede jaar op rij de Middag van het Fantastische Boek. Wij spraken over het aankomend evenement met organisatoren Heidi van der Vloet en Martijn Lindeboom.

Spreekt voor zich

Dag Heidi en Martijn, kunnen jullie jezelf even voorstellen?
Heidi: Ik ben Heidi en al zo lang ik me kan herinneren, ben ik gek op sciencefiction. Fantasy vind ik ook lekker, maar sciencefiction is helemaal mijn ding. En dan liefst in boekvorm! In de jaren 80 van de laatste eeuw van het vorige millennium ontdekte ik dat er verenigingen zijn voor mensen zoals ik: toen NCSF en SF Terra. Sindsdien ben ik een actieve fan! Verder werk ik bij de slimste gemeente van Nederland, heb ik drie volwassen kinderen en een man die net zo gek is op sf als ik en heb ik te veel hobby’s.
Martijn: En ik ben Martijn en ben net als Heidi een levenslange sciencefictionfan. Ik schrijf zelf ook – fantasy, sf, historisch en non-fictie (vooral over sf en fantasy), ben redacteur en schrijfwedstrijdencoördinator bij Hebban.nl en scout speculatieve fictie voor African Literary Agency.

Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij de organisatie van de Middag?
Heidi: Martijn organiseerde al een tijdje de Harland Awards toen hij op het briljante idee kwam om de Stichting Fantastisch Genre op te richten. We hadden toen grootse plannen om het genre voor heel het Nederlandse taalgebied extra in het zonnetje te zetten, onder andere door een mooi evenement te organiseren rond de uitreiking. Dat werd de Dag van het Fantastische Boek, en die hebben we met veel plezier georganiseerd. Maar het organiseren van een complete dag inclusief het zoeken naar sponsors en financiering, nog naast de organisatie van de verhalenwedstrijd en de boekenprijs, was een zware klus.
Sinds een aantal jaar organiseren we de Harland Prijs samen met Hebban en de Middag samen met de Bibliotheek Utrecht, wat echt heerlijk is: een fijne samenwerking met professionele organisatoren in een prachtig gebouw, lekker centraal in het land, geen hoofdpijn voor onszelf over kosten en logistiek: wij hoeven alleen maar het leuke deel te organiseren!
Martijn: En sinds afgelopen jaar doen we ook samen de presentatie van de prijsuitreiking, dat bleek een logisch vervolg op het samen organiseren van de Middag.

Waar gaat de Middag door en hoe kun je deze locatie het best bereiken?
Heidi: De Middag vindt plaats in de Bibliotheek Utrecht, op de Neude. Je kunt hem het beste bereiken door de trein te nemen naar Utrecht Centraal en van daaruit 10 minuutjes te wandelen door de prachtige oude straten van Utrecht. Steek de gracht over en je bent er al bijna! Als je met de auto wil komen, raden wij aan om te parkeren op Transferium Westraven en van daaruit de bus of de sneltram te nemen naar Utrecht Centraal. Je betaalt dan 6 euro voor parkeren inclusief OV-kaartje. Je kunt wel in de buurt van het station parkeren, maar daar is de prijs dan ook naar.

Workshop met Tais Teng, foto: © Aafke Holwerda, bibliotheek Utrecht

Wat valt er op de Middag allemaal te beleven?
Heidi: Als je een kaartje hebt voor de Middag kun je deelnemen aan de workshops en naar de uitreiking van de Harland Prijs 2023. We hebben dit jaar twee workshops voor mensen die lekker met schrijven aan de gang willen: eentje met Edith Eri Louw en eentje met Tais Teng. Helaas zitten ze alle twee al vol! De uitreiking van de Harland Prijs wordt weer een feestje, met een korte film, interviews met de prijswinnaars en een optreden van theatergroep Piepschuim.
Ook als je geen kaartje hebt is er genoeg te beleven: Er is een interessante openbare paneldiscussie onder leiding van Charles van Wettum, met Marleen Dolman, Antoni Dol en Sandy Butchers, met als thema ‘generatieve AI en de kunsten’. Er is een leuke fantasymarkt in de centrale hal, met verschillende verkopers van fanart en boekengoodies, een stand van de Boekenclub van NCSF met tweedehandse sciencefiction en fantasy, boekhandel Broese met nieuwe boeken en de kraam van Stichting Fantastisch Genre zélf met aanbod van de auteurs die op de Middag aanwezig zijn.
Dit jaar hebben we ook weer een filmprogramma in samenwerking met filmzaal Hoogt en Imagine Film Festival. Wat daar precies vertoond gaat worden, weten we nu nog niet. Kaartjes voor de films kun je apart kopen.

Wanneer start de Middag?
Heidi: We starten om 12 uur, dan gaat de fantasymarkt open en start de workshop van Tais Teng. Je kan overigens ook al eerder komen, de bibliotheek is openbaar! Om half 6 is het weer afgelopen.
Martijn: Een belangrijk aspect van de Middag is ook de ontmoeting met andere fans van de speculatieve genres. Tussen de actieve onderdelen en de markt door, is er ruimschoots gelegenheid om gelijkgestemden, (oude) bekenden en nieuwe vrienden te spreken. Ook na afloop van de uitreiking is daar ruim gelegenheid toe, tijdens de afsluitende borrel.

Jullie presenteren ook een gedeelte van het programma?
Heidi: Ja, wij gaan weer samen de uitreiking van de Harland Prijs 2023 voor onze rekening nemen! Vanaf 3 uur is die in de grote zaal van de bibliotheek. Spannend voor alle deelnemers en ontzettend leuk om te doen. Het wordt zeker geen saaie uitreiking, want tussendoor is er weer van alles te beleven. Zo voeren we de spanning lekker op tot nummer 1!

Is de Middag een evenement voor ‘fantastische’ auteurs, voor ‘fantastische’ lezers of voor beide?
Heidi: Ik zou zeggen: beide! Voor alle inzenders van de Harland Prijs is het natuurlijk superspannend om bij de prijsuitreiking te zijn, maar de lezers kunnen lekker struinen langs de kraampjes, luisteren naar het panel en meedoen als ze vragen hebben, kennis maken met hun favoriete schrijvers en met andere lezers en genieten van de show tijdens de uitreiking.

Boekenmarkt op de Middag, foto: © Aafke Holwerda, bibliotheek Utrecht

‘Fantastische’ auteurs kunnen ook hun boeken opgeven voor verkoop, las ik? Hoe werkt dat precies?
Heidi: Ja dat klopt, we hebben één kraam speciaal voor aanwezige auteurs. Die kunnen hun eigen boeken opgeven via dit formulier. Ze kunnen maximaal drie titels doorgeven en brengen dan zelf hun boeken mee. Die worden dan door onze vrijwilligers verkocht.

Is er dit jaar net als verleden jaar ook weer een passend ‘fantastisch’ filmaanbod?
Heidi: Jazeker! Filmzaal Hoogt in Bieb Neude en Imagine Film Festival vullen het programma samen. Op het moment dat ik deze lijst invul, is nog niet bekend welke films er precies vertoond worden, maar reken op verrassende, fantastische producties. Ook tijdens de uitreiking van de Harland Prijs vertonen we weer een korte verrassingsfilm.

Zijn er plannen om de ‘Middag van’ uit te breiden tot een ‘Dag van’, zoals tot 2018 het geval was?
Heidi: Heel eerlijk? Op dit moment niet. De Middag bevalt ons prima! Met zo’n middag heeft iedereen rustig de tijd om naar Utrecht te komen en er nog een gezellig momentje op de markt of in de stad aan vast te plakken. Maar ik sluit niet uit dat, als het dit jaar weer zo goed bevalt, we volgend jaar nog wat méér op het programma gaan zetten. Ideeën genoeg!

Waar kunnen mensen een kaartje voor de Middag kopen?
Heidi: Die zijn te koop via de website van de Bibliotheek Utrecht: Middag van het Fantastische Boek. En mochten ze uitverkocht zijn als je dit leest: geen probleem. Kom gewoon naar het mooie en gezellige Utrecht met z’n prachtige bieb en bezoek onze fantasymarkt, onze paneldiscussie en pik een filmpje mee.
Martijn: We kijken er naar uit om weer een heleboel medeliefhebbers van de fantastische genres te zien en te spreken op 24 februari!

Dank voor het interview!

Winnaars en presentatoren Harland Prijs 2022, foto: © Aafke Holwerda, bibliotheek Utrecht

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page