web analytics
zondag, juni 16

Interview met Gerda Dekker en Margreet Kloosterman van Novel Rebels Uitgevers

Door Isabelle Plomteux

Deze week spreek ik met de oprichters van Novel Rebels Uitgevers (NRU), Margreet Kloosterman en Gerda Dekker. Novel Rebels, opgericht in 2020, richt zich op youngadultboeken van Nederlandse auteurs.

Logo Novel Rebels Uitgevers

Kunnen jullie jezelf even voorstellen?
Hoi! Wij zijn Margreet Kloosterman en Gerda Dekker.
Margreet is 32, woont in Yde met man en twee kinderen. Gek op lezen, zelf schrijven, cello spelen en bordspellen doen. Naast de uitgeverij doe ik momenteel een thuisstudie tot copywriter.
Gerda is ook 32 en woont in De Wilp (Groningen) met man, kind en drie katten. Je raadt het nooit, maar ik ben ook gek op lezen. Daarnaast klus ik graag in eigen huis en kijk ik een serie ter ontspanning. Naast de uitgeverij werk ik bij Noordhoff Uitgevers, de educatieve uitgeverij van heel veel schoolboeken.

Waarom en wanneer besloten jullie Novel Rebels op te richten?
Dat begon al heel vroeg. We leerden elkaar kennen op de middelbare school. Al snel hadden we door dat we van schrijven hielden en verzonnen we samen met nog een vriendin hele verhalen. Die passie voor schrijven en taal is nooit meer weggegaan.
We kwamen elkaar weer tegen bij de Schrijversacademie. Margreet sleurde Gerda mee onder het mom van ‘Dit is leuk en echt wat voor jou!’ Samen hebben we de redactiemodule gevolgd. Toen zijn onze plannen echt concreet geworden.
Na veel werk achter de schermen, hebben we ons officieel ingeschreven bij de KVK in 2020. We wilden graag meer doen met onze liefde voor boeken en dan met name als het gaat om YA.

De focus van de uitgeverij ligt op YA-boeken van Nederlandse auteurs. Vanwaar deze keuze?
Er komt heel veel moois binnen wat vertaald is. En dat snappen we heus. Maar wij vinden het jammer als de Nederlandstalige auteurs daardoor minder aandacht krijgen. We hebben zoveel moois te bieden in onze eigen taal. Schrijvers van nu, gewoon hier in Nederland. Dat is toch waanzinnig gaaf?

YA is een ruim begrip. Geven jullie binnen YA alle genres uit?
Haha, ja, heel breed, hè? Op dit moment geven we alle genres uit. We hebben fantasy (De Xullux-serie), dystopie (De verandering en De laatste dochter) en coming of age (Wat wij niet zagen).
Eigenlijk staan we open voor elk genre, zolang het verhaal ons maar pakt.

Op de website van de uitgeverij las ik dat jullie geloven in een mooiere wereld door boeken?
Klopt. We geloven dat het lezen van boeken helpt om jezelf en een ander in allerlei situaties voor te stellen. Als lezer kun je met een hoofdpersoon meeleven en zelfs sympathie krijgen voor de slechterik in het verhaal. We denken dat de wereld een stuk mooier wordt als iedereen wat meer rekening met elkaar houdt en niet gelijk zomaar oordeelt. Probeer jezelf in iemands schoenen te verplaatsen en vraag jezelf af wat jij zou doen in zo’n situatie. Door boeken te lezen, oefen je jezelf daarin.

Welke auteurs geven jullie momenteel uit? Met welke boeken?
Jakim Kravanja kwam als eerste bij ons, ook dankzij de Schrijversacademie. Hij heeft Het verdoemde verbond en Het extractieritueel geschreven. Een fantasyserie, maar wel heel toegankelijk. Als je ooit met fantasy wil beginnen en geen idee hebt met welk boek: deze dus!
Jullie hebben hem ook al eens geïnterviewd.
Daarna kwam Karin van der Laan met Wat wij niet zagen. Haar coming of age zit heel mooi in elkaar. Veel subtiele lagen, een diepgaand verhaal over verlies en herinneringen en dat je herinneringen lang niet altijd vertellen hoe het echt ging.
Vervolgens kregen we contact met Esmee Koopman. Ze heeft De verandering geschreven. Een dystopisch avontuur waarin Daniel erachter probeert te komen wat er aan de hand is in de wereld. Waarom hij stemmen hoort en waarom er zoveel mensen plots zijn overleden.
Als laatste kwam Renske Gommer bij ons. Margreet kende Renske nog van de NaNoWriMo. Renske heeft De laatste dochter geschreven. Een verhaal over een wereld waarin alle vrouwen door een virus zijn omgekomen. Alle vrouwen behalve Alex. Waanzinnig verhaal, tikje duister ook. Nadat de wereld weer op gang kwam na corona, was dit qua thema iets wat veel mensen aansprak.

Titels

Hoe verloopt het uitgeefproces bij jullie?
1. We krijgen een manuscript binnen met de eerste vijf hoofdstukken en de synopsis.
2. We lezen alles en gaan samen na wat ons aanspreekt in het boek en waar we verbetering zien.
3. Als het ons aanspreekt, vragen we het hele manuscript op. Dit gaan we dan helemaal lezen en dan komt er een negatief/positief oordeel.
4. Er volgt meestal een skype-gesprek om elkaar wat beter te leren kennen, verwachtingen en planning uit te spreken en tot slot bieden we een contract aan.
5. Nu kunnen we echt aan de gang. Wij gaan allebei door het verhaal met suggesties, echt tot op detailniveau. De auteur kan dus precies zien wat we doen met zijn/haar verhaal.
6. Aan de hand van onze suggesties stellen we een document met onze feedback op. Hierin komen de grote dingen te staan die voor het hele verhaal gelden, maar ook complimenten en dingen per hoofdstuk waarop gelet moet worden.
7. Dit gaat een paar keer heen en weer qua redactie.
8. Dan naar proeflezers. We zijn altijd erg blij met wat de proeflezers nog vinden en het is vaak een goede test of punten waarover we nog twijfelen goed aanslaan bij de lezer.
9. We laten de cover maken. Dit bespreken we altijd samen met de auteur.
10. We zetten de laatste puntjes op de i na de feedback van de proeflezers.
11. Opmaken in een programma dat de drukker kan gebruiken.
12. Naar de drukker! Eerst voor een proefdruk en vervolgens de eerste oplage.

Staan jullie momenteel open voor manuscripten? Indien ja, voor alle YA of zoeken jullie iets specifiek?
We zijn eigenlijk volgeboekt (haha) tot maart 2025, maar we hebben een zwak voor ploeterende auteurs en kunnen moeilijk nee zeggen. We zijn altijd enorm vereerd als we gevonden worden en uitgekozen worden als uitgeverij om een manuscript naartoe te sturen. We doen altijd ons best om iets te lezen, of om te zeggen: niet nu, maar dan en dan hebben we er tijd voor.
Dat gezegd hebbende: we zijn momenteel volop bezig met series. We staan op dit moment meer open voor een stand alone. Dan heb je een streepje voor!

Aansluitend daarbij: wat maakt een boek tot een YA-boek?
Onze YA-boeken verhalen over thema’s die opduiken bij jongvolwassenen. De hoofdpersonages bevinden zich in die periode in hun leven en maken zaken mee die voor de lezers herkenbaar zijn. Dat kan van alles zijn: opgroeien, verliefdheid, ruzies, jezelf ontdekken.. vul maar aan. In onze boeken komt geen seks voor, dat is voor ons toch echt een no-go. Eraan denken is natuurlijk wel iets wat bij hormonale hoofdpersonages kan horen.

Hebben jullie tips voor auteurs die een manuscript of boekvoorstel willen inzenden?
Schrijf een goede synopsis. Vertel ons het verhaal. Houd geen plottwisten achter, maar schrijf de beweegredenen en de rode draad. Geef ons een opzet van wat we kunnen verwachten, want dit is het eerste wat we lezen. Hierna gaan we pas naar het manuscript kijken.

Staan jullie open voor Vlaamse inzendingen?
Zeker weten!

Jonge lezers met boeken van NRU, eigen foto

Wat zijn jullie toekomstplannen met de uitgeverij? Welke uitgaves mogen we binnenkort verwachten?
We zijn momenteel heel hard aan het werk! We willen jullie in 2025 laten smullen van maar liefst drie boeken!
Het laatste deel van de Xullux-serie komt eraan. Daarnaast komt ook het vervolg van De verandering eraan: die gaat De overlevenden heten. Ook het tweede deel van De laatste dochter komt in 2025: De gestolen dochter.
Het zijn allemaal weer heerlijke verhalen. Avontuur, spanning en mysteries om op te lossen!

Jullie bieden ook redactie aan?
Zeker doen we dat! We willen dit in 2025 iets anders gaan aanpakken dan hoe het nu op de website staat. We willen meer de nadruk leggen op coaching. We gaan dan in gesprek om te kijken wat jij nodig hebt voor je verhaal. Is dat redactie voor bepaalde hoofdstukken, is dat een algemeen gesprek om te zien of je je verhaal goed in je hoofd hebt, is dat complete redactie voor je hele manuscript?
Wat het ook is, je kunt bij ons terecht! Aan de hand van dat eerste gesprek gaan we kijken wat voor pakket/aanpak het beste werkt en maken we daar een mooie prijs bij. We werken vanuit het principe: het is jouw verhaal en samen maken we er de beste versie van.

Waar zijn jullie boeken, jullie auteurs en jullie als uitgever te vinden?
Alle boeken zijn via de online boekhandel te vinden, of via de bibliotheek of bijvoorbeeld Kobo.

website: www.novelrebels.nl
mail: info@novelrebels.nl
FB: @novelrebels
Insta: @novelrebels
TikTok: @novelrebelsuitgevers

Jakim Kravanja:
FB: https://www.facebook.com/jakim.kravanja
Insta: https://www.instagram.com/kravanjakim/

Karin van der Laan
FB: https://www.facebook.com/Kvdlaan
insta: https://www.instagram.com/karin.vanderlaan/
website: https://karinvdlaan.com

Esmee Koopman
insta: https://www.instagram.com/emrkoopman_auteur/
Tiktok: https://www.tiktok.com/@emrkoopman_auteur
website: https://emrkoopman-auteur.webnode.nl

Renske Gommer
Insta: https://www.instagram.com/delaatstedochter/
TikTok: https://www.tiktok.com/@rsegommerauteur?lang=nl-NL

Bedankt voor het interview!
Heel graag gedaan! Ontzettend leuk dat je ons hebt gevraagd.

 

© 2020 – 2024 Fantasize & Isabelle Plomteux

You cannot copy content of this page